Primăria Chişinău refuză să facă publice numele funcţionarilor care au autorizat activitatea localului „La soacra”

IMG_6561

Familiile persoanelor decedate, ale victimelor care au avut de suferit în urma tragediei din localul „La soacra” s-au adunat astăzi în semn de protest la Primăria Chişinău, unde au solicitat o întrevedere cu primarul şi alţi responsabili. Aceştia au solicitat pe o notă imperativă demisia şi tragerea la răspundere a persoanelor care au autorizat activitatea localului, dar nu au fost pedepsite nici până în prezent. Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a specificat că de anchetarea şi pedepsirea vinovaţilor sunt responsabile organele de drept.

„Noi nu ne eschivăm de la răspundere. Însă nu aş vrea să fie pedepsit cineva pe nedrept. Trebuie să găsim cine a semnat proiectul tehnologic ce specifică utilajul care urma să fie utilizat la prepararea alimentelor. În baza acestui act care confirma că utilajele sunt în regulă, au urmat celelalte semnături, a celor de la Direcţia comerţ, pretura Centru etc. Cine a depus semnătura pe proiectul tehnologic acela trebuie să răspundă, presupun, inclusiv penal”, a răspuns Chirtoacă.

DSC_4208

În replică, una dintre victimele incendiului l-a întrebat: „De cât timp e nevoie pentru asta?”. „În curând, se împlinesc 40 de zile de când soţia mea nu mai e. Era însărcinată în a opta săptămână. Nici măcar nu a reuşit să se convingă şi să-mi spună că e însărcinată. Dar nimeni din funcţionarii care au luat timp de trei ani mită şi au închis ochii la fărădelegile din acest local nu sunt traşi la răspundere. Am venit la primărie în speranţa că vor fi date nume. Să aflu cine se face vinovat. Din păcate, aflăm însă că dl primar abia astăzi face cunoştinţă cu raportul. Soţia mea însă a decedat din cauza corupţiei, a celor care au luat bani şi s-au făcut că nu observă ilegalităţile din activitatea acestui local”, a declarat revoltat Andrei Arapan.

Şeful Direcţiei sănătate publică a mun. Chişinău, Mihai Moldovanu, a relevat detalii din ancheta de serviciu iniţiată în cadrul primăriei la 21 ianuarie, după două săptămâni de la producerea deflagraţiei. Raportul urma să fie finalizat la 23 februarie curent. Moldoveanu a precizat din start că nu va da publicităţii numele persoanelor care au autorizat activitatea localului, „pentru că asta contravine Legii cu privire la datele cu caracter personal”.

primarie soacraIMG_6541

Potrivit acestuia, vinovaţi de această situaţie se fac în primul rând responsabilii de la Centrul de sănătate publică, subdiviziune subordonată Ministerului Sănătăţii. „La faţa locului, pentru a elibera autorizaţia sanitară, s-a deplasat nu doctorul, ci un asistent. Acesta a spus că nu a văzut aragazul. La rândul lor, cei de la Direcţia situaţii excepţionale au spus că au efectuat un control în 2014, nu şi în 2015, deşi angajaţii din local susţin că au avut parte de controale şi în această perioadă.

Pentru activitatea localului a fost nevoie de trei autorizaţii: autorizaţia sanitară semnată de Centrul de Sănătate publică, autorizaţia veterinară semnată de Agenţia pentru secruitatea alimentelor, subordonată Ministerului Agriculturii, şi autorizaţia de funcţionare, care ţine de competenţa Departamentului Situaţii Excepţionale subordonat Ministerului Afacerilor Interne.

Din cadrul instituţiilor subordonate primăriei, actele au fost semnate de Dirtecţia Comerţ, care însă este responsabilă de numărul de mese, scaune, nu şi de proiectul tehnologic, schema utilajului de preparare a bucatelor. Am prezentat primarului concluziile, după care vom trimite raportul instituţiilor centrale. În total, responsabile de activitatea acestui local au fost vreo opt instituţii. Dar cei mai responsabili sunt cei menţionaţi mai sus, care s-au deplasat la faţa locului. Aceştia nu şi-au îndeplinit atribuţiile. Nu cred că mirosul de gaz nu a fost simţit”, a mai spus Moldovanu.

Una dintre fostele angajate ale localului a specificat că pe lângă mirosul persistent de gaz, instituţia nu avea canale de ventilare şi nu era asigurată cu agent termic. „De ce după aproape o lună şi jumătate de la producerea deflagraţiei, nu se ştie încă numele celor care au semnat cele trei autorizaţii? De ce nimeni dintre funcţionari nu este demis şi, respectiv, nu este tras la răspundere?”, s-a revoltat mama unei victime, Ecaterina Turuta.

Aceasta ne-a informat că mâine fiul ei, Victor, va suporta cea de-a treia intervenţie chirurgicală. „Când a răsunat explozia, se afla cu un alt băiat la masă. Acela este mai pirpiriu şi în îmbulzeală a fost aruncat la pământ. Fiul meu a vrut să iasă, dar văzând că acela nu se ridică s-a întors şi l-a ajutat. Iura a suferit mai puţin. Fiul meu care e mai înalt a fost lovit de valul de explozie la cap, i-a ars părul, faţa şi mâinile. Trece prin chinuri îngrozitoare. Azi însă nu am înţeles nimic. Nu am auzit cine a autorizat activitatea localului”, a mai spus Ecaterina Turuta.

Mihaela, sora Nicoletei Gladiuc, tânăra originară din Ochiul Alb, Drochia, decedată în urma exploziei, ne-a spus că a rămas cu impresii contradictorii după ce a audiat raportul Direcţiei sănătate. „Nu înţeleg de ce a murit atunci sora mea, cine sunt persoanele care au semnat cele trei autorizaţii. De ce Chirtoacă răspunde în numele tuturor? El nu vrea să spună nici că avem dreptate, nici că nu avem dreptate. Le tălmăceşte de la dreapta la stânga. În cazul dat însă corupţia a fost decisivă. Sora mea putrezeşte. Părinţii încă o aşteaptă acasă, nu vor să realizeze că ea e moartă. Iar aici se acoperă unul pe altul”, a opinat Mihaela.

Primarul Dorin Chirtoacă a anunţat că va verifica dacă funcţionarii de la Direcţia Comerţ care s-au deplasat la faţa locului puteau să semnaleze problemele din acest local. În ce priveşte pretorul sectorului Centru: „În calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru situaţii excepţionale ar fi putut să prevină această situaţie, dacă avea o informaţie în acest sens. Dar dacă a fost ascunsă informaţia şi nu a fost transmisă autorităţilor, cum putea să intevină? Răspunderea intervine doar dacă ştii şi ascunzi acest lucru”, a specificat primarul. Rudele victimelor deflagraţiei „La Soacra” au declarat că vor protesta la Primărie, dar şi la alte instituţii până vor afla numele funcţionarilor mituiţi şi până când aceştia vor fi traşi la răspundere.

Svetlana Corobceanu

Comentează