Cum își demonstrează ”nevinovăția” Carla’s Dreams privind acuzația de plagiat

Cum își demonstrează ”nevinovăția” Carla’s Dreams privind acuzația de plagiat

Casa de discuri și echipa de management a artiștilor a cerut opinia unui expert în domeniu pentru a evalua și compara piesa acestora cu cea a lui Florin Chilian.

Ca urmare a acuzațiilor de plagiat aduse piesei “Sub pielea mea” interpretată și compusă de Carla’s Dreams despre care se spune că ar semăna cu piesa “Ursitoare” a lui Florin Chilian, casa de discuri și echipa de management a artiștilor a cerut opinia unui expert în domeniu pentru a evalua și compara cele două piese.

Concluzia la care a ajuns Mircea Drăgan, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Româania, este că asemănările existente nu pot determina fapta de plagiat: ”Primele patru note din strofa întâi sunt identice, acesta fiind un element foarte scurt, este un fapt des întâlnit în creația muzicală internațională de-a lungul timpului și care nu poate fi determinant pentru o operă muzicală întreagă, și mai ales, fiind la strofă, nu are greutatea unui refren, care face posibilă recunoașterea respectivei operei muzicale de către public; au aceeași tonalitate, dar nu este relevant deoarece pe plan mondial există încă milioane de piese în aceeași tonalitate; au un sound asemănător, nu identic, cea de a doua fiind mai bogată ritmic; au tempouri diferite, prima fiind mai lentă, a doua mai mișcată”.

 carla s

Ștefan Lucian, managerul casei de discuri al celor de la Carla’s Dreams a declarat : “Piesele se aseamănă pe început de prima strofă, de aceea, primul pas pe care l-am făcut a fost să luăm legătura cu experții în domeniu să ne spună dacă exisă asemănări. Ni s-a comunicat că este o mică asemănare care se întâmplă frecvent și a tot apărut de-a lungul timpului în muzică. Ne bucurăm foarte mult de succesul piesei “Sub pielea mea” care are peste 3.7 milioane de vizualizări pe YouTube în doar o săptămână”.

Carla’s Dreams – Sub pielea mea

 Florin Chilian – Ursitoare

Sursa: libertatea.ro

Comentează