Se întâmplă şi de acestea

Se întâmplă şi de acestea

Cu două zile înainte de nuntă, Dina a fost anunţată de mirele ei că nu mai doreşte s-o ia de nevastă

Că Victor n-o mai vrea era o nenorocire, fireşte, dar Dina ar fi suportat-o cumva. Dar ce o să fie cu părinţii ei, cu rudele, prietenii, pe care îi anunţase deja să se prezinte la localul unde trebuia să aibă loc nunta? Era o altă istorie şi una urâtă de tot. Nu putea nemernicul, dacă nu-i mai era dragă, s-o anunţe mai devreme, să se poată contramanda petrecerea, să scoată cel puţin o parte din banii cheltuiţi deja? Să anunţe în sfârşit invitaţii, să nu se cheltuiască nici ei, sau să-şi reprogrameze ziua? Zic, în acel moment, n-o interesa pe Dina decât cum să salveze situaţia şi cum să iasă bine în ochii lumii.

Fireşte că părinţii ei erau morţi de supărare. Le-au telefonat celor cu care aveau de gând să se încuscrească şi le-au spus verde în ochi: aţi crescut şi educat un netrebnic, să nu cumva să credeţi că vă vom întoarce un bănuţ din ce-aţi investit pentru nuntă! Până la petrecere erau două zile. Rochia de mireasă gata, pregătirile la local erau în toi, toată suma de bani era depusă deja, muzica – arvunită, dar mireasa nu mai avea pereche. Adică nimic nu se putea schimba.

Mirele contramandează nunta!

O prietenă de-a Dinei, mai în glumă, mai în serios, o sfătuieşte: ia şi tu un flăcău, pe care să-l cheme Victor, petreceţi noaptea la local, iar după aceea vă despărţiţi ca doi necunoscuţi. Plăteşte-l şi cu asta basta! Ceea ce nu v-am spus e că părinţii mirelui în cele două zile au reuşit să anunţe rudele lor că nunta se contramandează şi că de vină nu este alta decât Dina. Chipurile, fiul lor a prins-o cu cineva. Şi slavă Domnului că a fost asta până să se înregistreze tinerii la oficiul stării civile. Au fost şi acolo şi au anulat cererea de căsătorie.

Deci, în acel moment Dina rămăsese fără mire, cu un local plătit, cu muzicanţi arvuniţi şi cu rudele şi prietenii ei care se pregăteau cu înfrigurare de petrecerea ceea. Vedeţi dumneavoastră, Dina era unicul copil în familie şi încă târziu născut. Aşa că părinţii ei şi rudele lor nu ştiau cum să facă mai bine ca viaţa acestei tinere să fie cât mai plăcută. Nu era rugăminte sau dorinţă să nu fie luată în seamă. Mai ales că şi mirele era dintr-o familie de judecători bine asiguraţi şi s-ar fi potrivit de minune cu fata asta.

Mireasa se hotărăşte totuşi să facă petrecerea

Totuşi, Dina găsise o ieşire din situaţie – o să se prezinte la petrecere, zicea ea, şi o să sărbătorească un alt eveniment – 40 de ani de căsnicie a părinţilor ei. O să le spună rudelor că s-a răzgândit cu nunta. Că e prea devreme la 21 de ani să-şi pună pirostriile. Părinţii ei însă umblau necăjiţi prin casă, nu răspundeau la telefoane şi se fereau de ochii vecinilor. După ce s-au lăudat că li se mărită fiica, acum nu ştiau cum să îndure ruşinea. Prietena Dinei insista cu tot dinadinsul să găsească totuşi un flăcău, care ar sta la petrecere în locul mirelui, iar dânsa cu bărbatu-său să le fie de naşi. „N-am pe nimeni”, se apăra Dina. „Cine o să aibă curajul să joace rolul acesta? Doar un nebun sau unul căruia nu-i mai pasă de nimic, nici de numele lui, nici de gura lumii nu se teme.”

Dar uite că, chiar în ziua petrecerii, sună Sofia, că aşa o chema pe cea care avea să-i fie naşă şi era prietena cea mai bună a Dinei, zic, sună femeia şi-i spune că i-a găsit mire, îl cheamă Victor şi e verişorul ei de la ţară. A mai adăugat că e bărbat frumos, că abia s-a întors din Anglia, unde fusese la un stagiu, şi că e gata omul s-o scape de la nevoie pe Dina. Să te îmbraci frumos, să fii o mireasă ca niciuna pe pământ, i-a mai spus prietena şi să zâmbeşti mereu, altfel nici să nu te văd. Dinei îi plăceau glumele şi era de felul ei o aventurieră incurabilă, şi-a zis fata că rabdă ea o noapte alături de un flăcău. Mai greu i-a fost să-şi convingă părinţii să se conformeze acestei situaţii.

