Plăcinta ciobanului

Plăcinta ciobanului

I se zice plăcinta ciobanului. E un fel de piure de cartofi aşezat în strat peste un altul de carne tocată. De obicei de oaie. Foarte gustos. Încearcă şi ai să vezi.

Ingrediente

450 g carne tocată de oaie
1,5 kg cartofi
1 ceapă mare
2 linguri făină
2 ceşti supă de carne (din cuburi sau din concentrate praf)
brânză rasă, opţional
100 ml lapte
cimbru
1 pachet de unt
sare
piper

Mod de preparare

Carnea se prăjeşte în tigaie fără ulei, căci este destul de grasă. Ceapa tăiată mărunt se înmoaie în unt şi apoi se adaugă peste carne împreună cu cimbru şi piper, după gust. Se presară făina şi se călesc împreună timp de 3-4 minute. Apoi, se toarnă supa şi se lasă să fiarbă 30 de minute. Se pun şi morcovii curăţaţi la fiert.

Între timp, cartofii curăţaţi se fierb 20 de minute, apoi se pasează şi li se adaugă unt şi lapte astfel încât să devină un piure cremos.

Carnea este gata atunci când a scăzut lichidul şi abia o acoperă. Se transferă carnea într-un vas care merge la cuptor. Piureul se pune deasupra şi se nivelează,
astfel încât să fie ca un capac care să acopere bine carnea. Se toarnă puţin unt topit, se presară brânza şi se dă la cuptor pentru 50 de minute, până ce piureul capătă o crustă aurie.

Sursa: clickpoftabuna.ro
Foto: clickpoftabuna.ro

Comentează