Murăturile te ajută să-ţi păstrezi silueta

Murăturile te ajută să-ţi păstrezi silueta

Folosite ca garnitură sau ca gustare între mese, murăturile nu lipsesc din meniul românilor, mai ales în perioada de iarnă. Dar cum ajută consumul de murături în dietă şi la ce trebuie avut mare grijă, ne-a explicat nutriţionistul Gabriela Man.

De-a lungul timpului, specialiştii în nutriţie au recomandat murăturile în diverse tipuri de diete, datorită numărului mic de calorii, dar şi pentru că fibrele pe care le conţin ajută la menţinerea unei digestii sănătoase. În acelaşi timp, legumele folosite la prepararea murăturilor, atât în saramură, cât şi în oţet, conţin antioxidanţi, calciu, magneziu şi fier. Totodată, oţetul folosit la prepararea conservelor reduce mult indicele glicemic al alimentelor bogate în carbohidraţi. Iar dacă oţetul de vin a fost înlocuit cu cel de mere, acesta din urmă aduce şi mai multe beneficii deoarece conţine minerale şi aminoacizi, indispensabile unei diete sănătoase, scrie unica.ro.

Atenţie la ingrediente!

“La murăturile în oţet trebuie să fim atenţi să nu conţină zahăr. Acesta poate fi înlocuit cu miere naturală sau cu fructoză. Murăturile în saramură sunt aşa-zise «alimente vii» (probiotice), însă trebuie avută mare atenţie la cantitatea de sare şi, de asemenea, la cantitatea consumată”, ne previne nutriţionistul Gabriela Man. Dacă obişnuiţi să vă procuraţi borcanele cu murături din comerţ, citiţi cu atenţie etichetele, pentru a vedea dacă conţin zahăr, îndulcitori, conservanţi, coloranţi, potenţiatori de aromă sau alte chimicale.

Recomandate zilnic, dar nu mai mult de două ori

În ce combinaţii este bine să fie consumate? Specialistul ne spune că “nu există combinaţii interzise şi nici anumite ore la care ar trebui mâncate. Mare grijă însă la murăturile în saramură, din cauza conţinutului mai ridicat de sare. Una sau două bucăţi asociate la un fel principal este în regulă, mai ales dacă au fost pregătite în casă cu o saramură mai puţin concentrată. Murăturile în saramură le recomand să fie mâncate zilnic în perioada de iarnă. Poate fi vorba de o felie de varză murată, una sau două gogonele, la fel şi ardei graşi, castraveţi ori gogoşari”.

ŞTIAŢI CĂ…

…murăturile au o lungă istorie, iar printre personalităţile care le-au consumat se numără Aristotel, Napoleon şi chiar Cleopatra, care le introdusese în dieta ei zilnică?
…studiile au arătat că murăturile luptă împotriva cancerului?
…condimente ca mărarul sau usturoiul, folosite la prepararea murăturilor, ajută la echilibrarea bacteriilor din organism, în timp ce seminţele de muştar sunt benefice pentru digestie?

Foto: Shutterstock

Vizualizări: 423

Comentează