Veronica Garştea îşi plânge de milă cu buzunarul plin. Are un venit lunar de 6692 de lei!

Veronica Garştea îşi plânge de milă cu buzunarul plin. Are un venit lunar de 6692 de lei!

La începutul lui ianuarie, vestea că prima femeie-dirijor din Moldova riscă să ajungă în stradă a zguduit lumea culturală. Recent, „apropo” a aflat că pensionara Veronica Garştea (84 ani) are, de fapt, un venit lunar de peste 6 mii de lei. Fiind angajată a Filarmonicii Naţionale, artista primeşte un salariu de 4692, dar şi o pensie de 1500 lei. Şi asta nu e tot. Pe timpul guvernării comuniste, cu ocazia jubileului de 80 de ani al artistei, Voronin i-a oferit un premiu bănesc de 50.000 lei. Din surse sigure, am aflat că anul trecut, 3 oameni de cultură din ţară, printre care şi Veronica Garştea, au primit câte 10 mii de dolari din partea Ambasadei Ruse.

Prima femeie-dirijor din R. Moldova, Artistă a Poporului, laureată a Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, Veronica Garştea, a fost chemată în judecată de agentul termic S.A. „Termocom” pentru că nu achitase datoria de 4 mii de lei. Artista, prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina”, şi-a consacrat viaţa artei, iar după spusele sale, acum riscă să ajungă în stradă „ca un vagabond”. „Luna trecută am plătit celelalte facturi în sumă de 2200 de lei şi am rămas fără un bănuţ în casă. Nu aveam bani nici cât să-mi cumpăr o pâine, astfel că am fost nevoită să mă împrumut de la vecini. Garsoniera pe care mi-a dat-o Primăria acum patru ani şi în care stau acum nu este privatizată. Mi-i frică să nu fiu aruncată în stradă, ca un vagabond”, se plânge celebra artistă, vădit afectată de situaţia în care a ajuns.

A luat 70.000 de euro pe apartamentul cu 4 odăi

Surse sigure, care ne-au rugat să le păstrăm anonimatul, ne-au declarat că situaţia financiară a Veronicăi Garştea nu este atât de rea precum afirmă domnia sa. Ba mai mult, acum şase ani, pe timpul guvernării comuniste, artista a beneficiat de un apartament cu patru odăi, situat în centrul Chişinăului, pe care l-a vândut contra sumei de 70.000 euro. Sursa dată ne-a mai spus că artista nu vrea ca lumea să afle că ea este ajutată şi de autorităţi, şi de colegii de serviciu. Ştiind că prima femeie-dirijor din ţară este angajată a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, „apropo” a ţinut să afle care este salariul lunar pe care-l primeşte domnia sa.

Șantajată de fiul său?

„Salariul său oficial este de 4692 lei, iar în decembrie, instituţia i-a oferit şi un premiu bănesc de 1000 de lei. Atunci când are nevoie de bani, contabila noastră mereu o ajută. Poate să-i dea salariul pe două luni înainte. Faptul că dna Garştea „moare de foame şi n-are bani nici cât să-şi cumpere o pâine” e departe de adevăr. Ea are unele probleme personale cu fiul ei. Poate că el chiar o şantajează. Nu o dată am spus că o octagenară ar trebui să fie ajutată de către fecior şi nepoţi, dar nicidecum să întreţină ea toată familia. Noi, cei de la Filarmonică, o ajutăm şi o susţinem atunci când are nevoie. Ne-a durut faptul că instituţia noastră a apărut într-o lumină negativă după ce presa a scris că angajata noastră celebră moare de foame şi riscă să ajungă în stradă, mai ales că este un neadevăr. Tocmai de asta nu am luat atitudine când am aflat că este dată în judecată de „Termocom” – ştiam că dispune de bani ca să-şi achite datoriile”, ne-a declarat Marian Stârcea, directorul artistic al Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, precizând şi că nimeni nu va îndrăzni s-o dea afară din apartamentul care i-a fost oferit de Primăria Chişinău şi că poate să locuiască acolo nestânjenită cât va dori.
La rândul său, Aliona Strâmbeanu, Şef Direcţie Arte Profesioniste, Învăţământ Artistic şi Industrii Culturale, spunea într-un interviu acordat kp.ru că Veronica Garştea este unul din cei mai importanţi oameni de artă ai culturii noastre naţionale. „Nu dispun de informaţii exacte referitor la mărimea pensiei sale, dar ştiu că doar pentru „Ordinul Republicii” ea primeşte 500 lei. Şi asta în timp ce continuă să primească salariu de circa 4600 lei de la Filarmonica Naţională, deşi din cauza stării sănătăţii nu mai este în stare să-şi îndeplinească obligaţiunile profesionale precum înainte. Poate că banii pe care-i primeşte nu i-s suficienţi, dar din câte ştiu, colegii o ajută şi ei cât pot”, a declarat Aliona Strâmbeanu.*
L.N.

