De ce te face peeling-ul mai frumoasă?

De ce te face peeling-ul mai frumoasă?

Crezi că pielea fără riduri, fără pori enormi, perfectă (îndrăznesc să spun) este un lucru imposibil? Nu, spun specialiştii. Peelingurile pentru ten te pot ajuta să-ţi atingi idealul.

Un peeling chimic are nevoie de numai câteva minute pentru a estompa liniile fine şi a reda luminozitatea pielii mai bine decât o fac cremele şi serumurile în luni de zile de folosire. Nici nu e de mirare că numeroase asemenea proceduri se petrec zilnic în cabinetele medicilor, dar şi în saloanele de îngrijire şi în băile personale. Oricine are nevoie de ele. „Pielea are un metabolism normal de 28-30 de zile. Dacă celulele moarte migrează spre exterior şi nu se elimină de pe suprafaţa pielii, epiderma începe să se îngroaşe şi să devină ternă. Trebuie să ajutăm aceste celule să se elimine, să detoxifiem pielea,dacă ne dorim un ten luminos“, spune Thea Haimovitz, expert în dermatocosmetică şi managerul Laboratoarelor Thea Med. Dar, în ciuda popularităţii, peelingurile continuă să fie un concept înfricoşător, mai ales că ingredientul lor principal este un acid.

Din fericire, există peelinguri pentru orice tip de piele, iar reacţiile adverse sunt minime. Chiar această diversitate conduce către confuzia ce planează în jurul lor.

Ei bine, principiul din spate este simplu: acidul folosit înlătură straturile de piele,eliminând celulele vechi, moarte, şi îmbunătăţeşte procesul de producere a colagenului. „Peelingurile blânde, pe care le poţi face acasă sau la spa, îndepărtează doar celulele moarte de la suprafaţa pielii. Cele medii şi profunde, făcute de doar în cabinetele medicale, penetrează dermul,pentru a estompa ridurile, petele încăpă-ţânate ale pielii şi cicatricile acneice“, spune dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, director Dermastyle. Până aici, toate bune. Totuşi, de unde au apărut toate poveştile despre faţa transformată într-o mare coajă şi acneea care se agravează după peeling? Am stat de vorbă cu două femei care au încercat peelingul chimic, dar şi cu specialiştii ce le realizează, şi am aflat adevărul.

Faţa invizibilă a peeling-ului

Iulia P. (25 ani) ar putea să joace fără probleme rolul Mirandei din Sex and the City, înainte de petrecerea lui Carrie, când şi-a făcut peeling şi a căpătat un ten roşu ca racul! A avut mereu un ten cu probleme şi acnee întreţinută de sebum în exces. Din dorinţa de a rezolva cât mai rapid problema, deşi era vară şi tenul intra în contact cu soarele puternic, a ales peelingul chimic, la sfatul medicului dermatolog. „În locul unor analize medicale care ar fi arătat adevărata cauza a acneei, am în-ceput, sfătuită de medic, un set de zece şedinţe (una săptămânal) de peeling chimic superficial, făcut de cosmeticiana clinicii, cu acizi alfa-hidroxilici, aplicaţi între 3 şi 5 minute, pe pielea curată“, povesteşte ea.

Peelingul avea rolul de a deschide porii, iar după aplicarea gelului cu acizi şi îndepărtarea acestuia, i se făceau extracţii pe pielea încă sub efectul acizilor. „Asta presupunea dureri mari şi senzaţie permanentă de usturime, dar dacă-ţi doreşti o vindecare rapidă, aşa cum ţi-a fost promis, suporţi aceste dureri. Îmi aduc aminte că i-am spus cosmeticienei că mi-aş fi dorit o anestezie. Am simţit dureri mari din cauza pielii sensibilizate, piele pe care se efectuau extracţii la cinci minute după ce se aplicau acizii. Am aflat ulterior că pielea trebuie calmată după peeling, hidratată şi ferită de atingeri“, spune ea. Nici după tratament, peelingul promis nu avea un efect confortabil. „După tratament, aveam senzaţia de faţă umflată, roşeaţa dura multe ore, protejam pielea cu creme cu FPS50+, pentru a e-vita pigmentarea şi nu o curăţam decât a doua zi, după ce se calma. Recuperarea dura o săptămână, până la următoarea şedinţă, iar eu aveam grijă să folosesc produsele recomandate de clinică. În prima fază, pielea arată ca nouă, deşi urmele extracţiilor se vedeau încă“, spune ea. Aproximativ două săptămâni a avut o piele nouă. „După două săptămâni, am avut o explozie de acnee pe faţă; mi-am pierdut total încrederea în tratamentul urmat şi nu am mai mers la acea clinică. În prezent, urmez un tratament dermatologic cu acizi din vinuri, aplicaţi cu grijă pe piele, usturimea este suportabilă (pentru că, într-adevăr, peeling-urile ustură, în funcţie de structura pielii şi de tipul tratamentului), iar după, tenul este calmat şi îngrijit. Este tipul de peeling potrivit pielii mele, şi acneea începe să dispară“, conchide Iulia.

Pe de altă parte, Valentina L. (33 ani), se bucură nespus de efectul peelingului chimic. Mamă a patru copii mici, cu multe transformări hormonale şi nopţi nedormite la activ, ea a ales un set de trei peelinguri superficiale, făcute de medicul dermatolog, la un interval de 6-8 luni, pentru curăţarea tenului şi recuperarea luminozităţii. Tratamentul ei a decurs cu răbdare, chiar îşi aminteşte că la prima şedinţă nu a suportat acidul mai multe de 30 de secunde pe ten. Nici primele senzaţii după procedură nu au deranjat-o: „În afara un ten înroşit ca după o baie cu aburi şi o descuamare fină, ca după bronz, pielea mea s-a simţit excelent. Aş repeta oricând experienţa, dar numai pe mâinile unui medic specialist“, spune Valentina.

Calea sigură către un peeling reuşit

Peelingul chimic, făcut de mâini experimentate, când nu te expui la soare, are efecte miraculoase, în cazul unui ten fără probleme – netezeşte micile riduri, închide porii, şterge petele şi conferă acel aspect de piele adolescentină. „Dacă există probleme dermatologice – acnee sau cupe-roză – peelingurile chimice ar putea ajuta temporar aceste afecţiuni, dar nu rezolvă cauza internă. Din acest motiv, acneea revine în forţă şi câteodată peelingul reuşeşte să scadă imunitatea şi atunci pielea devine şi mai sensibilă la acnee, iar boala se agravează. Prin urmare, este necesar un set de analize medicale complete, pentru a descoperi cauza problemei. Doar astfel se poate alege tratamentul corect, care trebuie efectuat atât medical, cât şi cosme-tic, într-o clinică cu referinţe bune“, explică Thea Haimovitz.
Aşadar, gândeşte-te la peeling ca la o ar-mă pe care o poţi folosi în favoarea ta, în scopuri constructive, dar care îţi poate dăuna dacă nu-i folosită corect!
Sursa: unica.ro
Foto: Thinkstock

Comentează