Legiunea de la Stolniceni

Doar într-o singură localitate din R. Moldova, Stolniceni, Hânceşti, 14 tineri sunt angajaţi ai Legiunii Străine din cadrul Armatei Franceze

foto legion-etrangere.com

Satele Stolniceni, Drăguşeni şi Bobeica, Hânceşti, adună uşor un detaşament de legionari. Doar în localitatea Stolniceni 14 tineri sunt angajaţi ai Legiunii Străine. Tinerii din această localitate merg în legiune cum ar merge la Comisariatul militar din Hânceşti, deşi unii dintre ei nu ar veni în Armata Naţională a R. Moldova în ruptul capului.

„Nu o facem pentru bani, ci din plăcere. Primii au început să se angajeze cu vreo zece ani în urmă, poate şi mai devreme, nu mai ţin minte. După ăştia, cei care voiau să se angajeze comunicau cu primii prin internet şi astfel au tot continuat să vină”, ne spune unul dintre aceşti tineri care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul. „Un candidat trebuie să treacă mai întâi testele fizice, psihologice şi medicale, care durează vreo două-trei săptămâni. După asta, încep instrucţiile de patru luni şi apoi îţi alegi regimentul pe care ţi-l doreşti. Şi după aia îţi faci meseria pe care ţi-ai ales-o. Eu sunt genist d’assault (de asalt). Asta mi-am dorit să fiu. Pofta vine mâncând, ca şi plăcerea de a face un lucru. Ai făcut o treabă, ţi-a plăcut şi o faci mai departe”, îmi spune legionarul, aşa sunt numiţi aceşti tineri de către consătenii lor.

Legionarul Gheorghe Palade, 21 de ani, a intrat în rândurile Legiunii Străine acum aproape un an. A semnat contractul pentru cinci ani la 16 ianuarie 2015, a efectuat instruirea iniţială în Regimentul 4 Străin din Castelnaudary unde s-a remarcat prin capacitatea sa de adaptare şi de mare motivare. A decis să se integreze în Regimentul 2 Geniu din Saint-Christol la 28 mai 2015. De la venirea sa în regiment a demonstrat calităţi reale de soldat şi a confirmat voinţa sa de a progresa, reuşind cu succes să se impună în stagiile de formare iniţială de genist de luptă şi de deminator. Foarte motivat, foarte curios, întotdeauna cu dispoziţie bună, a demonstrat o subordonare fidelă comandamentului său. Stăpânind cu succes cunoştinţele şi practicile necesare de geniu de asalt, a demonstrat frumoase aptitudini în domeniul alpin. Astfel a obţinut cu brio brevetul de alpinist militar la 2 octombrie 2015. Aflându-se în cadrul unei instruiri de adaptare montană de iarnă în regiunea Modane, pentru 18–28 ianuarie curent, legionarul Gheorghe Palade a fost rănit mortal în urma unei avalanşe din 18 ianuarie după-amiază. (www.defense.gouv.fr.)

Ar face carieră militară oriunde, numai nu în R. Moldova

Faptul că îşi riscă viaţa nu îl sperie, de altfel ca şi pierderea camarazilor săi. Nu mi-a putut descrie ce simte în acele momente. „Au fost asemenea cazuri. Însă nu pot să-ţi descriu ce se întâmplă în sufletul meu. Trebuie să fii în aceeaşi situaţie ca să-ţi dai seama prin ce treci”, mi-a explicat el sec.

Ar face carieră militară oriunde numai nu în R. Moldova, pentru că serviciul militar de aici este „sub orice limită”, a spus legionarul. „Banii nu au cea mai mare importanţă. Legiunea este în primul rând un vis al meu”.

Fiind întrebat despre moldovenii din legiune şi felul în care sunt văzuţi de camarazii lor, interlocutorul meu mi-a relatat: „În decursul contractului meu, am cunoscut peste 50 de moldoveni din diferite raioane ale R. Moldova. Despre moldoveni se spune că au caracter, dar vreau să vă întreb unde au fost moldovenii să nu facă faţă?! Niciodată nu s-au lăsat pe baza cuiva, să stea cu capul în pământ. Este evident că unii abandonează, dar o fac în timpul pregătirilor, şi nu în timpul misiunilor”.

Băieţii de la Stolniceni, primii în legiune

Potrivit lui Mircea Neaga din Drăguşeni, angajarea tinerilor din R. Moldova în legiune a început acum circa zece ani. „Băieţii de la Stolniceni au fost cei care a ajuns primii în legiune, ei au fost urmaţi de cei din satele vecine”, ne-a povestit bărbatul. Primul care a mers, potrivit sătenilor din Stolniceni, a fost Iacob M., „apoi acesta i-a ajutat pe ceilalţi, are un grad mai înalt, probabil”, ne-a dezvăluit o femeie care, de asemenea, nu a vrut să-i apară numele în ziar.

Pe moment, 14 tineri din Stolniceni, acelaşi raion, au semnat contracte cu Legiunea. „Mulţi dintre ei provin din familii social vulnerabile, însă băieţii nu sunt răi, dimpotrivă. Sunt copii educaţi. Majoritatea dintre ei au fost buni la carte, deoarece le-am fost profesoară. Chiar fiul fostului primar, Sergiu M., a fost angajat. Mă bucur mult că au devenit bărbaţi adevăraţi. Sunt dezvoltaţi fizic, frumoşi. Am înţeles că nu regretă că au plecat acolo. Am un vecin, vine o dată la jumătate de an acasă, poate la un an. Este bravo, arată bine, are grijă de părinţii săi. Mi-a spus că e dificil acolo, însă cu timpul s-au acomodat. În orice caz, este o şcoală a bărbăţiei”, ne-a spus Natalia Sârbu, directoarea Şcolii din Stolniceni.

Numărul recruţilor creşte continuu

Potrivit acesteia, numărul celor care merg în legiune creşte continuu, cei mai tineri îi roagă pe cei din legiune să îi ajute să se angajeze. „În cazul familiilor dezavantajate, în urma angajării copiilor în legiune, situaţia lor s-a ameliorat vizibil. Dacă părinţii trăiau înainte modest de tot, acum au mobilă frumoasă, au reparaţii moderne. E îmbucurător faptul că îşi ajută părinţii”, a afirmat Sârbu.

În satul Stolniceni, nu a fost înregistrat până acum niciun caz de deces, singurul din această regiune este cel al lui Gheorghe Palade, mama căruia a spus că nu îi va permite celui de-al doilea fiu al său să meargă înapoi în Franţa. „I-am spus feciorului meu să nu mai meargă încolo, dar el mi-a spus: ‚Da’ ce să fac, mamă, să mor de foame aici, acasă?”, ne-a relatat o altă femeie, Victoria Neaga, din Drăguşeni.

Duminică, va fi înmormântat Gheorghe Palade, legionarul moldovean din Legiunea Străină, decedat, împreună cu alţi patru camarazi, la 18 ianuarie curent, în urma avalanşei care a avut loc la Valfréjus, în Savoie. Regimentul acestora participa la un exerciţiu de antrenament în Alpii francezi.

Ilie Gulca

Comentează