Vocea Basarabiei, victima unui atac raider regizat de Vlad Filat

Vocea Basarabiei, victima unui atac raider regizat de Vlad Filat

Postul independent de radio „Vocea Basarabiei” a fost acaparată prin metode de tip raider de către președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, în complicitate cu directorul executiv al postului, Veaceslav Țîbuleac. Cel puțin așa susține liberal-reformatorul Valeriu Saharneanu, cofondator la „Vocea Basarabiei”, informează jurnal.md

Potrivit jurnalistului, furtul la postul de radio s-a produs într-o formă latentă, pe parcursul ultimilor patru ani.

„Metoda de lucru a fost plătirea găștii pe sub masă. Veaceslav Țîbuleac a intrat în încrederea lui Vlad Filat și prin aceasta a avut de câștigat. A devenit dependent de casieria lui Filat, iar politica editorială a postului de radio – promotoarea politicii Partidului Liberal Democrat. Vocea Basarabiei a ajuns să execute comenzile partidului”, a declarat cofondatorul postului.

Conform celor declarate, după 2006, postul de radio s-a confruntat cu un șir de probleme financiare. Sursele externe nu mai puteau fi atrase. În martie 2010 a fost înregistrat un investitor și tot atunci Vocea Basarabiei a suportat ultima modificare a statului său. Astfel, deținători capitalului social fiind familiile Saharneanu și Țîbuleac, în proporții egale de 50 la 50.

„Urma ca domnul Țîbuleac, în calitate de director executiv, să efectueze transferuri de active și pasive pe noua societate cu răspundere limitată creată. Procedura convenită a fost însă tergiversată lună de lună, an de an. Încercarea de introducere a elementelor de marketing au fost descurajate de către director, apoi suprimate cu desăvârșire. A fost respinsă vehement propunerea de angajare a unui manager. A fost respinsă propunerea de a institui abonamente”, menționează Saharneanu.

Inițiativele refuzate au condus la creșterea restanțelor la salarii, angajații s-au concediat, directorul de programe a fost ignorat și izolat la comanda directorului, sugerează liberal-reformatorul. „Probleme de comunicare cu Țîbuleac au existat dintotdeauna, însă de când a devenit membru al PLDM, situația s-a agravat”, a adăugat jurnalistul.

Mai mult, în februarie 2014 Veaceslav Țîbuleac a depus o cerere de a da în concesiune a postului de radio firmei Canal X SRL Briceni, proprietarul căruia este Igor Țijov. Adițional a fost depus un document, care ar atesta decizia societății de a da în cesiune, confirmată de semnăturile a patru acționari din șase. Numele lui Valeriu Saharneanu în lista cu semnături lipsea, întrucât propunerea a fost înaintată în perioada când acesta se afla într-o deplasare.

„Saharneanu nu contează”, a răspuns Țîbuleac în replică unui membru al CCA.

Co-fondatorul postului a cerut blocarea procedurii de cesionare, Consiliul Coordonator al Audiovizualului până la elucidarea tuturor circumstanțelor, însă a fost implorat de Țîbuleac să renunțe, motivând că darea în concesiune va putea salva postul de radio, înglodat în datorii. La scurt timp, susține Saharneanu, directorul executiv a dispărut, iar tentativele de a se întâlni cu Vlad Filat, cel care intenționa să soluționeze problemele financiare ale postului „Vocea Basarabiei”au eșuat.

„Am descoperit și motivul dezinteresului. Domnul Țîbuleac a primit drept recompensă pentru tranzacționarea „cu succes” a postului de radio, o casă cu două nivele într-un cartier de la Schinoasa”, a subliniat Saharneanu.

Sursa menționează că partea cea mai josnică a atacului raider constă în semnăturile false sau obținute prin înșelăciune. Adunarea Generală a Societății nu a avut loc, iar unele transferuri bănești par a fi dubioase.

„Astfel Vocea Basarabiei a ajuns victima celei mai ignobile afaceri de tip raider din Republica Moldova. Este un atac la libertatea presei, la valorile democratice”, încheie Valeriu Saharneanu.
foto: voceabasarabiei.net

Vizualizări: 403

Comentează