Protestatarul din Carabetovca

protestele din 22.01.2016. Dodon şi Usatâi

Preşedintele raionului Basarabeasca, care a încercat să convingă opinia publică că Dumitru Achiruş este bolnav mintal, s-a adresat cu o plângere la Procuratura din Basarabeasca în care îi cere socoteală acestuia pentru calomnie.

Săptămâna aceasta a mai fost înregistrat un caz care demonstrează cât de tulburi pot fi apele politicului de la Chişinău şi cât de lipsiţi de scrupule sunt oamenii înscăunaţi în diverse instituţii de stat din R. Moldova, care acţionează la indicaţia Moscovei. Dima este un tânăr cu dizabilităţi mintale, originar din s. Carabetovca, Basarabeasca. Nu ştie să scrie, nici să citească. Este şomer. Potrivit mamei sale, Parascovia, unicul venit al acestuia era o pensie alimentară acordată pentru invaliditate, dar la ultimul control, medicii l-au considerat apt de muncă şi i-au retras gradul de invaliditate.

Rămas fără surse de existenţă, Dima s-a făcut activist de partid. A început să slujească contra unor sume modice PSRM-ul din Basarabeasca. Anterior, aici activa şi Ion Achiruş, fost vicepreşedinte de raion, condamnat pentru luare de mită. Doamna Parascovia nu ne-a putut spune exact în ce grad de rudenie a fost acesta cu fiul său, pentru că a divorţat de soţ pe când copiii erau mici, dar presupune că Ion Achiruş îi este rudă şi că l-ar fi ajutat pe Dima să se menţină pe linia de plutire în partid.

Dumitru se ascunde

Iniţial, Dima împărţea ziare şi fluturaşi în campania pentru alegerile locale. Îndeplinea diverse sarcini pe care le primea de la OT PSRM. A cunoscut o tânără şi s-a mutat cu traiul la Basarabeasca. Potrivit mamei sale, este un băiat inofensiv, dar, în situaţii de stres, devine incontrolabil. Din această cauză sunt în conflict cu mai toţi vecinii. „Nici eu nu sunt uneori bucuroasă de situaţiile în care se pomeneşte”, spune femeia.

Nu ştie detalii despre modul în care Dima a devenit cunoscut opiniei publice de la Chişinău şi o pune în gardă faptul că „foarte mulţi” se interesează de soarta acestuia. „Duminică era pornit acasă de la Basarabeasca. Mi-a telefonat de pe drum ca să-mi spună că l-au luat la Chişinău. Luni dimineaţă, a venit acasă. Era agitat, i-a sărit ţandăra de la nişte fleacuri, şi-a luat haina şi a plecat. După aceea au venit doi străini şi l-au căutat. Le-am spus că nu ştiu unde e. De luni nu mai răspunde la telefon şi nu l-am mai văzut. Nu ştiu de ce se ascunde, dar am vorbit cu fiica mea, care a luat legătura cu el, mi-a zis să nu-mi fac griji”, mai spune femeia.

L-a discreditat pe Usatîi

Dumitru a devenit cunoscut după ce a acordat un interviu pentru un post de televiziune controlat de liderul PD Vlad Plahotniuc. În acel interviu i-a adus critici primarului de Bălţi, Renato Usatîi, că acesta plăteşte, dar nu în mod echitabil, protestatarii pe care îi aduce la protest. Mai spune că tot Usatîi i-ar fi propus bani să participe la o lovitură de stat în ziua în care a avut loc învestirea Guvernului Filip, dar el a refuzat.

Totodată, Dumitru s-a arătat revoltat că protestatarii nu vor să acorde o şansă de 90 de zile actualei guvernări, „să vadă ce poate să facă alianţa!”. În seara aceleiaşi zile, mai bine zis la ora 23:30, pe Youtube a fost încărcat un alt film în care Dumitru apare deja în compania lui Usatîi. În priviri i se citea frica. Usatîi i-a cerut pe o notă imperativă explicaţii despre declaraţiile sale. Dumitru a relevat că ar fi avut o înţelegere cu preşedintele raionului Basarabeasca, Piotr Puşcari, membru PSRM, să facă acele declaraţii contra unei sume de 100 de dolari pe care urma să îi ridice a doua zi dimineaţa. Usatîi s-a revoltat că e vorba de un complot PSRM–PD menit să-i deschidă „încă într-un dosar penal”, s-a supărat foc pe „partenerul” Dodon şi pe socialişti, pe care i-a numit în repetate rânduri „curcani”.

