„Nu-i mai traumatizați pe cei care vin la Eurovision doar cu talentul!”

„Nu-i mai traumatizați pe cei care vin la Eurovision doar cu talentul!”

Membrii juriului ediţiei din acest an, „încolțiți” de finaliștii concursului

Republica Moldova a debutat la Eurovision Song Contest în urmă cu 11 ani, când băieții de la Zdob și Zdub, alături de „bunica”, au bătut toba pe scena de la Kiev și au venit acasă cu locul şase. A fost unicul an în care preselecţia naţională avea să se desfăşoare fără supărări, căci în fiecare din cei 10 ani care au urmat, desemnarea reprezentantului ţării noastre s-a lăsat cu scandal, acuze și replici tăioase. Ediţia din acest an nu constituie o excepţie în acest sens.

Şi la preselecţia naţională Eurovision 2016 televotingul „a făcut minuni”, iar cea care va reprezenta R.Moldova la cel mai prestigios concurs de muzică din Europa a fost desemnată Lidia Isac. Prestaţia sa nu i-a încântat pe membrii juriului, majoritatea acestora susţinând că tânăra mai are de lucrat la capitolul voce, dar voturile oferite de public au înclinat balanţa în favoarea sa.
În acest an, la Preselecţia naţională favorită a fost Cristina Pintilie, care s-a clasat pe locul doi. Artista avea toate calităţile pentru a merge la Stockholm, dovadă fiind faptul că în finală, majoritatea concurenţilor s-au solidarizat, susţinând-o cu ropote de aplauze în timp ce ea se pregătea să iasă pe scenă.

Concurenţii, nemulţumiţi de notele juriului

În anii precedenţi mai mulţi compozitori i-au propus Cristinei Pintilie să participe la Eurovision cu piese semnate de ei, interpreta însă refuza de fiecare dată. Până în acest an, când Alex Calancea, cel cu care a colaborat la albumul „Picture of Love”, a convins-o să accepte.
„Până acum mai participasem la Eurovision doar în calitate de membru al juriului sau de profesoară de vocal pentru unii concurenţi”, ne spune ea.
După ce s-a anunţat numele celei care va reprezenta R. Moldova la Eurovision Song Contest 2016, concurenţii s-au făcut foc şi pară! Şi nu doar pentru că, spun ei, „televotingul a fost cumpărat”, ci şi pentru că i-au nemulţumit notele cu care au fost răsplătiţi de membrii juriului.
Prin urmare, la emisiunea de dezbateri organizată după concurs, membrii juriului, printre care s-au regăsit Aliona Moon, Ion Brătescu, Georgeta Voinovan, Ion Raţă şi Iurie Mahovici, au fost luați la întrebări de către concurenții nemulțumiți. Majoritatea juraţilor și-au găsit cu greu justificare pentru notele date, iar interpreţii au declarat că numele câştigătorului s-a vehiculat încă de când au venit la primele live-uri ale preselecției.

„Îmi asum orice rezultat!”

DSC_0719 (1)„Se zvonea că Lidia Isac va câștiga Eurovisionul pentru că reprezentanţii ei investesc foarte mult în voturi. Dar problema e că gândim doar la ce se petrece pe scena de la Chişinău, dar nu la ce va fi acolo (n.a. – pe scena de la Stockholm)”, le-au spus cântăreţii juraţilor.
Cristina Pintilie susţine că an de an, după preselecţia Eurovision, membrii juriului aveau aceeaşi explicaţie: „concursul este imprevizibil”.
„Noi, participanţii la competiţia muzicală, vedem şi auzim mai multe decât telespectatorii. Încă înainte de etapa finală s-a zvonit că se ştie cine va merge la Stockholm, dar nici pentru o clipă nu m-am gândit să mă retrag din concurs: joc până la urmă şi îmi asum orice consecinţă. Nu sunt dezamăgită pentru că mereu am ştiut să mă bucur de rezultat, indiferent care ar fi acesta. Poate că am atitudinea asta pentru că majoritatea concursurilor la care am luat parte au fost peste hotare, iar de acolo m-am întors de fiecare dată cu premii”, ne-a declarat Cristina Pintilie.

Eurovision Moldova, anulat pe cinci ani?

Întrebată ce ar schimba la acest concurs, artista ne-a răspuns fără pic de ezitare: „L-aş anula pentru cinci ani şi i-aş face un fel de restart”.
„Despre show-ul şi melodia Lidiei Isac nu am nicio părere şi nu vreau să inventez una. Unde mai pui că acum chiar nu contează dacă ne calificăm în finală la Stockholm ori ba. Dacă la Eurovision Song Contest se mergea cu o misiune de promovare a culturii noastre în ceea ce priveşte imagine, strategie şi talent, cu siguranţă realitatea era alta. Şi nu vorbesc doar de acest an. Îmi iubesc ţara în care m-am născut şi am crescut, din acest motiv încă nu am plecat de aici, chiar dacă deja începe să-mi dea târcoale gândul ăsta. Da, voi mai participa la Eurovision, însă nu pentru R. Moldova.
Cât despre organizatori, aş vrea să le sugerez să nu-i mai traumatizeze şi să nu le dea speranţe deşarte celor care vin la concurs doar cu talentul. Mai bine să nu-i lase să participe, fiindcă-i prea mare dezamăgirea atunci când tot de ce e nevoie pentru a fi desemnat învingător este să ai bani şi pile”, ne-a spus la sfârşitul discuţiei Cristina Pintilie.

DSC_0714 (1)Lidia Isac promite un nou concept de show

Invitată la emisiunea „Veranda” de la Jurnal TV, reprezentanta R. Moldova la Eurovision Song Contest 2016 a declarat că împreună cu echipa sa au început deja să lucreze la un nou concept de show şi asta pentru că vrea să ne reprezinte ţara la cel mai înalt nivel.
Nerăbdătoare să urce pe scena de la Stokholm, Lidia Isac susţine că toate criticile care-i sunt adresate o fac mai puternică şi va demonstra că a meritat să câştige Preselecţia naţională.
Până una-alta, tânăra interpretă se pregăteşte să meargă într-un turneu de promovare a melodiei „Falling Stars”.
Reprezentanta Moldovei va urca pe scena de la Stockholm (Suedia) în prima semifinală a concursului, care se va desfăşura pe 10 mai. Dacă va trece de această etapă, Lidia Isac va evolua în finala ediţiei cu numărul 61 a concursului Eurovision Song Contest, care se va desfăşura pe 14 mai.

lidia isac

L.N.