Moldova, stat miliţienesc: De la colaborarea securiştilor cu televiziunile oligarhului Plahotniuc, până la intimidarea protestatarilor cu arestări, percheziţii şi mitraliere

Moldova, stat miliţienesc: De la colaborarea securiştilor cu televiziunile oligarhului Plahotniuc, până la intimidarea protestatarilor cu arestări, percheziţii şi mitraliere

Republica Moldova se transformă de la o zi la alta într-un stat miliţienesc, iar dovadă sunt atât acţiunile poliţiei în timpul şi după protestele care au loc în societate, cât şi readucerea în sistem a oamenilor „consacraţi”, în sensul rău al cuvântului, în metodele de intimidare şi înfricoşare a oamenilor. Declaraţiile au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Activistul civic Valeriu Paşa a vorbit la rece despre acţiunile poliţiei în timpul protestului din 24 aprilie, dând de înţeles că au existat provocatori pe care poliţia s-a făcut a nu-i vedea. Or, în loc să le reţină imediat pe cele câteva persoane care au aruncat cu pietre, oamenii legii au preferat să stropească toată mulţimea cu gaze lacrimogene, deşi majoritatea protestatarilor erau paşnici şi mulţi dintre ei vârstnici. Potrivit lui Valeriu Paşa, este interesant cum pietrele aruncate le-au venit poliţiştilor ca mănuşa.

„Erau, într-adevăr, oameni rău intenţionaţi, pentru că la rugămintea cuiva „nu mai arunca cu pietre” să sari la bătaie la un alt protestatar este foarte dubios. S-a vorbit din prima că este posibil că în mulţime au fost infiltraţi provocatori meniţi să destabilizeze situaţia. Dar să luăm pe rând acţiunile poliţiei în acea zi, atât la Global Business Centre, cât şi pe strada Bulgară, pentru ambele locaţii fiind depuse din timp declaraţii prealabile că vor avea loc proteste. Menirea poliţiei era să asigure accesul protestatarilor în aceste locaţii şi să securizeze spaţiul. Ce a făcut poliţia? A lăsat ca la GBC, între protestatari şi poliţişti să fie nişte autobuze abandonate, o provocare absolută, doar ca cineva să ia şi să le răstoarne, din moment ce ele stau între protestatari şi cordonul de poliţişti. Doi: poliţia a blocat accesul pe strada Bulgară, o locaţie care avea declaraţie prealabilă că va fi protest”, a menţionat activistul.

Continuarea materialului pe jurnal.md

Comentează