6 semne că eşti o mamă prea severă

6 semne că eşti o mamă prea severă

Cea mai dificila parte a rolului de parinte este sa gasesti metoda potrivita de a educa bebelusul pe care l-ai dorit cu toata dragostea, dar care trebuie sa creasca si sa devina un adult respectabil, scrie ele.ro.

Stabilirea unui echilibru intre strictete si toleranta poate fi considerata o adevarata arta, pe care unii parintii reusesc sa o stapaneasca intr-un fel sau altul.

Daca vrei sa afli in ce extrema te pozitionezi, iata 6 semne care iti indica faptul ca esti o mama prea severa.

In timp ce societatea moderna promoveaza un model parental democratic, in care mama si tata incearca sa devina prietenii copiilor lor, o atitudine delasatoare in procesul de educare poate conduce la cresterea unui razgaiat.

La extrema opusa, severitatea dusa la extrem va forma copii servili, obsedati de controlul parintelui, anxiosi si incapabili sa ia decizii singuri.

1. Stabilesti un numar prea mare de reguli

Evalueaza cu atentie lista de reguli pe care le-ai impus copilului tau pentru comportamentul de acasa sau din societate. Daca sunt foarte multe, inseamna ca regimul autoritar impus dauneaza dezvoltarii personale a copilului.

Limiteaza-te la cateva reguli esentiale, pe care sa le consolidezi in permanenta. In acest fel, copilul tau nu va fi coplesit de obligatii, le va respecta mai usor, fara sa se simta inchis intr-o cusca imaginara de propria mama.

2. Regulile depasesc limitele parintesti

Impunerea unei anumite meserii de care copilul nu se simte atras sau fortarea acestuia de a studia un instrument muzical doar pentru ca mama este pasionata de muzica au intotdeauna consecinte negative. Este perfect in regula sa ii dictezi micutului tau cum sa se imbrace pentru scoala sau ce atitudine sa adopte in colectiv, insa nu ii poti impune sa aiba aceleasi gusturi sau viziuni despre viata ca tine.

3. Amenintarile exagerate

Atunci cand micutul tau greseste, abtine-te de la amenintari absurde si violente precum “te calc in picioare”, “te arunc de la balcon” sau “te dau afara din casa”. Pe langa mesajul negativ pe care il transmiti, copilul tau le va interpreta ca amenintari “goale”, care nu se vor concretiza niciodata. Prin urmare, te vede doar rau intentionata si se simte liber sa repete greseala, cata vreme nu exista o pedeapsa concreta pentru aceasta.

4. Iubirea conditionata

Nu incerca niciodata sa iti disciplinezi copilul apeland la santajul emotional. Spune “stiu ca poti sa fii mai bun decat atat” sau “te iubesc, insa ma dezamagesti cand te comporti asa”, in loc de “o sa te urasc daca faci x lucru”, “nu te mai iubesc pentru ca” sau “esti un gunoi cand faci y lucru”. Ultimele 3 replici nu iti vor motiva copilul sa isi indrepte comportamentul, ci mai degraba sa se detaseze afectiv de tine, simtindu-se abuzat emotional.

5. Copilul te ignora

Pe masura ce copilul tau iti povesteste tot mai putin despre lucrurile importante din viata sa, este necesar sa devii mai putin stricta in relatia cu acesta. Atunci cand ii marginesti orizontul personal cu ordine si nu tii cont de nevoile si parerile sale, ci impui anumite linii de actiune, incepi sa ii pierzi increderea si il determini sa se indeparteze de tine total.

6. Il vezi, dar nu il auzi

Esti o mama prea severa daca micutul tau evita sa iti vorbeasca si rareori indrazneste sa sustina o conversatie cu tine sau cu alti membri ai familiei. In fiecare zi, acorda-i cate 15-20 de minute pentru a-si sustine parerile. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa il aprobi mereu, insa este esential sa ii pretuiesti opinia.

Foto: ele.ro

Vizualizări: 266

Comentează