Andrei Ivanov, olimpicul moldovean „adoptat” de MIT

Andrei Ivanov, olimpicul moldovean „adoptat” de MIT

”Studiile în America și anume la MIT – Massachusetts Institute of Technology a fost un vis din clasa a VIII-a, pentru care am muncit pe parcursul anilor de liceu”.

Urmăriți în continuare un interviu cu Andrei Ivanov, absolvent al Liceului Teoretic Orizont din capitală, olimpic internațional la matematică și informatică, actual student la MIT.

MIT – Massachusetts Institute of Technology este universitatea aflată în fruntea topului mondial. Care ar fi calitățile pe care trebuie să le posede un viitor student care tinde să-și continue studiile acolo?
După scrisoarea mult așteptată n-am avut dubii dacă să plec sau nu. Mă susțineau toți: familia, profesorii, colegii, prietenii… Știam că va fi greu, dar nu puteam rata o astfel de șansă.

Procesul de admitere la universitățile din SUA este foarte specific. Chiar până acum nu pot să descriu ”rețeta” perfectă pentru a ajunge aici. Fiecare universitate are criterii proprii, care s-au stabilit pe parcursul secolelor. Nu cred că am fost admis accidental doar la o singură universitate din lista celor la care am aplicat.

Unicul lucru pe care pot să spun cu siguranță – ei caută personalități, oameni dezvoltați multilateral. Nu cred că doar distincțiile mele academice la nivel internațional au contat aici. Din cei 120 studenți internaționali admiși anul acesta, am numărat doar 20-30 de elevi care au participat la concursuri internaționale sau regionale. De aceea, orice pasiune, activitate extrașcolară contează.

Olimpic internațional la matematică și informatică, cum s-a cultivat această pasiune în domeniul științelor exacte?
Din clasele primare, profesorii au observat pasiunea mea și mă ajutau să-mi dezvolt abilitățile. Desigur, rolul cel mai important au jucat anii la liceul ”Orizont”, unde am obținut cunoștințele, care mi-au permis să aduc medalii de la concursurile internaționale la matematică și informatică.

De ce nu ți-ai continuat studiile la Chișinău?
Răspuns banal.. deoarece am avut posibilitate să plec la studii la una din cele mai bune universități din lume. Nu aveam drept scop să scap cât mai repede de Chișinău și Moldova. Am aplicat la cele mai bune universități unde într-adevăr este o mare diferență în ceea ce privește calitatea studiilor. Nu cred că cineva ar refuza o astfel de posibilitate.

Dincolo de pregătirea academică, imaginația ta prinde contururi în niște video-uri foarte creative pe care le găsim pe youtube. Povestește-ne despre asta câte ceva.
Tata este cel care a observat și m-a ajutat să-mi dezvolt această pasiune. Îi sunt foarte recunoscător, deoarece, acum nu-mi pot imagina viața fără ea. Am început cu fotografii și secvențe video pentru familie, școală, prieteni. Pe parcursul anilor, am înțeles că e ceva ce pot și vreau să fac. A fost greu să combin știința cu arta, am avut discuții serioase cu părinți, profesorii, dar e ceea ce-mi cere sufletul și ceea ce îmi aduce satisfacție personală.

Hobby-uri și pasiuni?
Sutele de cluburi și organizații studențești oferă multe posibilități de a încerca ceva nou. Aici am început să fac patinaj artistic, ceva absolut nou pentru mine. Desigur, pasiunea pentru poze și crearea filmulețelor o continui și aici. Sunt membrul a clubului ”Technique”, care pe parcursul întregului an se ocupă cu crearea Yearbook-ului ( o carte ce conține poze ce surprind evenimentele ce se petrec pe parcursul anului curent și pozele absolvenților). Aș vrea să încerc mai multe, totuși nu uit că sunt aici ca să obțin educație de calitate.

Adaptarea într-un nou mediu intercultural creează de obicei probleme, care au fost dificultățile pe care le-ai întîmpinat atunci cînd ai ajuns în SUA? Cum a decurs procesul de adaptare? (ce te-a ajutat să le depășești?)
Primul lucru pe care l-am simțit era desigur diferența de accent. Nu a fost o problemă gravă, pentru că în decurs de câteva săptămîni m-am obișnuit cu specificul limbii. În general, trecerea la un stil viață american fost ușoară, datorită săptămînilor de orientare. Primele zile erau organizate doar pentru studenții internaționali. Am aflat despre diferențele în procesul de educație, despre drepturile și obligațiile noastre, am explorat campusul, Boston. Multiplele evenimente distractive organizate pretutindeni: încampus, în căminuri, au fost de un real ajutor în procesul de adaptare.

Ce înseamnă Moldova pentru tine și dacă revenirea în țară face parte din viitor?
Aflându-se aici de mai mult de patru luni, simt uneori că sufletul vrea înapoi acasă… în Moldova. Desigur țara în care mi-am petrecut copilăria și adolescența va rămîne în inima mea pentru întotdeauna.

Însă nu sunt sigur dacă vreu să mă întorc după ce voi finisa studiile. Până când, nu văd posibilități în Moldova care mi-ar permite să mă realizez. Dar am un vis. În viitor, vreau să ajut la îmbunătățirea sistemului de învățămînt de la noi din țară, astfel încât generațiile viitoare să poată beneficia de oportunitățile de care ne-am bucurat noi.
Sursa: moldova.org
Foto: moldova.org

Vizualizări: 251

Comentează