La 80 de ani pasionat de computer şi tehnică de ultimă generaţie!

La 80 de ani pasionat de computer şi tehnică de ultimă generaţie!

Lui Ion Ţepeş din satul Bardar, Ialoveni, i-a plăcut dintotdeauna să se deosebească de ceilalţi locuitori ai satului. Încă din tinereţe îl pasiona tehnica, iar acum, la 80 de ani a descoperit gadgeturile şi spune că ar fi păcat să nu se bucure de el.

Interesat de tot ce apare nou
Nea’ Ion a studiat la şcoala de meserii din sat, după care a lucrat şofer. Iniţial a condus tractorul, apoi a urcat pe o combină agricolă, iar în 1990 a condus un automobil de tip sovietic GAZ-84. Acestea au fost precedate de „Volga”, prima sa maşină şi o motocicletă. El a fost primul care a avut televizor în sat, la care priveau vecinii, rudele şi alţi curioşi. Deşi acum are 80 de ani, marea pasiune pentru tehnică nu l-a abandonat. „În 1995, când s-au mai schimbat timpurile, la noi au început să apară noi modele de televizoare, camere video şi tot felul de tehnică. Pe toate le-am cunoscut de la feciorul meu Vlad. El mi-a dat o cameră video şi am început să lucrez. Datorită lui am cunoscut toată tehnica asta nouă. Ca să lucrez cu acea cameră video m-au ajutat nişte prieteni de-a fiului meu. M-au învăţat cum să o mânuiesc, cum să programez meniul. Îmi era foarte interesant şi mereu am fost curios să aflu ce tehnică nouă mai apare. De atunci s-au pornit toate. Vlad cânta pe la nunţi, iar eu filmam. Ei, şi după ce filmam, l-am văzut pe Vlad cum monta la computer. Atunci am învăţat „Adobe Premiere”, program în care se montează filmul video. La început montam la computerul băiatului meu, însă cu timpul am strâns bani şi mi-am cumpărat computerul meu la care montez şi azi”, ne-a declarat Ion Ţepeş, precizând că la început i-a fost mai greu.
Adorabilul bunic are şi un mare of. În ziua de azi tehnica progresează atât de rapid, încât nu reuşeşte să-şi cumpere un model că imediat apare altul mai performant. „Iată, spre exemplu, acum a apărut o cameră, HD, şi chiar mi-e foarte interesant”, spune el, accesând rapid google, cu o îndemânare de invidiat, pentru a ne convinge şi pe noi cât de bune se descurcă şi cât de performante sunt respectivele camere. „Nu mai am putere sa-mi cumpăr şi HD, sunt foarte foarte calitative, dar şi scumpe”, ne mărturiseşte cu tristeţe dl. Ţepeş.

Ascultă muzică de pe I-Pod
Nea’ Ion a adunat bani şi şi-a cumpărat un computer şi s-a conectat la internet. Bine că a pătruns conexiunea şi în mediul rural. „Nu m-a învăţat nimeni, singur am învăţat cum să lucrez la el. Îmi place internetul pentru că aflu multe noutăţi. Cel mai mult îmi place să stau pe youtube, pe google. Citesc ştirile din presa noastră, din Israel şi alte ţări, citesc despre artişti, dar cel mai des mă uit la camerele video”, mai spune el. Pasiunea pentru tehnică a dlui Ion Ţepeş din Bardar nu s-a limitat aici. Din pensia economisită timp de 1 an, cuplul Ion şi Maria Ţepeş au reuşit să-şi cumpere, anul trecut, un televizor LCD cu cea mai mare diagonală. Cel mai mult le place să privească ştiri despre vedetele autohtone. Şi asta pentru că are o nepoată celebră: Corina Ţepeş. Ba mai mult, pentru a fi la curent cu informaţii de ultimă oră, şi-a instalat pe casă câteva antene parabolice şi tunere.
Cu toate astea, cuplul Ţepeş nu uită nici de gospodărie. Acum că s-a mai încălzit, nu prea au timp de televizor şi internet, pentru că au opt iezi care le ocupă tot timpul.
“Mă trezesc dimineaţa şi îi hrănesc cu biberonul, le fac curat în curte apoi le duc pe deal la păscut”, îşi dezvăluie programul nea’ Ion. Însă, cum pasiunea pentru tehnica de ultimă generaţie îl urmăreşte peste tot, nu se poate lipsi de telefonul mobil, căruia îi cunoaşte foarte bine funcţiile. Şi dacă credeaţi că asta e tot ce deţine în materie de gadgeturi simpaticul pensionar, ei bine – nu. Nea’ Ion mai are şi un I-Pod. Iar atunci când merge pe deal cu caprele la păscut, îşi mai alină sufletul cu muzică.
“E foarte bun telefonul mobil, dar îmi este cam greu cu cartelele de reîncărcare pentru că foarte repede se consumă banii. De aceea mai economisesc”, ne-a declarat dl Ţepeş, precizând că este abonat la două companii de telefonie mobilă.
Unica explicaţie vis-à-vis de obiectele de ultimă generaţie este: „Îmi pare rău că pe timpul când eram tânăr nu erau aşa televizoare, telefoane mobile, tunere. Acum dacă sunt, de ce să nu mă bucur şi eu de ele măcar un pic. Chiar dacă uneori mă mai dor picioarele, mâinile, ori capul, viaţa-i foarte interesantă şi bună. Tare-i bine să fii tânăr, atunci zbori”, ne-a mărturisit foarte optimist şi bucuros de viaţă, nea Ion Ţepeş.

Diana Burlacu

3 Comentarii

  • grigore spanu
    25 martie 2010 | Permalink |

    Bravo, ma mandresc cu consatenii mei, bravo bade Ion!

  • dennis
    25 martie 2010 | Permalink |

    apreciez astfel de oameni. nu ca altii care tinjesc dupa aparatura sovietico-primitiva

  • Ghena
    26 martie 2010 | Permalink |

    Bravo Mos Ion! Tine-o tot asa inca 80 de ani!
    Respect pentru asa oameni!!!

Comentează