„Ministrul Apărării al R. Moldova, în vehicul blindat naţional, conduce trupele americane”

13173710_1076009759104118_5140426483953764873_n

Pe pagina de Facebook a Regimentului 2 Cavalerie al Armatei SUA a fost publicată o fotografie în care, lângă coloana de tehnică militară, care a venit în R. Moldova pentru a participa la exercițiul „Dragoon Pioneer”, îşi face apariţia un căruțaş, cu un cal breaz, stăpânindu-şi picioarele în coşul căruţei, depășind coloana cavaleriei americane.

Imaginea a amuzat mai mulţi internauţi, care s-au întrecut în comentarii ironice: „Vehicul secret de top în acţiune!”; „La ei [în SUA] cei ce se plimbă cu caii sunt bogaţi. Aşa că nu e nimic deosebit”; „Parcă a tras tehnica militară pe dreapta”; „Trebuie amendat calul pentru că a trecut peste linia neîntreruptă”; „Cavaleria nouă şi veche în acţiune!”; „Ministrul moldovean al Apărării în vehicul blindat naţional conduce trupele americane (GPS nu funcţionează pentru Moldova)”; „O scenă asemănătoare din filmul „Troia”, în momentul în care toţi fac loc personajului central pentru rezolva problema”.

Amintim că militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii vor participa, în perioada 3—20 mai 2016, la exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”, desfăşurat, în premieră, în Republica Moldova. Acţiunile la care vor participa 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 Menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale, au ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.

Scenariul exerciţiului, care se va desfăşura la Centrul de instruire al Brigăzii infanterie motorizată „Moldova”, prevede instruirea contingentelor Armatei Naţionale şi SUA la executarea cercetării de geniu, lucrărilor de fortificaţie, trecerea peste obstacole, amenajarea trecerii unui curs de apă, executarea lucrărilor de distrugere, supravieţuire, cu asigurare logistică în condiţii de câmp, cu acordarea ajutorului medical şi evacuarea răniţilor.

În cadrul „Dragon Pioneer 2016” vor fi utilizate 58 de unităţi de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 maşini de luptă şi asigurare de luptă (geniu), 18 maşini de manevră HMMWV, 29 maşini de transport, medicale, de geniu. Armata Naţională va participa cu 40 de maşini de geniu şi asigurare.

jc.md

Comentează