Momeli electorale de la Dodon

Momeli electorale de la Dodon

Lanţul momelilor electorale continuă. Moldovenii care lucrează în Rusia sunt întorşi de la vama rusească fără nicio explicaţie, însă cu indicaţii concrete cu cine să voteze. Mai mult, gastarbeiterii moldoveni deportaţi din Rusia sunt sunaţi de către susţinătorii lui Iogor Dodon şi li se promite soluţionarea problemelor în schimbul votului pentru PSRM. Şi Serviciul Federal de Migraţiune al Rusiei a lansat recent propunerea de aplica o amnistiere de trei luni pentru emigranţii aflaţi ilegal pe teritoriul ei.

Konstantin Romodanovski, şeful Serviciului de Migraţiune din Federaţia Rusă, a propus recent aplicarea unei amnistieri de trei luni pentru emigranţii aflaţi ilegal pe teritoriul Rusiei. Această propunere va oferi o şansă în plus de angajare oficială în câmpul muncii pentru cetăţenii din afara Rusiei. Deocamdată însă, nu s-a precizat categoria de emigranţi care va beneficia de amnistie.

„Actualmente, Serviciul Federal de Migraţiune este iniţiatorul amnistierii şi, la stabilirea categoriilor de emigranţi amnistiaţi, urmează a fi luate în calcul toate detaliile. Însă declaraţiile unor politicieni moldoveni că, după Anul Nou, toţi emigranţii vor fi amnistiaţi nu corespund realităţii”, a menţionat Aleksandr Kalinin, preşedintele Congresului diasporei moldoveneşti din Rusia. Observatorul politic Oazu Nantoi este de părere că Rusia întreprinde acest pas pentru a reduce riscul corupţiei, deoarece, din păcate, moldovenii au tendinţa de a-şi rezolva problemele ocolind legea.

Daţi jos din tren şi îndrumaţi să voteze cu Usatîi

Din trenul de pe ruta Chişinău – Moscova, la punctul vamal Breask, sunt daţi jos zilnic moldoveni fără a li se explica motivul. La începutul lui octombrie, Andrei Stanţieru din Glodeni a fost întors din drum spre Moscova de către vameşii ruşi, deoarece „Rusia nu e Europa”. „Nu am nicio încălcare în Rusia. Mă întorceam la muncă, însă, la Breansk, m-au dat jos şi mi-au zis: ‘Vreţi în Europa?! Rusia nu e Europa!” şi nu mi-au explicat nimic”, relatează acesta.

Cazul lui Stanţieru este răspândit printre cei care lucrează în Rusia. Mulţi moldoveni au fost întorşi de la vama rusească, spunându-li-se clar că trebuie să voteze cu Renato Usatîi dacă vor să mai lucreze în Rusia. „La Breask, pe mine şi pe o doamnă ne-au dat jos din vagonul în care călătoream, fără să ne spună ce am încălcam. Au mai fost coborâţi cetăţeni ai Republicii Moldova, erau coborâţi la întâmplare. Ajunşi acasă, însoţitorul de vagon mi-a spus: ‘Să votaţi cu Renat Usatîi şi veţi putea lucra în Rusia fără probleme!’”, povesteşte mâhnit Ion Crudu din Făleşti.

Reprezentanţi de la Calea Ferată din Moldova nu au vrut să ofere niciun comentariu privind „propaganda” pe care o desfăşoară angajaţii săi pentru Usatîi.

Sunaţi acasă de Dodon

În campania electorală din acest an, Igor Dodon şi Renato Usatîi mizează pe voturile moldovenilor care lucrează în Federaţia Rusă. Pe lângă concerte şi alte pomeni electorale, Igor Dodon vrea să-şi asigure loc în viitorul parlament pe toate căile posibile. În ultimul timp, cei din echipa sa îi telefonează pe cei care au fost deportaţi din Rusia şi le promite că, dacă vor vota pentru el, partidul său le va soluţiona problemele.

„Pe mine şi pe fratele meu ne-au deportat în ianuarie 2014, pe motiv că nu aveam nu ştiu ce ştampilă şi de atunci muncim în sat, la construcţii. Săptămâna trecută, am fost sunat de la partidul lui Dodon şi am fost întrebat de când stăm acasă şi că, dacă vom vota cu Dodon, din decembrie, vom putea să mergem la lucru la Moscova”, ne spune Vitalie N. din Râşcani.

Acesta ne-a comunicat că şi alte cunoştinţe de-ale sale au fost sunate de către cei din PSRM. Potrivit lui Nicolae Pamfil, coordonator al proiectului „Promo-LEX”, toţi politicienii sunt în drept să facă, în campania electorală, agitaţie politică prin diverse metode legale. „Dacă acest lucru se rezumă la promisiuni, nu este nimic ilegal, dar dacă e vorba de bunuri şi şantaj, aceste cazuri trebuie cercetate. Orice persoană care crede că a fost victimă a unei influenţe poate să depună plângere în judecată”, a declarat expertul „Promo-LEX”.
Carolina Chirilescu

Vizualizări: 263

Comentează