Barack Obama îi felicită pe ucraineni pentru alegerile parlamentare “reușite”

Barack Obama îi felicită pe ucraineni pentru alegerile parlamentare “reușite”

Președintele american Barack Obama i-a felicitat luni pe ucraineni pentru alegerile parlamentare “reușite” care s-au desfășurat duminică, salutând mobilizarea într-o atmosferă calmă a miilor de alegători, în pofida condițiilor dificile din unele regiuni ale țării, transmite AFP.

Liderul de la Casa Albă și-a exprimat totuși regretul că ”autoritățile ruse care ocupă Crimeea și separatiștii susținuți de ruși în unele zone din estul Ucrainei” au împiedicat numeroși cetățeni ucraineni să își exercite dreptul democratic de a vota.

Obama i-a avertizat pe rebelii proruși în legătură cu pericolul organizării de alegeri paralele în fiefurile lor din estul Ucrainei. ”Statele Unite nu recunosc niciun scrutin organizat în regiunile controlate de separatiști dacă el nu este organizat cu acordul explicit al guvernului ucrainean și sub autoritatea sa”, a subliniat președintele SUA, într-un comunicat.

După numărarea a 40% dintre voturi, blocul președintelui Petro Poroșenko și Frontul Popular condus de premierul Arseni Iațeniuk au obținut fiecare câte 21,6% din sufragii.

Urmează partidul Samopomici (11%), alcătuit din tineri militanți și combatanți care au luptat împotriva separatiștilor proruși, aliații fostului președinte Viktor Ianukovici reuniți în Blocul de Opoziție (9,6%), Partidul Radical (7,4%) condus de populistul Oleg Liașko și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,7%).

Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși din regiunea minieră Donbas, ce s-a soldat cu peste 3.700 de morți începând din aprilie și a constrâns peste 800.000 de persoane să își părăsească locuințele, potrivit datelor ONU.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Yin Bogu / XINHUA ARHIVĂ

Vizualizări: 144

Comentează