11 Comentarii

  • Nume
    25 ianuarie 2012 | Permalink |

    cum de nu i-i rusine? case, salarii, premii, pensii! baba „s jiru besitsia”!
    fa kioke artista a poporului, sa aiba parintii mei IMPREUNA venitul tau, le-ar ajunge bani de medicamente si de un peste, din an in Pasti.
    nesimtita!

  • rutza
    25 ianuarie 2012 | Permalink |

    ea e artistul carui popor? ca vad ca premiile ii curg dinspre ambasada rusa. imi pare mie sau asta spune multe?

  • eu_nu_votez_primarul_rosu!
    25 ianuarie 2012 | Permalink |

    un tanar specialist nu poate face rost de o odaie din partea primariei, dar Veronicai Garstea de ce i s-a dat? i-a dat apartament cu 3 odai? unul cu o odaie nu-i ajungea la anii ei? e singura! plus ca si caldura ar costa-o mai ieftin.

  • Nume
    25 ianuarie 2012 | Permalink |

    Daca-i adevarat cele spuse despre veniturile ei, atunci ar trebui sa-i fie pe constiinta ei viclenia pe care o minfesta, deoarece sint familii cu copii mici care nu cistiga nici jumate din salariu pe care-l are dinsa si merg mai departe subexistind. Purisimplu, generatia care a fost obisnuita in perioada URSS, sa traiasca din plin, acum cind dau de greu (fara salam in fiecare zi) se pling cu fiecare ocazie, dar generatiile nascute in perioada post sovietica, sint tari ca otelul ca nici salm nu le trebuie… e cam nedrept, dar asta e!!

  • Margareta
    25 ianuarie 2012 | Permalink |

    Apropo, cum nu va este rusine, sa va ocupati cu asemenea marsavenii???????????? ati gasit sa „investigati’ situatia financiara a unei femei??? de ce nu faceti investigatii jurnalistice la cei din Valea morilor, la cei din apartamentele, care costa 1500 euro metru pe alb, de ce nu investigati veniturile la cei, care in fiecare luna va trimit facturi spre achitare?? Uitati-va, ca si JUDECATORII SI PROCURORII SI POLITISTII SE PLING PE LA TELEVIZIUNI SI ZIARE, CA ABEA DE LE AJUNGE DE EXISTENTA – DAR AU CASE SI APARTAMENTE, VILE SI MERSANE, PLUS, CA CHIAR NUI INTELEG, DACA AU SALARII MICI DE CE PLATESC MITA, CA SA FIE ANGAJATI IN ACESTE ORGANE?! SI VOI ATI GASIT IMPOSTORUL, NU? RUSINE SA VA FIE, DACA SUNTETI A 4 PUTERE SI CONSIDERARTI, CA AVETI CEVA DE SPUS – SPUNETI DESPRE ACELAS STIRCEA, DESPRE ACEIAISI MINISTRI, DESPRE FUNCTIONARII DE STAT SI INCA O DATA DESPRE JUDECATORI, PROCURORI, POLITISTI, CARE MULT MAI MULT SE PLING, CA NU AU DIN CE TRAI!

  • pt Margareta
    25 ianuarie 2012 | Permalink |

    Margareta, las-o mai moale. Nu te agita asa. Vrei sa spui ca ca in acest articol exista macar un pic de neadevar?

