Efectele electorale ale summitului de la Vilnius // NEGURĂ

Efectele electorale ale summitului de la Vilnius // NEGURĂ

Astăzi la Vilnius are loc al treilea summit al parteneriatului estic al UE. Pe lângă alte subiecte, vor fi discutate acordurile de liber schimb, liberalizarea vizelor și acordurile de asociere la UE cu unele țări ale acestui parteneriat, printre care și R. Moldova. Multe s-au discutat pe marginea acestui eveniment, mai puțin însă din perspectiva impactului pe care ar putea acesta să-l aibă, și în ce condiții, asupra raportului de forțe politice în contextul alegerilor parlamentare de anul următor din RM.

Vilnius – o soluție electorală?

Deoarece într-un an electoral este dificil să se facă reforme, fără ca acestea să afecteze interesele multor oameni, iar rezultatele concrete ale reformelor deja efectuate întârzie, partidele din coaliția de guvernământ vor căuta să utilizeze alte modalități prin care să seducă electoratul. Una dintre aceste modalități este să instrumentalizeze electoral atât rezultatele care se așteaptă a fi pozitive pentru Moldova la summitului de astăzi de la Vilnius, cât și efectele ulterioare ale acestuia.

Un succes electoral?

Bineînțeles că succesul în sine are un potențial electoral ce nu poate fi neglijat. De aceea, se va încerca fără îndoială să se exploateze la maxim succesele obținute la Vilnius, prezentându-se opiniei publice cu mult fast avantajele pentru Moldova ale documentelor semnate și rolul actualelor partide de la putere în obținerea acestor succese. Eu nu sunt sigur însă că acest lucru va fi suficient pentru a schimba preferințele electorale, luând în considerație scepticismul cetățenilor moldoveni. De altfel, acest scepticism mi se pare absolut justificat în condițiile în care ei au fost mințiți nu o dată de politicieni.

Abolirea vizelor – un rezultat concret

Astfel, ceea ce contează cu adevărat pentru cetățeni, nu sunt promisiunile de viitor, mai ales dacă sunt abstracte, ci deciziile care afectează direct viața cotidiană a fiecăruia dintre ei. De aceea succesul adevărat, din punct de vedere electoral, va constitui fără îndoială abolirea regimului de vize pentru moldovenii care vor călători în UE. Din acest punct de vedere, angajamentul neașteptat anunțat recent de Comisia Europeană, de a recomanda ridicarea obligativității vizelor pentru moldoveni, poate fi interpretat ca un gest de susținere electorală a puterii de la Chișinău.

Presiunile Rusiei

Oricât de paradoxal ar părea, dar această decizie surprinzătoare de abolire a vizelor pare a fi o consecință directă a noului context geopolitic după ce presiunile Rusiei asupra Ucrainei au, se pare, efecte reale. Se consideră că dacă Ucraina nu va semna la Vilnius acordul de liber schimb cu UE, presiunile Rusiei se vor concentra pe Moldova, cu consecințe dramatice pentru procesul de integrare europeană. Ceea ce pare a fi adevărat, iar această decizie a Comisiei Europene o confirmă, este însă că UE nu are de gând să cedeze Moldova Rusiei. Aceasta înseamnă că este foarte probabil că se vor întreprinde pași care să contracareze aceste presiuni.

Răspunsul Europei

La modul concret este foarte probabil ca UE să implementeze rapid aspectele practice cu efect imediat ale acordului de liber schimb, în mod special cele ce facilitează accesul produselor moldovenești pe piața europeană, să ducă la bun sfârșit proiectele energetice din Moldova, mai ales cel legat de construirea gazoductului de la Ungheni, precum și accelerarea și amplificarea proiectelor de infrastructură, cum ar fi construirea drumurilor, dar și altele. Astfel, cedarea Ucrainei în fața Rusiei ar putea avea consecințe pozitive asupra proceselor de apropiere a RM de UE, dar cu o singură condiție: ca la putere să rămână și după alegerile parlamentare de anul viitor forțe politice proeuropene.

Limitele avantajului electoral al summitului de la Vilnius

Deși s-ar părea că aceste circumstanțe ar fi în avantajul partidelor de la guvernare, succesul lor electoral nu este nici pe departe asigurat. Problema cea mai mare pe care o au aceste partide este imaginea lor extrem de proastă, care continuă să fie alimentată de unele decizii dubioase, de corupția generalizată care contrastează cu discursul oficial și de lipsa progreselor vizibile pe teren ale reformelor efectuate. În cazul în care nu se schimbă radical lucrurile pe aceste dimensiuni, există riscul real ca succesele obținute la Vilnius să conteze puțin în ochii electoratului deziluzionat.

Lilian Negură, JURNAL de Chişinău

Vizualizări: 199

Comentează