Funcţionarul care a ucis un copil şi care nu se simte vinovat

Funcţionarul care a ucis un copil şi care nu se simte vinovat

După un an de la un grav accident rutier pe şoseaua Chişinău-Bălţi, în care şi-a pierdut viaţa un copil de şase ani şi alte două femei au fost grav rănite, a avut loc primul proces la Judecătoria Străşeni. De provocarea accidentului este acuzat Gheorghe Trocin, membru al Curţii de Conturi. Acesta nu se consideră vinovat. Mai mult, el a declarat la procesul din 20 octombrie curent că, în urma accidentelor rutiere, mor în fiecare zi oameni.

În tragicul accident din 8 noiembrie 2013, produs pe şoseaua Chişinău-Bălţi, lângă satul Grebleşti, raionul Străşeni, a decedat fiul lui Victor Pantelei, Bogdan (6,5 ani), iar soţia acestuia, Viorica Pantelei, şi verişoara acesteia, Irina, care se afla la volanul maşinii, au ajuns în stare gravă la spital. Astăzi, după multiple intervenţii chirurgicale, femeile mai necesită îngrijiri medicale, având gradul doi de invaliditate.
„Nu am avut nicio presimţire”
În ziua accidentului, Viorica și Bogdan Pantelei erau pe bancheta din spate a mașinii de marca Opel, iar alături de şoferiţă se afla Anastasia Pantelei, fiica mai mare a Vioricăi şi a lui Victor Pantelei. Potrivit Vioricăi Pantelei, toţi patru aveau cuplate centurile de siguranţă. „Ne-am pornit la drum şi nu am avut nicio presimţire. Irina merge de mulţi ani la volan şi este atentă. Când am ajuns la o curbă, Bogdan a cerut apă. Mi-am decuplat centura ca să-i dau apă”, a spus femeia, mai departe nu-şi aminteşte detalii, doar frânturi.
Impactul a fost atât de puternic încât mașina pe care a lovit-o Gheorghe Trocin s-a răsturnat de câteva ori, iar pasagerii au fost aruncaţi din vehicul. Bogdan, în vârstă de 6 ani, a murit pe loc. Viorica Pantelei şi şoferiţa au fost transportate în stare gravă la spital, unde au fost în comă câteva săptămâni, apoi au fost supuse intervențiilor chirurgicale. Viorica Pantelei şi-a revenit abia după jumătate de an. Acum este mai bine. Poate vorbi, merge, însă nu simte partea stângă a corpului şi nu aude de o ureche. Femeia nu se poate îmbrăca singură.

„Este foarte greu când părinţii îngroapă copiii”

Şi Irina, verişoara Vioricăi, care conducea maşina, are grave probleme de sănătate. Ea mărturiseşte că mergea de mult timp la volan, iar drumul care ducea spre casa părintească îl ştia bine, deoarece îl parcurgea săptămânal. „Nu aveam cum să o iau la dreapta. Am semnalizat înainte de a vira la stânga. După care nu mai ţin minte. Am fost în comă trei săptămâni”, a povestit aceasta.

Tânăra are pierderi de memorie şi de echilibru. Cu lacrimi în ochi, tatăl lui Bogdan, Victor Pantelei, a afirmat că viaţa şi familia sa este distrusă. „L-am aşteptat pe Bogdan 11 ani. Era argint viu, cum îi spuneau educatorii la grădiniţă. Parcă se grăbea să trăiască. Este foarte greu când părinţii îngroapă copiii. Ştiu că nu pot întoarce nimic înapoi, dar vreau ca vinovatul să fie tras la răspundere, ca să nu mai aibă loc asemenea tragedii”, a declarat bărbatul.

Gheorghe Trocin pledează nevinovat

Vinovat de accident se face Gheorghe Trocin, membru al Curții de Conturi. Funcţionarul este acuzat că a omorât un copil de șase ani și a traumatizat alte trei persoane într-un accident. Abia la un an de la accident, dosarul penal deschis pe numele funcționarului a ajuns în instanța de judecată. Primul proces în această cauză penală a avut loc la 20 octombrie curent la Judecătoria Străţeni.

În acea zi, solicitat de jurnalişti, Gheorghe Trocin a declarat că nu regretă ceea ce s-a întâmplat și că pledează nevinovat. Gheorghe Trocin este acuzat de faptul că nu a respectat regulile de circulaţie rutieră, fapt care a dus la moartea minorului. Magistratul riscă până la şapte ani de închisoare. El nu a fost suspendat din funcţie pe durata anchetei şi continuă să activeze în cadrul Curţii de Conturi.

„Suspendarea din funcţie nu poate influenţa urmărirea penală”

Avocatul Familiei Pantelei, Tudor Suveică, a afirmat că Trocin ar fi condus cu viteză excesivă. „Conform concluziei expertului autotehnic în momentul frânării, maşina lui Trocin avea 92 km/h”, a precizat avocatul părţii vătămate. Gheorghe Trocin însă a declarat: „Nu mă simt vinovat cu nimic. Instanţa va aprecia. Conduceam cu viteza de 70-80 km/h. Maşina lor mi-a ieşit în faţă”.

Referindu-se la acest caz, avocatul Vladislav Gribincea ne-a declarat: „Nu este vorba de o infracţiune cu intenţie, dar de o greşeală care a avut un rezultat nefericit. În opinia mea, suspendarea din funcţie a unui membru al Curţii de Conturi nu poate influenţa urmărirea penală. Folosindu-se de funcţia sa, el nu are posibilităţi să influenţeze organul de urmărire penală sau judecătorul”.

Victoria POPA

Vizualizări: 317

Comentează