Scrisoare deschisă unei slugi ilustre a mafiei

Scrisoare deschisă unei slugi ilustre a mafiei

Am intitulat acest text „Scrisoare deschisă…”, fiindcă în felul acesta îmi iau rămas bun definitiv de la un fost prieten. Încercările mele anterioare de a apela la conștiința lui au fost ignorate delicat. Cristi Tabără, este pentru ultima dată când îți vorbesc în public. „Ultima dată”, știu, sună patetic și desuet, dar o fac tocmai din motivul că am pierdut orice speranță că poți redeveni omul de treabă pe care l-am cunoscut acum câțiva ani. Cred că înțelegi de ce nu mă interesează buhăieșii media plătiți de Plahotniuc, dar am ales să-ți adresez ție o „Scrisoare deschisă”.

Dacă până duminica trecută încercai să te opui spiritului protestatar din R. Moldova într-un stil machiavelic, afirmând că le dai dreptate bieților oameni de rând, dar nu-i înțelegi pe liderii Platformei DA, după acțiunea din 24 aprilie ți-ai dat arama pe față definitiv. Spui că nu înțelegi de ce protestează oamenii în condițiile în care actuala guvernare face atâtea lucruri bune? Să-ți explic. Un partid – PD – a luat la alegerile trecute ceva mai mult de 10 la sută din voturi, dar într-un an a reușit să preia controlul asupra acestui stat nefericit: majoritate parlamentară, guvern, mass-media, procuraturi, instanțe de judecată. Cum a înfăptuit PD aceste minuni? Cumpărând deputați din alte fracțiuni, șantajând persoane incomode, plătind cu bani grei ziariști vânduți.

PD-ul ca partid nu dispune de asemenea sume uriașe. Banii sunt ai lui Plahotniuc, cel care te plătește și pe tine din miliardul subtilizat. Banii lui Plahotniuc sunt furați din bani publici, adică ai noștri, ai tuturor. Sunt sigur că știi și fără mine aceste lucruri. De ce, dar, teologul Tabără nu îndrăznește să vorbească la Publika despre aceste păcate fundamentale ale lui Plahotniuc? Te asigur că dacă o asemenea porcărie ar fi fost făcută de cineva din Platforma DA, aș fi fost primul care ar fi strigat despre asta. Așa cum am fost primul care a vorbit despre derapajele coaliției declarat proeuropene, după ce i-am sprijinit până a veni ei la putere în 2009.

Cristi, cum ți se întoarce limba în gură să vorbești despre „dezordini în masă” la protestul din 24 aprilie când, de fapt, am văzut cu toții înscenarea abjectă pusă la cale de guvernarea pe care o lauzi? De ce n-ai scos niciun cuvânt despre îngrădirea dreptului cetățenilor la libera circulație, de exemplu? Cred că știu răspunsul. Probabil din același motiv din care n-ai să le spui telespectatorilor tăi că Marin Ciobanu, directorul zonei economice Bălți, a fost destituit doar pentru faptul că a început să vorbească despre fărădelegile guvernării criminale. Mai mult, am aflat azi că lui Marin Ciobanu i s-au intentat imediat trei dosare penale și din cauza asta a fost nevoit să „dispară”. Cristi, oare nu vezi că din cauza mafiotului care te plătește din R. Moldova „dispar” cei mai valoroși oameni? Oare nu simți suflarea sufocantă a dictaturii?

Te întrebi nedumerit de ce o „anume televiziune” îi tot îndeamnă pe oameni să protesteze? În primul rând, nu te-am auzit să-ți pui astfel de întrebări când lucrai la această „anume televiziune”. În al doilea rând, știi de ce o facem – ca să scăpăm de căpcăun – numai că ești plătit, triplu ca la Jurnal, ca să minți cu nerușinare.

Ți s-a ordonat să-l ataci pe Andrei Năstase și asta faci cu mult zel. Cristi, habar n-ai cum trebuie atacat Andrei Năstase! Dacă vrei, te pot ajuta. El ar trebui să fie mai receptiv la criticile ce i se aduc. Chiar dacă binevoitorii îi aduc aceste critici doar lui, și nu altor actori politici apăruți recent, oricum trebuie să fie mai flexibil. El trebuie să învețe să răspundă la întrebările presei. Chiar dacă-i are în față doar pe buhăieșii media ai mafiotului, oricum, asta e regula – le răspunzi cu răbdare. Și Năstase trebuie să însuşească regula.

Încheind, te rog foarte mult, Cristi, nu ne mai speria cu pericolul rus. Noi ne confruntăm din naștere cu acest pericol, dar, spre deosebire de tine, ne-am opus și ne opunem acestuia fără să fim plătiți de mafie. Dacă vrei cu adevărat să diminuezi acest pericol, cere-i lui Plahotniuc să nu mai retransmită cel mai nociv, cel mai antieuropean și mai antiromânesc post moscovit – Pervîi Canal. Ai s-o faci? Să dea Domnul, dar nu cred.

Rămâi cu bine, Cristi. Cu iertare, dar n-am reușit să-ți spun tot ce cred despre prestația ta în slujba răului.
Ne al tău, Val Butnaru

Val BUTNARU

One Comment

  • Costin J
    1 mai 2016 | Permalink |

    Amintiti-va expresia buna pentru Tabara-COZILE DE TOPOR.Cristos a inviat !! tuturor Romanilor.

Comentează