Alexei Baraboi: povestea unui succes. Basarabeanul are afaceri de milioane în Germania!

Alexei Baraboi: povestea unui succes. Basarabeanul are afaceri de milioane în Germania!

Povestea lui Alexei Baraboi pare desprinsă dintr-un scenariu de film. S-a mutat în Germania în urmă cu un sfert de secol, dar în aceşti ani a realizat multe.
În 2012 şi-a deschis o afacere în ţara supranumită „locomotiva economică” a Europei, în domeniul construcţiilor, cu doar opt angajaţi, toţi originari din R.Moldova şi un capital iniţial de doar 4000 de euro, bani împrumutaţi de la un prieten. Azi stă la cârma a două întreprinderi de succes, care în 2015 au înregistrat o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.

Alexei Baraboi a ajuns pentru prima dată în Germania în 1991, cu viză turistică, cum făceau mulţi dintre cei care alegeau să părăsească R.Moldova în căutarea unui trai mai bun. Nu s-a dus cu gând de îmbogăţire şi odată ajuns acolo nu a fugit de munca grea: a lucrat şi la grajduri de cai, şi în domeniul construcţiilor, a fost şi chelner la restaurant. Astăzi însă deţine o companie profitabilă, cu peste 120 de angajaţi în subordine.

Copilărie petrecută în „casă de stat”

Soarta nu a fost prea blândă cu omul de afaceri Alexei Baraboi, dar domnia sa a reuşit să înveţe şi din cele mai grele lecţii. Era încă preşcolar când a trebuit să înfrunte viaţa printre străini, ba chiar să aibă grijă şi de cei mai mici – doi fraţi şi două surori.

IMG_0122
„Nu am prea multe amintiri frumoase din copilărie… M-am născut în sudul Moldovei, sat. Hănăsenii de Pădure, r. Cantemir. Aveam doar şase ani când părinţii mei au divorțat, iar mama a fost nevoită să ne trimită, pe mine, pe fraţii şi pe surorile mele, la școala-internat din or. Leova. Acolo am absolvit opt clase, înainte să pornim cu toţii în lume, în căutarea unui viitor mai bun. Deci, copilăria mea am petrecut-o în ‘casă de stat’, cum se mai spune în popor, cu regim de cazarmă”, îşi aminteşte basarabeanul, specificând că nu spune asta ca să cerşească milă. Da, a suferit multe lipsuri de ordin material, dar mai ales i-au lipsit cei mai scumpi – părinţii, dar anume acele condiţii l-au educat, i-au format calităţile și potenţialul de care dispune azi.

Visa să devină muzician

Ar putea spune, fără falsă modestie, că şi-a luat doctoratul la ‘şcoala vieţii’, dar regretă că nu a reuşit să facă o facultate.
„Am început multe şcoli, dar, din păcate, nu prea am reușit să le absolvesc. Îmi doream să devin muzician, ba chiar până a pleca la armată îmi începusem studiile la școala de muzică din Soroca. Dar când m-am întors din armată s-a început ‘perestroika’, cu toate consecinţele acesteia, iar eu a trebuit să renunţ la visul meu. Prin anii 1992-1993 am mai făcut o încercare să-mi continuu studiile la Conservatorul din Chişinău, dar după câteva luni, lupta pentru existenţă – a mea și a celor patru frați și surori mai mici, mi-au schimbat din nou priorităţile. Fac parte dintr-o generaţie care a trăit timpuri frumoase, dar și perioade dificile. Fără susţinere materială nu era posibil să realizezi ceva”, afirmă Alexei Baraboi.
IMG_0095

Anume acele circumstanţe l-au făcut să plece în Germania. Iniţial avea un scop bine definit: să câştige suma de bani necesară ca să-şi poată procura echipament tehnic, instrumente muzicale, dar să-i rămână ceva şi pentru a-şi asigura existenţa minimă.
„Evident, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu realitatea cu care m-am ciocnit – lucrurile aveau să se desfăşoare cu totul altfel decât îmi închipuisem la început. În Germania am descoperit o altă lume, o altă civilizaţie și noi orizonturi. Așa mi-am început studiile la ‘academia vieţii’, cum o numesc eu. De atunci și până astăzi studiez tot ce-i bun, tot ce-mi place, tot ce are această țară civilizată cu una din cele mai dezvoltate economii din lume. Acum, după ce au trecut ani buni de când stau departe de locurile unde m-am născut, cred că am procedat corect atunci când am plecat”, afirmă omul de afaceri.

