Financial Times, articol despre situaţia din RM: Oamenii au protestat faţă de învestirea lui Filip care a preluat mandatul ca un dictator

Financial Times, articol despre situaţia din RM: Oamenii au protestat faţă de învestirea lui Filip care a preluat mandatul ca un dictator

Financial Times a publicat un articol despre evenimentele de pe arena politică din Republica Moldova, dar şi despre protestele masive de la Chişinău. Sursa menţionează că manifestaţii au protestat faţă de învestirea Guvernului Filip. 

Pavel Filip, noul premier al Republicii Moldova, a preluat mandatul mai mult ca un dictator care stă ultima dată în picioare, decât ca un lider. La miez de noapte, cabinetul de miniştri a depus în secret jurământul în timp ce mii de oameni protestau în faţa legislativului faţă de învestirea noului guvern, notează publicaţia.

Situaţia din politica moldovenească nu a fost niciodată uşoară. Mult timp, ţara a fost ruptă într-o elită dornică de a se alătura Bruxelles-ului şi în politicienii care favorizează relaţii mai strânse cu Moscova.

„Hunta criminală o putem da jos doar prin proteste. Limba şi preferinţele geopolitice nu mai înseamnă nimic. Jos mafia!”, a declarat Iulian Caşu în timpul protestului din 24 ianuarie din centrul capitalei. În acea zi, zeci de mii de persoane au protestat faţă de învestirea Guvernului Filip. Manifestanţii au menţionat că vor bloca anumite drumuri în cazul în care autorităţilor nu vor îndeplini revendicările populare. Potrivit sursei, organizatorii protestului pledează pentru alegri anticipate.

Cu o populaţie de doar 3 milioane de oameni şi etichetată drept cea mai săracă ţară din Europa, Republica Moldova a devenit un teren de luptă geopolitică. Premierul Filip a promis că va continua parcursul european, însă mulţi dintre moldoveni nu mai cred în aceste cuvinte. Membrii cabinetului său au fost discreditaţi de scandalul bancar şi acuzaţiile privind legăturile strânse cu cel mai bogat om al ţării, Vladimir Plahotniuc. Totodată, în articol se menţionează că Plahotniuc exercită o influenţă mare în noul guvern.

Continuarea materialului pe jurnal.md

Comentează