Niciun ban fără reforme

Reprezentanţii Platformei DA au declarat că o decizie privind acţiunile pe care le vor întreprinde va fi luată în cadrul forumului societăţii civile

DSC_0873foto.nadea roscovanu

România a condiţionat acordarea primei tranşe de împrumut din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro de o serie de măsuri menite să readucă R. Moldova pe calea europenizării. Autorităţile de la Bucureşti au dat de înţeles că vor sprijini R. Moldova după ce Chişinăul va proba prin măsuri concrete menţinerea parcursului european.

Ieri seară, a expirat ultimatumul înaintat de către cei trei lideri ai protestelor, Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Igor Dodon, liderul PSRM, şi Renato Usatîi, liderul PPPN. Între timp, noul şef al cabinetului de miniştri, Pavel Filip, a declarat că actuala guvernare respinge revendicarea protestatarilor privind desfăşurarea unor alegeri parlamentare anticipate. Filip a motivat că alegerile anticipate ar putea contribui la creşterea haosului şi la aprofundarea crizei economice din R. Moldova. Reprezentanţii Platformei DA au declarat că o decizie privind acţiunile pe care le vor întreprinde în continuare va fi luată în cadrul forumului societăţii civile, care va avea loc în dimineaţa zilei de vineri, 29 ianuarie.

Reprezentanţii Platformei DA cer, alături de revendicările deja cunoscute, demisia Guvernului Filip, anunțarea alegerilor anticipate, demisia ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, şi a șefului interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, pentru că ar fi atacat anterior protestatarii. La rândul său, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că există deja câteva planuri de acţiuni care urmează a fi aplicate, însă acestea vor fi date publicităţii abia după ce va fi luată o decizie comună în cadrul „Consiliului de Salvare Naţională”, entitate creată la protestul de duminică.

Bucureştiul îşi manifestă deschiderea

În pauzele dintre proteste, marţi, 26 ianuarie, noul şef al cabinetului de miniştri, Pavel Filip, a întreprins o vizită oficială în România în speranţa să găsească o soluţie pentru actuala criză economică şi politică din R. Moldova. Acesta a avut o întrevedere cu şeful statului român, Klaus Iohannis, şi premierul Dacian Cioloş. „România este alături de R. Moldova. Noi dorim să vă sprijinim în parcursul european şi am convingerea că împreună vom găsi cele mai bune abordări”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul întrevederii sale cu Pavel Filip, la Palatul Cotroceni. Autorităţile române au declarat că vor sprijini financiar R. Moldova, acordând prima tranşă din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro cu condiţia că autorităţile de la Chişinău vor iniţia o serie de reforme. Potrivit unor surse, printre solicitările transmise Chișinăului se află numirea unui guvernator profesionist şi integru la Banca Națională a Moldovei, implementarea Acordului de Asociere a R. Moldova la UE, aprobarea unui pachet eficient de măsuri anticorupție și a unui pachet de legi referitoare la mediul de afaceri. Totodată, România dorește să își coordoneze sprijinul financiar rambursabil cu Comisia Europeană și cu Fondul Monetar Internaţional.

Este necesar un consens

Viorel Chivriga, expert economic, consideră că, prin condiţiile înaintate de autorităţile române, acestea au lansat un semnal clar actualei clase politice de la Chişinău că trebuie să recurgă la un dialog nu doar cu FMI, cu partenerii externi de dezvoltare, ci şi cu propriii cetăţeni. „Când există consens politic, apar şi premise pentru realizarea reformelor care trebuia realizate cu mulţi ani în urmă. Guvernul trebuie să dialogheze cu oamenii din piaţă, să se ajungă la un consens în privinţa existenţei acestui stat”, consideră expertul economic.

Întors de la Bucureşti, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu preşedinţii de raioane, unii dintre care au anunţat că se confruntă deja cu criza, deşi e sfârşitul lunii ianuarie, angajaţii din sfera bugetară, profesorii, nu şi-au ridicat salariile pentru luna decembrie. Noul ministru al Finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat că responsabilii de la Guvern au identificat o rezervă de 30 la sută cu care vor acoperi aceste „găuri”, precizând că autorităţile mizează mult pe ajutorul extern şi că vor obţine în timpul apropiat prima tranşă a creditului rambursabil promis de Bucureşti.

Situaţia financiară este gravă

Totodată, guvernul a instituit un moratoriu timp de trei luni la controalele de orice tip asupra agenţilor economici, din partea Fiscului, a Serviciului Vamal şi a Poliţiei Economice. Pe durata anchetei, au fost suspendaţi din funcţie şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, al Fiscului, Ion Prisăcaru, şi al Poliţiei Economice. „Controalele se desfăşoară cu abuzuri uriaşe, agenţii sunt supuşi la trei-patru controale timp de o săptămână. Suspiciunile trebuie clarificate. A fost elaborat un cadru normativ de reformare a sistemului de control al agenţilor economici, iar acest proiect urmează a fi consultat cu mediul de afaceri şi societatea civilă”, a anunţat Filip.

Svetlana Corobceanu

Comentează