Se găseşte un mire „de paie”, tot Victor

„Nu spuneţi nimănui niciun cuvânt, petreceţi cât puteţi mai bine, dansaţi şi uitaţi de ce s-a întâmplat. Nu sunt eu atât de bătrână să nu găsesc până la urmă un băiat de treabă să mă mărit. Vă promit, o să aveţi atâţia nepoţi că n-o să vă ajungă mâini să-i ţineţi în braţe!” Până să înceapă petrecerea, mirele şi naşii s-au adunat în casa Dinei şi au pus la punct toată rânduiala, ca să nu dea cumva de bănuit mesenilor. E adevărat că Victor, verişorul Sofiei, era un bărbat plăcut la vedere, glumeţ şi una-două căuta s-o ţină aproape de dânsul pe mireasă, zicându-i că ar trebui să se obişnuiască cu cel care-i va fi „bărbat”. În glumă, o săruta pe obraji, trecea braţul pe după mijlocul fetei, de câteva ori a sărutat-o pe buze, tot ca să se obişnuiască Dina, zicea el.

Şi, curioasă treabă şi asta, dar Dinei nu-i mai părea străin bărbatul de alături. Glumeau, vorbeau şi serios, când interveneau părinţii Dinei pentru a concretiza cutare sau cutare lucru. Vă spun că toţi care au fost la nunta ceea îşi aminteau cu plăcere de festivitate. Mirele i-a distrat mai mult decât naşii. Toţi, într-un fel sau altul, au contribuit la veselia ceea, au fost concursuri de dansuri, s-a cântat pentru a-l descoperi pe cel mai bun interpret, căutau cu ochii legaţi cea mai frumoasă pereche din sală şi era fireşte acesta un cuplu de oameni în etate. Mirii s-au sărutat de atâtea ori încât naşii le-au bătut obrazul – să nu uite dânşii că acesta-i doar spectacol.

Dina se mărită până la urmă cu Victor-2

Încerc să vă spun că a fost o „nuntă” veselă, cum nu s-a mai întâmplat în toamna ceea în localul de pe str. Vadul lui Vodă. Până şi chelnerii propteau pereţii şi uitau să schimbe bucatele la timp. Nici pic de bănuială nu era în mintea celor de faţă că n-a fi fost asta nuntă adevărată. Dar nu putea să dureze binele la nesfârşit. Managerul acelui local ştia că altcineva trebuia să fie alături de mireasă, că alt bărbat comandase şi plătise consumaţia şi vă daţi seama că era curioasă şi nedumerită în acelaşi timp. Se retrage femeia în biroul ei, găseşte telefonul celuia care i-a angajat anterior şi-l sună acasă. Era spre dimineaţă de acum.

Ce să vă spun, venise fostul într-un suflet să vadă cine i-a luat locul. Poate credea că fata o să-şi facă seama de supărare, dar uite că i-a surprins pe cei doi tineri sărutându-se în capul mesei şi a simţit că treaba asta îl deranjează, că-i gelos, că ar vrea s-o smulgă pe Dina de lângă bărbatul acela. Mireasa l-a zărit de departe şi i-a suflat la ureche bărbatului de lângă ea. Acela le-a spus şi el câteva vorbe unor rude de-ale lui. L-au scos pe nesimţite din sală pe fostul mire.

Spaţiul nu-mi permite să vă înşir povestea asta pas cu pas. Atâta vă spun – peste trei luni de la nuntă s-a măritat Dina cu Victor-2. În taină, fără martori străini – de faţă erau doar naşii de la nuntă şi părinţii tinerilor. În zece ani, Dina a născut patru copii…

2 Comentarii

  • =Marușca Unionista dela Cetatea Albă=
    1 martie 2016 | Permalink |

    Jos Pactul odios secret Ribbentrop-Molotov
    tâlhăresc ocupant ruso-german
    fascist-comunist din 1939 !
    ––––––––––––––––––––––––––––
    Votează Re-Unirea noastră
    cu România Mare europeană !
    Votează Sfatul Țării-2 din Chișinău
    pentru Adunarea Elitei Unioniștilor
    din 27 martie 2016
    și Re-Venirea est-moldovenilor
    la Normalitatea din 27 martie 1918!

  • Nina
    1 martie 2016 | Permalink |

    Marusca/Pelerinul/Andries, va rog, nu mai postati linkuri ce duc la alte site-uri decat al nostru. Aceste comentarii le vom considera spam si le vom bloca. Multumim pentru intelegere

Comentează