22 de ani de la moartea lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici

22 de ani de la moartea lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici

Astăzi se împlinesc 22 de ani de la moartea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Cunoscuţii interpreţi care au cântat pentru milioane de oameni rămân vii în amintirea celor care i-au iubit.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Au luptat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Sunt primii care în anii ’90 au cântat despre limba română şi Eminescu.

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, la ora 2:30, mașina în care Ion și Doina Aldea Teodorovici se deplasau spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București.

În automobil se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului.

Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Totuși, autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către o crimă.

Artiştii au susţinut sute de concerte pe scenele de la Chişinău, dar şi în faţa combatanților și voluntarilor moldoveni în timpul războiului de pe Nistru.

Artiştii şi-au riscat atunci viața, cântând la doar câteva sute de metri în fața trupelor și a mercenarilor Kremlinului.

Simboluri ale Renaşterii Naţionale, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au elogiat în piesele lor limba română şi valorile neamului, fiind unii dintre făuritorii Podului de Flori dintre Basarabia şi România, în 1990.


sursa: jurnal.md
foto: onisifor-ghibu.blogspot.com

Vizualizări: 220

Comentează