„Pacienţii se simt bine şi au o evoluţie pozitivă”, susţine medicul Octavian Cirimpei

„Pacienţii se simt bine şi au o evoluţie pozitivă”, susţine medicul Octavian Cirimpei

Din cei 12 pacienţi care au fost internaţi cu arsuri grave la Centrul Republican de Leziuni Termice în urma incendiului de la ÎM „Piaţa Centrală”, patru nu au avut niciodată poliţă de asigurare medicală obligatorie şi nu au fost niciodată angajaţi oficial în câmpul muncii, a spus pentru JURNAL de Chişinău, Octavian Cirimpei, şeful Secţiei arsuri a Centrului Republican de Leziuni Termice. Reprezentanţii Serviciului de informare al CNAM susţin că toate persoanele care au avut de suferit pe 9 ianuarie curent în urma incidentului din cafeneaua „La soacra” sunt asigurate în prezent.

Potrivit lui, starea pacienţilor se îmbunătăţeşte şi este stabilă, iar un pacient din secţia de terapie intensivă va fi transferat azi, 13 ianuarie 2015, într-un salon obişnuit. Toţi pacienţii au suferit arsuri grave la mâini, faţă, spate. Aceştia se vor afla în spital cel puţin o lună de zile. Octavian Cirimpei îi îndeamnă pe toţi cetăţenii Republicii Moldova care vor să susţină victimele incendiului să doneze sânge la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (CNTS).

De la Octavian Cirimpei, şeful Secţiei arsuri, aflăm că din cei care au suferit în deflagraţia de pe 9 ianuarie 2015, în spitale au fost internate 14 persoane; o pacientă la terapie intensivă la Institutul de Medicină de Urgenţă, o pacientă la Spitalul „Sfânta Treime” din Chişinău şi 12 persoane la Centrul Republican de Leziuni Termice.

Trei persoane din numărul celor internate în spitalele din Chişinău au fost transferate la Bucureşti. Acum în Secţia de arsuri sunt zece pacienţi, dintre care doi sunt la terapie intensivă.

„Din aceştia doi de la terapie intensivă unul va fi transferat într-un salon obişnuit, fiindcă starea lui de sănătate nu mai prezintă niciun pericol. Cealaltă persoană va rămâne la terapie intensivă pentru că se află în delir”, a mai spus Cirimpei.

Potrivit lui Octavian Cirimpei, o parte din cei opt pacienţi din Secţia arsuri au suportat intervenţii chirurgicale de curăţare a pielii şi de pregătire a pielii pentru transplanturi.

„Pacienţii se simt bine şi au o evoluţie pozitivă în tratament”, susţine medicul. Tot el mai spune că bolnavii se vor afla în spital cel puţin încă o lună de zile. „În general, bolnavii care au vârsta între 21 şi 63 de ani au suferit arsuri la faţă, mâini şi unii din ei la trunchi, pe spate. Toţi pacienţii au suportat arsuri ale căilor respiratorii atât cauzate de flacără, cât şi de fumul inhalat”, mai spune Cirimpei.

Medicul spune că aceştia vor avea sechele pentru tot restul vieţii: vor face bronşite, fiind mai sensibili la orice infecţie. „Cicatricile pe care le lasă arsura vor fi localizate la părţile vizibile ale corpului: la faţă şi mâini. Nu este exclus că unii pacienţi vor avea şi grad de invaliditate pentru că au arsuri profunde la degete”, e explicat şeful Secţiei arsuri.

De la Şeful secţiei arsuri, Octavian Cirimpei, mai aflăm că patru persoane din cele aduse în secţie nu au avut niciodată poliţă de asigurare medicală obligatorie şi nu au fost angajate, patru persoane au avut poliţă de asigurare activă şi patru care au fost angajate din sursele de rezervă ale Ministerului Sănătăţii.

Medicul ne-a încredinţat că pentru pacienţii din Secţia arsuri se face tot tratamentul şi îngrijirea medicală de care dispune secţia. Potrivit lui, pacienţii transferaţi în spitalul de la Bucureşti sunt pe mâini bune pentru că dotarea de acolo este net superioară faţă de cea de la Chişinău.

Prin intermediul ziarului nostru, medicul Octavian Cirimpei îi îndeamnă pe toţi cetăţenii Republicii Moldova care vor să susţină victimele incendiului să doneze sânge la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (CNTS) pentru ca rezervele băncii CNTS să fie mereu pline. Potrivit lui, cei de la Bucureşti se confruntă cu lipsă de sânge de grupa a IV-a.

Pe de altă parte, reprezentanţii Serviciului de informare al CNAM susţin că toate persoanele care au avut de suferit pe 9 ianuarie curent în urma incidentului din cafeneaua „La soacra”, sunt asigurate în prezent. La Serviciul de informare al CNAM ni s-a spus că „patru din acestea sunt angajate, două fac parte din categoriile asigurate de Guvern, iar şase persoane au achitat prima de asigurare medicală în sumă fixă”.

Victoria Popa
Foto: mapn.ro

Comentează