AUDIO // Ascultă AICI cum cere bani de la părinţi o directoare de grădiniţă

La Grădiniţa nr. 32 de la Ciocana, mun. Chişinău, părinţii sunt obligaţi să achite fundaţii între 350 şi 600 de lei

gr 32.b

Un cititor ne-a oferit o înregistrate audio în care directoarea Grădiniţei nr. 32 de la Ciocana, Dina Păvăleanu, cere bani de la părinţi. Precizăm că Direcţia generală, educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău (DGETS) a interzis categoric colectarea ilicită a banilor și încurajează părinții să denunţe eventualele acte de corupție structurilor competente. Părinţii însă nu cred că, odată cu această dispoziţie, va dispărea mita din instituţiile de învăţământ. După un sondaj efectuat pe o reţea de socializare, Grădiniţa nr. 32 din sectorul Ciocana, mun. Chişinău, este una dintre cele mai corupte.

După ce au fost publicate în ultimul timp mai multe articole şi anchete despre sumele de bani colectate de la părinţi pentru a obţine un loc în grădiniţele din Chişinău, DGETS a reacţionat: „Am luat act de articolele, materialele și postările respective și vom sesiza organele abilitate (CNI și CNA), solicitând investigarea cazurilor. O precizare extrem de importantă, conform legislației în vigoare, sesizarea organelor menționate este unica posibilitate de a interveni în elucidarea acestor cazuri, Direcția nu are competențe de a le examina de sine stătător.

DGETS interzice categoric colectarea ilicită a banilor și încurajează părinții să denunţe eventualele acte de corupție organelor competente. De asemenea, Direcţia recomandă ca aceștia să se documenteze despre statutul asociațiilor de părinți la care aderă, despre actele legislative de funcționare”, se menţioneză într-un comunicat al direcţiei.

În acelaşi comunicat se menţionează despre asociaţiile obşteşti care ar trebui, conform legislaţiei, înregistrate la Ministerul Justiției și la Primăria mun. Chișinău. DGETS precizează că nu deţine niciun control asupra acestor asociaţii. În cele din urmă, nimeni din cadrul primăriei nu ne-a putut oferi un răspuns clar în acest sens.

gr32.v

Grădiniţa nr. 32 de la Ciocana, una dintre cele mai corupte

Grupul părinţilor solidari, care luptă de câteva luni cu problemele alimentaţiei nesănătoase în şcoli şi grădiniţe, a efectuat un sondaj pe reţelele de socializare despre sumele de bani ce se colectează ilegal în grădiniţe. Conform acestui sondaj, Grădiniţa nr. 32 de la Ciocana este una din cele mai corupte.

Cristina Frunză, mama a trei copii, a fost ameninţată de directoare pentru că face publice pe reţelele de socializare sumele pe care este obligată să le achite părinţii, ne-a spus că nu crede că actele de corupţie vor dispărea.

„Achităm 3000 de lei pentru reparaţii, de la 350 până la 600 de lei pentru fundaţia grupei, se cheltuiesc pe an peste 10.000 de lei. Şi încă 400 de lei de la fiecare grupă pentru cadoul directoarei. Când i-am spus că nu sunt de acord cu aceste sume şi am cerut să ne prezinte un raport al cheltuielilor, directoarea Dina Păvăleanu m-a ameninţat cu judecata”, a menţionat femeia.
Într-un mesaj directoarea Grădiniţei nr. 32 de la Ciocana, Dina Păvăleanu, a menţionat că toate acestea acuzaţii sunt aberaţii.

Cristina Frunză are o înregistrare audio în care directoarea recunoaşte colectarea tuturor banilor. Înregistrarea audio a fost transmisă la CNA, la cererea directorului adjunct Cristina Ţărnă.
Casetă
DGETS își exprimă disponibilitatea de a oferi informații obiective tuturor celor interesați – jurnaliști, bloggeri, utilizatori de rețelele de socializare, oricărui cetățean interesat de domeniul respectiv. Vă încurajăm să ne contactați de fiecare dată când apar situații de genul celor menționate în articolele de presă, anchetelor și postările menționate mai sus.

Numai prin comunicare eficientă și prin colaborare vom asigura respectarea legislației și informarea corectă a cetățenilor despre situația din acest domeniu de activitate de maximă importanță. Pentru mai multe detalii puteți apela la telefonul DGETS – (022) 201630 sau la DETS din sectoare: Botanica – (022) 771536, Buiucani – (022) 232819, Centru – (022) 271703, Ciocana – (022) 331134 și Râșcani – (022) 329800.

Carolina Chirilescu

Comentează