  • Nume
    25 ianuarie 2012 | Permalink |

    de acord cu Margareta

  • Margareta
    26 ianuarie 2012 | Permalink |

    SPUN, CA VOI ASTEA DE LA APROPO AVETI INCA F.MULT DE A VA INVATAT, PANA VETI FACE JURNALISM, ESTE FOARTE RAU, CA LUATI DREPT INSPIRATIE TABLOIDELE ROMANESTI, RUSESTI – ADICA NU FACETI DECAT SENZATIE, AVETI O CAPACITATE BINE DEZVOLTATA DE A MURDARI, DE FACE INTRIGI, INTELEG, CA DORITI SA FITI CITITI, DAR DE CE NU INCERCATI SA FACETI ALT FEL DE JURNALISM, SI, ATUNCI TOT VETI FI INTREBATI? POATE DIN FAPTUL, CA NU AVETI CAPACITATILE NECESARE, SI, CE FACETI – IMPROSCATI CU MINCIUNI SI PROMOVATI TEORIA TELEFONULUI STRICAT – MULT MAI USOR, DECAT SA MUNCESTI SI SCOTI LA TIPAR CEVA INTERESANT. Aveti o capacitate parazitara bine dezvoltata de a denegra unele personalitati, mai ales din lumea artistica, va mai amintiti prin ce noroi si minciuni ati tarat-o pe Valentina Cojocaru, ati incercat si cu Julea, cu ea nu va mers, nu aveti voi ac de cojocul ei!!! Acum ati dat de Garstea, era mai bine pentru inceput sa revedeti tot ce a facut aceasta doamna pentru arta corala din Moldova, si atunci poate( caci nu stiu, daca sunteti capabili sa intelegeti si sa apreciati muzica corala), ati fi inteles, ca ea merita o totala alta atitudine si apreciere, cum de altfel o merita multi din lumea artei. Vati gindit, ca la aceasta virsta paote necesita un tratament, care nu este de loc ieftin, sunt o sumedenie de momente, cand tre sa platesti. Ar fi bine inainte de a publica ceva, sa va opriti pentru o clipa si sa va ginditi, care va fi impactul pentru sanatatea persoanei, pe care ati luat-o in vizor, in cazul nostrul femeia are o virsta ….daca mine ati afla ca a facut un atac de cord, ati fi mai fericiti?? In final, incercati sa protejati personalitatile tariii, incercati sa le promovati, incercati sa le ajutati – DAR NU SAI DISTRUGETI TOTAL, ORI EI SI ASA SUNT DISTRUSI DE TOT CE SE INTIMPLA IN TARA ASTA SI MAI GINDITI-VA, CA AVETI SI VOI PARINTI, APROPIATI, SI, DACA NU MAI AVETI CE SCRI INCEPETI CU AI VOSTRI, CARE LA SIGUR NU SUNT USA DE BISERICA SI NU VA MAI COMPORTATI, CA NISTE GAINARI DE MAHALA!

  • Nume
    26 ianuarie 2012 | Permalink |

    nu vroia trivojita? nu trebuia sa zidare presa! in plus, atunci cand o persoana publica indruga prostii sau minciuni cu carul, presa e obligata sa ia atitudine.

  • pt Margareta
    26 ianuarie 2012 | Permalink |

    Presa a luat o atitudine corecta. In timp ce Doamna respectiva se plinge la presei ca nu are cu ce trai, realitatea este de fapt alta. Cine ca cine, dar Doamna Garstea chiar este protejata si de stat, si de institutia in care munceste si pacat este sa nu recunosti.

  • membra a corului Doina
    25 iulie 2012 | Permalink |

    ….pana la urma oameni buni,chiar de atac de cord a si murit…..Dumnezeu sa o ierte asa cum a fost ea…..si cu bune si cu rele…..ca si noi toti de altfel!Iar presa si-a facut datoria, caci adevar au scris…va spune cineva care lucreaza in corul Doina.Si acum ma intreb ….oare pe ai cui banuti ii va juca pe la cazinouri fiul ei….?
    Sa-i fie tarana usoara

Comentează