Candidatul din Pădure

Candidatul din Pădure

Preşedintele Nicolae Timofti nu a acceptat candidatura lui Vlad Plahotniuc şi l-a desemnat premier pe Ion Păduraru

Şeful statului Nicolae Timofti a respins a doua oară candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, desemnându-l în acest post pe secretarul general al Președinției, Ion Păduraru. Preşedintele Timofti şi-a justificat decizia prin faptul că PDM nu a confirmat cele 56 de semnături indicate în demersul democraţilor. El a precizat că din cele 56 de semnături, în seara zilei de ieri, ar fi fost valabile doar 48–49.

Miercuri, pentru a face presiune asupra şefului statului ca acesta să accepte candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, PDM a transportat cu resurse administrative la Chişinău mii de oameni, în special angajaţi ai întreprinderilor de stat controlate de această formaţiune. De exemplu, conducerea raionului Edineţ, în frunte cu Iuri Garas (PDM), a mobilizat sute de oameni – profesori, funcţionari publici, angajaţi ai întreprinderilor de stat etc. – care au luat de dimineaţă calea spre Chişinău. Direcţia Educaţie a aceluiaşi raion a mobilizat pedagogii din sate să vină la manifestaţie.

„Acest pas este unul care probabil împinge Republica Moldova către alegeri anticipate. Acest candidat nu întrunește nu doar părțile regulamentele obligatorii, dar sunt și alte cusururi de ordine juridică”, a declarat Marian Lupu despre demersul şefului statului.

Au pornit spre capitală angajaţi de la Moldtelecom, Edineţ Gaz, angajaţii Consiliului raional. După acest scenariu, au fost luaţi de la serviciu şi aduşi la Chişinău oameni din mai multe raioane. Astfel, un microbuz cu persoane pornite din raionul Edineţ spre Chişinău a fost implicat într-un accident rutier în preajma localităţii Alexăndreni. Un tânăr de 23 de ani a ajuns în secţia reanimare a Spitalului raional Edineţ, iar ulterior a fost transportat cu un echipaj SMURD la Chişinău.

Democraţii au încuiat jurnaliştii

Înainte ca PDM să anunţe oficial candidatura lui Vlad Plahotniuc, acesta, evitând jurnaliştii, pe care i-a încuiat în sediul acestei formaţiuni, a apărut în faţa mulţimii din scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” adusă pentru a sprijini democraţii. Liderul PDM, înconjurat de o duzină de bodyguarzi cu umbrele, pe vreme însorită, a vorbit pentru prima dată mulţimii despre „o majoritate parlamentară stabilă, care va aduce în casele noastre linişte, ordine, stabilitate şi bunăstare”.

În acelaşi timp, mii de protestatari ai Platformei „Demnitate şi Adevăr”, care s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, solicitau preşedintelui Nicolae Timofti să nu permită instalarea la şefia guvernului a unui candidat din partea PD, sloganul cel mai frecvent scandat fiind: „Plahotniuc nu uita, puşcăria-i casa ta!”. De cealaltă parte, susţinătorii PD scandau pe invers: „Plahotniuc desemnat, un prim-ministru democrat!”.

Timofti a deliberat în pădure, la Condriţa

În seara zilei de miercuri, şeful statului Timofti, aflat la Reşedinţa de Stat de la Condriţa, a respins candidatura lui Plahotniuc din cauza suspiciunilor rezonabile că acesta nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru.

Drept reacţie, PDM a publicat o declarație în care a insistat că susține în continuare candidatura lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Democraţii au perseverat în demersul lor, în pofida refuzului șefului statului de a desemna candidatura controversatului om de afaceri, subliniind că motivele invocate de președinte nu au niciun temei. Joi dimineaţă, Vlad Plahotniuc a adresat şefului statului o scrisoare prin care i-a comunicat că este dispus să semneze o declaraţie de integritate.

Timofti a preferat legea

În decursul zilei de ieri, având susţinerea manifestanţilor, Nicolae Timofti a rezistat presiunii exercitate de către democraţi. Demersul şefului statului s-a bucurat de aprecierea şi respectul politicienilor din afară. Drept exemplu, deputatul european Siegfried Mureşan, membru al delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, a salutat decizia președintelui Nicolae Timofti de a aplica legea. „Este o decizie normală. A arătat că, pentru președintele Republicii Moldova, respectarea legii nu este o vorbă goală, iar acest lucru a fost observat și apreciat aici, la Bruxelles. O persoană asociată cu cele mai mari scandaluri de corupţie nu este o garanţie că va respecta independenţa instituţiilor de stat”, a spus Mureşan pentru JURNAL de Chişinău.

În decursul după-amiezii de ieri, şeful statului, ca rezultat al unor declaraţii publice ale deputaţilor liberal-democraţi că şase din foştii susţinători ai lui Plahotniuc şi-au retras susţinerea acordată anterior acestuia, a solicitat democraţilor confirmarea semnăturilor celor 56 de deputaţi. În consecinţă, PD a apreciat că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor ar putea să ducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a președintelui țării de a reconfirma și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012.

Totodată, democraţii au estimat că Declarația de constituire a unei majorități parlamentare, semnată de 56 de deputați, este un astfel de document oficial. „Declarațiile făcute în spațiul public de către unii deputați”, așa cum se menționează în comunicatul Președinției, rămân doar declarații făcute în spațiul public”, se menţiona în declaraţia PDM.

Ilie Gulca

One Comment

  • nic
    15 ianuarie 2016 | Permalink |

    Cred ca e mai bun un candidat din padure de cit un candidat din partea minciunosilor si celor care acopera hotiile

Comentează