Părinţii, contra corupţiei din grădiniţe

Părinţii, contra corupţiei din grădiniţe

„Am avut drept scop să demonstrăm că există corupţie în unele grădiniţe, se colectează neargumentat sume foarte mari şi se cheltuiesc netransparent”

Un grup de părinţi din capitală luptă de câteva luni împotriva problemelor pe care le-a depistat de-a lungul anilor în şcoli şi grădiniţe. Meniurile nesănătoase, lipsa fructelor şi legumelor proaspete, consumul de carne procesată, taxele ilegale pentru diverse servicii sunt o serie de probleme pe care grupul „Părinţilor solidari” şi-a propus să le rezolve împreună cu autorităţile.

Iniţiatoarea grupului „Părinţilor solidari”, Ala Revenco, a afirmat că i-a venit ideea să formeze acest grup din cauza că, la adunările de la grădiniţă, se discuta de fiecare dată despre bani. „Prima problemă pe care am întâlnit-o la formarea grupului a fost cea legată de alimentaţie. Am scris mai multe petiţii, precum şi cea privind eliminarea cărnii procesate din instituţiile preşcolare. Ne bucurăm că autorităţile au reacţionat şi, de la 1 iunie curent, crenvurştii vor fi excluşi din alimentaţia copiilor din grădiniţe”, ne-a spus Ala.

O altă problemă pe care părinţii au înaintat-o este cea privind taxele neoficiale colectate. După ce am auzit-o pe dna Nagnibeda-Tverdohleb, director general al Direcţiei educaţie a Consiliului Municipal Chişinău, spunând în cadrul unei emisiuni că în instituţiile preşcolare din municipiu nu se colectează taxe ilegale, în contextul în care părinţii spun cu totul altceva, am realizat un sondaj.

La această acţiune au participat 300 de persoane ai căror copii frecventează grădiniţele din municipiu. Am avut drept scop să demonstrăm că corupţia există în marea parte a grădiniţelor, iar în unele dintre astea se adună neargumentat sume foarte mari şi sunt cheltuite netransparent”, ne-a declarat Ala Revenco.

Părinţii nu au încredere în autorităţi

Grupul „Părinţilor solidari” are în acest moment peste 2500 de participanţi şi şi-a propus ca scop să solidarizeze toți părinții care nu sunt de acord cu coruptia, neglijenţa şi atitudinea formală din școli și grădinițe. „Pe această platformă vom putea să facem schimb de experiență, vom putea să acordăm susținere, dar și să organizăm acțiuni comune și solicitări autorităţilor responsabile pentru a îmbunătăți situația în școli și grădinițe”, ne-a explicat Cristina Frunză, una dintre conducătoarele grupului.

Părinţii nu au încredere în autorităţi, deoarece acestea strâng din umeri de câte ori merg la ele pentru a demonstra diferite dovezi despre corupţia din şcoli şi grădiniţe. Dina Rusu a scris pe site-ul nostru: „Am depus mai multe petiţii la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport, la Centrul Naţional Anticorupţie, chiar și la Ministerul Educaţiei, însă totul a fost în zadar. Cei de la CNA au luat înregistrările și le-au pus undeva încât nu le mai găsesc nici ei. Responsabilii de la Ministerul Educației spun că nu e de competența lor și ne trimit înapoi la Direcţia educaţie a Consiliului Municipal Chişinău, iar noi rămânem cu aceleaşi probleme”, se indignează femeia.

Cu toate acestea, Centrul Naţional Anticorupţie şi Direcţia generală educaţie, tineret şi sport ne-au comunicat că s-au autosesizat în urma articolului despre cele mai corupte grădiniţe din Chişinău.

O petiţie adresată primarului Dorin Chirtoacă

Săptămâna trecută, grupul „Părinţilor solidari” a semnat o nouă petiţie, de această dată adresată primarului general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, prin care solicită ca grădiniţele să fie asigurate cu hârtie igienică şi săpun.

Pe parcursul a cel puțin un deceniu, hârtia igienică și săpunul lichid pentru grădinițele de stat sunt cumpărate de către părinți. Direcţia educaţie a emis ordinul nr.1024 din 10.09.2015, conform căruia (p.1.4): șefii Direcţiei generale educaţie din sectoarele municipiului (A. Ivanu, A. Vârlan, L. Babuc, A.Grosu, V. Negrei) vor avea grijă ca instituţiile de învăţământ preşcolar şi secundar general să fie asigurate cu substanţe dezinfectante, detergenţi, praf de spălat, săpun, inventar de dereticare, echipament special pentru lucrătorii tehnici.

În pofida prevederilor acestor acte, precum și a faptului că problema există de o perioadă îndelungată, atât directoarele de grădinițe, cât și responsabilii Direcţiei educaţie și cei din sectoare, nu își îndeplinesc obligațiile privind asigurarea grădinițelor cu produse de primă necesitate.

În această petiţie părinţii îl întreabă pe primar câți dintre funcționarii primăriei vin la serviciu cu hârtie igienică și săpun lichid. Ei solicită asigurarea instituțiilor preșcolare cu hârtie igienică și săpun lichid, dar și cu alte produse igienice de primă necesitate, lipsa cărora nu permite o bună funcționare a acestor instituții. Petiţia urmează să fie depusă la primărie după 10 mai curent.

Grupul „Părinţilor solidari” îşi propune să se implice în elaborarea meniului model şi să supravegheze respectarea ordinului privind interzicerea crenvurştilor. De asemenea, îşi propune să elaboreze o petiţie privind corupţia din şcoli şi grădiniţe. Grupul „Părinţilor solidari” intenţionează să depună o petiţie privind salarizarea angajaţilor din grădiniţe, în special a dădacelor şi bucătăreselor, care au un salariu de 1200 de lei, sub minimul de existenţă. Iar la 15 mai, vor organiza un protest împotriva taxelor din grădiniţe.

Carolina Chirilescu

Comentează