Un serial cu elevi şochează Rusia

Un serial cu elevi şochează Rusia

VIOLENŢĂ. Filmul „Şcoala”, difuzat săptămânal de Pervyi Kanal, arată cum beau şi se bat adolescenţii ruşi.

Un licean cu gura plină de sânge în urma unei bătăi la cursuri, un altul lăudându-se că a făcut sex cu o femeie mult mai în vârstă, halbe de bere consumate în pauzele dintre ore. Cam aşa este prezentată activitatea adolescenţilor pe mâinile cărora va intra, mai târziu, „Mama Rusia”, informează AFP.

Indignare pe toată linia

„Nimeni nu a mai prezentat viaţa din şcoală aşa cum o facem noi”, dă asigurări reclama la acest serial, al cărui prim episod a fost difuzat la începutul săptămânii. Dar imaginile inedite i-au şocat încă de pe acum pe profesori şi pe responsabilii administrativi din educaţie.

Seria a fost comparată cu programul britanic „Skins”, care abordează mai ales violenţa, sexualitatea şi pornografia pe internet. „Asemenea seriale nu ar trebui difuzate la TV!”, a protestat directorul Departamentului de Educaţie al Moscovei, Olga Larionova.
„Este pur şi simplu un sabotaj al imaginii copiilor şi adolescenţilor noştri!”, s-a revoltat şi deputatul comunist Vladislav Iurcik, care a solicitat canalului TV în cauză să stopeze difuzarea serialului.
„Sunt învăţător, am 22 de ani şi mă declar indignat de serial!”, scrie Anatoly, din Iakuţk (Siberia Centrală) pe site-ul postului TV Pervyi Kanal.
„Este pură realitate!”
Realizatoarea serialului, Valeria Gad Guermanika, are doar 25 de ani. Ea a precizat pentru AFP că a intenţionat să arate doar realitatea din şcolile ruseşti, aşa cum este ea. „Sunt născută în plină epocă a perestroikăi şi aşa a arătat şcoala de când mă ştiu!”, mai spune Valeria. Laureată cu menţiunea specială Camera de Aur, la Festivalul de la Cannes din 2008, pentru primul său lungmetraj, „Vor muri cu toţii, în afară de mine!”, Valeria spune că înţelege frustrările celor vizaţi de serialul de 60 de episoade. Dar nu este de acord cu difuzarea în continuare de foiletoane clasice.

Postul TV îi ia apărarea realizatoarei. „Rolul serialului este de a dezvălui problemele sistemului de învăţământ, şi nu de a le ascunde. Mai mult, este vorba despre o ficţiune şi nu un documentar”, precizează Pervyi Kanal, într-un comunicat.

sursa: www.evz.ro

Comentează