UE face apel la Ucraina și Rusia să încheie un acord asupra livrărilor de gaz

UE face apel la Ucraina și Rusia să încheie un acord asupra livrărilor de gaz

Uniunea Europeană a făcut apel joi la Ucraina și Rusia să încheie un acord pentru rezolvarea conflictului lor în problema livrărilor de gaz, fără a preciza dacă ea este pregătită să acorde un ajutor financiar Kievului pentru a-și plăti datoria la gazele livrate de concernul rus Gazprom.

Președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ‘a făcut apel la toate părțile să finalizeze negocierile pentru a asigura furnizarea de gaz pentru Ucraina, care să fie neîntreruptă, fiabilă și ținându-se cont de prețul existent pe piața gazelor’, a indicat Comisia într-un comunicat citat de AFP.

Negocieri vizând reluarea de către Rusia a livrărilor de gaz pentru Ucraina, întrerupte în luna iunie, au început miercuri la Bruxelles, dar ele au fost întrerupte joi dimineața. Discuțiile ar urma să fie reluate joi seara. Gazprom a avertizat însă că partea rusă va reveni la masa discuțiilor numai în cazul în care UE va decide un sprijin financiar pentru Ucraina.

Dacă Moscova și Kievul au căzut de acord asupra unui preț provizoriu la gazele naturale, reglementarea datoriei ucrainene pentru gazul livrat de Rusia este o problemă încă nerezolvată. Pentru reluarea livrărilor, Rusia cere Ucrainei să achite 1,45 miliarde de dolari din datorie și încă 1,6 miliarde de dolari reprezentând plata anticipată pentru livrările din noiembrie și decembrie, partea rusă excluzând orice livrare înainte ca Kievul să efectueze aceste plăți.

Comisia Europeană examinează la rândul ei cererea Kievului privind un împrumut suplimentar de 2 miliarde de euro, în timp ce Rusia așteaptă garanții financiare pentru reluarea livrărilor.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Ye Pingfan / XINHUA FLUX

Vizualizări: 80

Comentează