„Nicolae Timofti a arătat că, pentru președintele Republicii Moldova, respectarea legii nu este o vorbă goală”

„Nicolae Timofti a arătat că, pentru președintele Republicii Moldova, respectarea legii nu este o vorbă goală”

Interviu cu deputatul european Siegfried Mureşan, membru al delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova

– Stimate domnule Siegfried Mureşan, cum este văzută de la Bucureşti şi de la Bruxelles escaladarea crizei politice de la Chişinău?

Criza politică are trei efecte majore pentru Republica Moldova: în primul rând, împiedică implementarea refomelor prevăzute în acordul de asociere cu Uniunea Europeană, apoi, un alt efect major este instabilitatea economică pe care o generază și, în al treilea, dar nu în ultimul, îi creează președintelui Vladimir Putin oportunitatea să profite de criza politică de la Chișinău și să-și crească influența în Republica Moldova.

Le iau pe rând. Atât timp cât criza politică va continua și nu va exista un guvern la Chișinău, Republica Moldova nu va putea implementa măsurile asumate în cadrul Acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. Ceea ce este foarte grav deoarece bunăstarea cetățenilor ei vine, fără îndoială, din apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană (UE). Dacă mai sunt cetățeni moldoveni care se îndoiesc că Uniunea Europeană înseamnă bunăstare și că reformele necesare astăzi în țara lor sunt calea cea mai scurtă spre o viață mai bună, le dau doar exemplul României. Cum arăta România acum 20 de ani, când se afla la început de drum în procesul ei de asociere și, apoi, de aderare la Uniune și cum arată acum? Sunt pași de reformare care trebuie făcuți, iar generația părinților noștri a asumat atunci acești pași pentru ca nouă, tuturor, să ne fie mai bine astăzi în România. Și ne este. Să revin la efectele crizei politice din aceste zile de la Chișinău… Vedem cu toții ce se întâmplă, vedem cum iresponsabilitatea politicienilor care au votat căderea Guvernului au adus Republica Moldova în grava instabilitate politică de astăzi și orice instabilitate politică, oriunde în lume, duce la instabilitate economică.

– Este vizibil acest lucru în indicatorii economici, dar și în viața de zi cu zi a cetățenilor moldoveni…

Exact, uitați-vă, de exemplu, la leul moldovenesc, se devalorizează de la o zi la alta. Priviți la investițiile străine, sunt în scădere. Un raport al Băncii Naţionale a Moldovei publicat recent arată că stocul de investiţii directe ale nerezidenţilor pe piaţa economică din Republica Moldova a înregistrat o scădere de 3,9%, ajungând, astfel, sub nivelul anului 2012.

În consecinţă, scăderea investițiilor duce la crearea unui număr mai mic de locuri de muncă și la mai puține contribuții la bugetul statului, toate acestea efecte vor fi resimțite direct de cetățenii moldoveni. Pensiile bătrânilor și alocațiile copiilor sunt în pericol tot mai mare cu fiecare zi în care continuă această criză politică. Apoi, Republica Moldova va avea nevoie de asistență financiară a Fondului Monetar Internațional (FMI) pe care instituția internațională nu o va putea acorda dacă autoritățile de la Chișinău nu vor continua drumul necesar spre reforme și modernizarea statului. Se va crea astfel un bun prilej pentru Vladimir Putin să acorde un credit Republicii Moldova, așa cum a făcut și în cazul Ucrainei, și să afirme că Occidentul întoarce spatele statelor aflate în dificultate, pe când Federația Rusă sare mereu în ajutor atunci când este nevoie. Însă, după cum știm, Rusia nu oferă niciodată ajutor gratuit, totul vine cu un preț.

Uniunea Europeană vrea o Moldovă puternică, stabilă economic și politic, pe propriile ei picioare, pe când Federația Rusă o vrea slabă, șantajabilă și dependentă economic. De aceea, am spus și o repet, principalul câștigător de pe urma crizei de la Chișinău este Vladimir Putin, iar simpatizanții lui din Republica Moldova știu asta.

– Cum calificaţi insistenţa liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, de a fi premier, în pofida faptului că preşedintele a respins de doua ori candidatura acestuia?

Vladimir Plahotniuc nu a făcut niciodată un secret din modul în care încearcă să controleze mediul economic și politic din Republica Moldova. De ce ne-ar suprinde acum?

–  Cum apreciaţi gestul preşedintelui Nicolae Timofti care a respins candidatura lui Plahotniuc bazându-se pe prevederi ale Constituţiei R. Moldova şi pe hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat la 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi în acelaşi timp nu a ţinut cont de decizia Curţii Constituţionale, adoptată recent (decembrie 2015), care prevede că preşedintele trebuie să înainteze la funcţia de premier o candidatură propusă de o majoritate formată în Parlament?