Deţine două companii de construcţii

Antreprenorul a găsit formula succesului, dar adevărul e că a căutat-o mult şi nu s-a dat bătut cu una, cu două. De acasă a venit doar cu ambiţia de a reuşi, restul le-a învăţat puţin câte puţin, ca în clasa întâi.
„În prezent deţin două companii de construcţii: MD-Construct GmbH și Gebhardt Sanierungsbau GmbH, ambele activând în zona Berlinului. Am cam 120 de angajați, dintre care 105 sunt cetățeni ai Republicii Moldova și ai României. În 2002 am înființat prima companie de comerț în domeniul utilajelor industriale și construcție, la care ulterior am renunţat. Pe cea de-a doua, în domeniul construcţiilor, am lansat-o în 2012, iar recent am procurat încă o companie de construcţii”, ne spune businessmanul.
Alexei Baraboi afirmă că a încercat să stabilească relaţii de colaborare cu parteneri de afaceri din R.Moldova, dar, din păcate, acele experienţe i-au lăsat un gust amar, căci a ajuns la concluzia că printre conaţionalii noştri sunt „prea puține persoane care ştiu ce înseamnă comportamentul corect şi civilizat într-un parteneriat”.

„Sunt cel mai fericit!”

Ştim cu toţii că atunci când eşti fericit, toate-ţi merg din plin. E şi cazul personajului articolului nostru. Alexei Baraboi a cunoscut-o pe internet pe cea care i-a devenit ulterior soţie, şi spune că această întâlnire a fost minunată, chiar dacă nu s-au cunoscut pe o bancă, în parc.
IMG_4312
„Am o soție foarte dragă și frumoasă, Daniela, bălţeancă, absolventă a USM, facultatea Relaţii Internaţionale. Avem doi fii: Sebastian, care va împlini anul acesta 9 ani și Leon, care va face 6 ani. Ambii vorbesc româna, germana, rusa, iar acum au început să studieze şi engleza. În cei 11 ani de când suntem împreună am construit o familie minunată – la acest capitol sunt un om fericit, sunt cel mai fericit!”, recunoaşte antreprenorul.
IMG_4196
Cuvintele omului de afaceri sunt completate de cele ale soţiei sale: „Sunt mândră de orice realizare a soţului meu, care are un talent deosebit în afaceri. Alături de el nu mi-e frică de nimic! Alexei este persoana care învaţă mereu, iar când e vorba de afaceri, manifestă corectitudine deosebită, mult respect pentru angajați și pentru toţi cei care îl înconjoară. Pentru mine, el este un exemplu”, ne-a declarat Daniela Caraiman-Baraboi, care lucrează cot la cot cu soţul ei.
IMG_4306
Şi ca să se simtă la Berlin şi mai „acasă”, soţii Baraboi i-au adus alături şi pe cei dragi.
„Înainte mergeam mai des în R.Moldova, acum însă nu am fost de trei ani. Ne mai aşteaptă doar câțiva prieteni şi puținele rude care au mai rămas. Părinţii mei nu mai sunt în viaţă, iar cei doi frați și două surori s-au mutat şi ei la Berlin. Şi socrii mei tot aici sunt, alături de noi și de nepoței”, spune Alexei Baraboi.

„Îmi place mult să muncesc”

Antreprenorul are puţin timp liber, dar încearcă să-l valorifice la maximum, mai ales că are multe pasiuni.
„Îmi place foarte mult muzica, aşa că în timpul liber exersez la pian, deseori împreună cu feciorii mei, pasionaţi şi ei de acest instrument muzical. În afară de asta, ador sportul şi călătoriile, precum şi să cunosc oamenii interesanţi. Şi chiar dacă sună mai ciudat, îmi place mult să muncesc, atunci când fac ceea ce-mi place”, recunoaşte omul de afaceri. Probabil că ăsta e ingredientul de bază a succesului său.
„I-aş sfătui pe cei care au un scop în viaţă, dar nu cărora nu le prea ajung bani pentru realizarea acestuia, să rămână optimiști, să nu cedeze, să nu-și vândă cinstea și onoarea. Poţi reuşi în viaţă chiar şi atunci când părinții și prietenii sunt oameni simpli, cu venituri modeste. Fiți harnici și răbdători. Şi va fi bine, vă asigur!”, a fost sfatul lui Alexei Baraboi.

 

Natalia TUTUNARU