Sechestrat de primarul de Bălţi şi cel de Basarabeasca

A doua zi, primarul de Bălţi avea să-şi ceară scuze de la Dodon, căci l-a crezut pe acest tânăr, iar seara avea să nege la un post de televiziune că oamenii din anturajul său l-ar fi adus în mod forţat pe Dima la cortul său. „Luam masa când a venit acest băiat la corturi. A zis, iată, este o problemă, vreau să discut. Vă daţi seama, când am fost anunţat că a venit singur şi vrea să discute, am lăsat masa, am lăsat totul, chiar îmi era interesant ce va spune”, a declarat Usatîi.

Imaginile video însă demonstrează că acesta minte. Filmul începe cu o întrebare pe care Usatîi o adresează oamenilor din spatele camerei: „Cum l-aţi găsit?”. Cineva îi răspunde că Dima l-a sunat, pentru că au venit împreună de la Basarabeasca şi l-a rugat să-l ia acasă.

achirus

În spatele camerei mai este un bărbat care vorbeşte în rusă. Acesta s-a dovedit a fi Valentin Cimpoeş, primarul de Basarabeasca, membru al Partidului Nostru. Solicitat de JURNAL de Chişinău, acesta a recunoscut că el l-a însoţit pe Dumitru la Renato Usatîi. „Eu cred ce a spus acest băiat despre faptul că Puşcari l-a informat să-l discrediteze pe Renato. E ciudat că, deşi filmul a apărut aproape de miezul nopţii pe internet, a doua zi dimineaţa, preşedintele raionului avea deja un certificat în care se vorbea de starea sănătăţii lui. E o informaţie confidenţială pe care nu avea dreptul să o facă publică”, consideră Cimpoeş. Acesta mai spune că ultima oară l-a văzut pe Dumitru duminică şi că de atunci telefonul acestuia nu mai răspunde şi nu mai ştie nimic despre el.

Preşedintele raionului: „Mi le-au dat nişte binevoitori”

Preşedintele raionului Basarabeasca, Petru Puşcari, care a recunoscut că îl cunoaşte pe Dima, a refuzat să ne spună de unde a luat documentele medicale referitor la starea sănătăţii acestuia. „Nişte binevoitori mi le-au dat, şi nu medicii. Cert e că el a minţit şi eu am depus o cerere la Procuratură, voi cere să fie tras la răspundere pentru calomnie”, a spus Puşcari.

Vulnerabil, exploatat de PD, PSRM, Partidul Nostru

Vadim Vieru, avocat al „Promo Lex”, condamnă acţiunile preşedintelui raionului, precum şi modul în care a fost adus la cort şi intervievat Dumitru Achiruş. „Chiar dacă este o persoană cu disabilităţi mintale, preşedintele raionului a făcut publice documentele medicale fără acordul acestuia fapt ce reprezintă o încălcare a dreptului la viaţa privată. Totodată, este inadmisibil ceea ce a făcut Usatîi, Dumitru a acordat un interviu în limitele libertăţii de exprimare. Dacă a făcut declaraţii false, trebuia să se recurgă la măsuri legale”, a spus el.

Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice, susţine că acest caz demonstrează încă o dată modul în care partidele exploatează vulnerabilităţile oamenilor. „E un caz grav de discriminare. Modul în care a fost adus mi s-a părut abuziv, pentru că persoana stătea de parcă era în faţa poliţiei. Dacă se demonstrează că a fost adus cu contribuţia autorităţilor este şi mai grav. Acest caz mai demonstrează că partidele exploatează de fapt vulnerabilităţile oamenilor, inclusiv sărăcia. Sunt abateri grave şi autorităţile ar trebui să investigheze aceste acţiuni”, a spus Cornelia Cozonac.

Svetlana Corobceanu

Comentează