Salut decizia președintelui Nicolae Timofti de a aplica legea. Este o decizie normala. A arătat că, pentru președintele Republicii Moldova, respectarea legii nu este o vorbă goală, iar acest lucru a fost observat și apreciat aici, la Bruxelles. Deciziile Curții Constituționale din trecut au stabilit că prim-ministrul trebuie să fie propus de o majoritate parlamentară și că trebuie să îndeplinească standarde ridicate în materie de integritate. Or, o persoană al cărei nume a fost mereu asociat cu cele mai controversate afaceri și cu cele mai mari scandaluri de corupție din Moldova și care nu a făcut un secret din modul în care încearcă să controleze mediul economic și politic nu poate fi considerată ca îndeplinind standarde ridicate în materie de integritate. Totodată, o astfel de persoană nu reprezintă o garanție că va respecta independența instituțiilor statului și că va continua reformele la care s-a angajat Moldova în cadrul Acordului de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană.

– În ce măsură alegerile anticipate sunt o soluţie pentru actuala criză politică? Ar putea ori nu aprofunda acestea şi mai mult criza financiar-economică din RM?

Alegerile anticipate ar adânci și mai mult criza politică în care Republica Moldova se află acum. Asta este una dintre îngrijorările mele majore. La ultimul scrutin, oamenii au dat un vot majoritar forţelor europene fiindcă aceasta este direcţia în care cetăţenii vor ca țara lor să meargă. Mi-e teamă că alegerile anticipate sunt în avantajul comuniștilor, socialișitilor și prorușilor, iar acest lucru nu va fi bine pentru Moldova. Dacă aceștia vor ajunge la guvernare, am toate motivele să cred că nu vor dori să mențină Republica Moldova pe drumul ei firesc spre Europa, democrație și o economie stabilă, ci vor căuta să pună bețe în roate implementării Acordului de asociere cu UE și să apropie Moldova cât mai mult de Federația Rusă.

Anterior aţi declarat că Putin este singurul câştigător, dacă situaţia politică de la Chişinău nu se îmbunătăţeşte, ce rol joacă Moscova în actuala criză politică de la Chişinău?

Nu am nicio îndoială că politicienii comuniști și proruși de la Chișinău se bucură de această criză și se folosesc de toate mijloacele pentru a o prelungi. Cum am mai spus mai sus, orice criză politică și economică din Republica Moldova îl are ca principal câștigător pe Vladimir Putin.

– Ce pierde RM pe fundalul acestei crize?

Pierde șansa de a se reforma si de a se bucura de ajutorul extern pe care prietenii Moldovei sunt pregătiți sa il acorde, dacă la Chișinău am avea un guvern proeuropean competent. Repet, siguranța și prosperitatea Republicii Moldova vin de la Uniunea Europeană și beneficiile apropierii de Europa sunt extrem de mari pentru populaţie. Să nu uităm că Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor dintre toate statele din afara UE. De asemenea, în 2014, când Federația Rusă a impus un embargo asupra vinurilor și fructelor din Republica Moldova, UE a ajutat prin ridicarea completă a cotelor la importurile de vinuri și diminuarea semnificativă a cotelor la importurile de fructe, ajutând astfel la supraviețuirea producătorilor agricoli. Încrederea arătată de Uniunea Europeană prin eliminarea vizelor și susținerea economică, prin deschiderea pieței și acordarea finanțărilor sunt doar câteva elemente care definesc stabilitatea relațiilor dintre UE și Republica Moldova, și angajamentul Uniunii față de susținerea parcursului european al Moldovei. Așa cum am mai spus, prelungirea crizei politice de la Chișinău înseamnă timp prețios pierdut pe care Republica Moldova l-ar fi putut folosi pentru implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană pentru ca oamenii să beneficieze cât mai mult și cât mai rapid de pe urma lui. Numărați zilele și săptămânile de când Republica Moldova se află în criză politică, adăugați, apoi, lunile în care vă veți chinui să combateți efectele acestei crize și veți vedea cât timp au pierdut cetățenii moldoveni din drumul lor spre țara prosperă pe care și-o doresc.

Vă mulţumim.

Interviu realizat de Svetlana Coorbceanu

2 Comentarii

  • 14 ianuarie 2016 | Permalink |

    De-ar fi vorba de respectarea legii, acesta ar trebui sa accepte candidatura lui Plahotniuc, acesta are 56 semnaturi de pe data de 11 ianuarie, acesta este obligat sa le ia in considerare.

  • 14 ianuarie 2016 | Permalink |

    Agha, de aceea a luat decizii care a sfidat chiar si constitutia nu doar legea simplă ci legea supremă din stat!

Comentează