Barroso: UE nu va accepta implicarea Rusiei într-un acord bilateral Bruxelles-Kiev

Barroso: UE nu va accepta implicarea Rusiei într-un acord bilateral Bruxelles-Kiev

Uniunea Europeană este dispusă să colaboreze cu Rusia în problemele de interes comun, dar nu va accepta implicarea acesteia într-un tratat bilateral, aşa cum este Acordul de Asociere dintre Kiev şi Bruxelles, a subliniat vineri preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, în încheierea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

‘Nu putem accepta un veto venit din partea unei ţări terţe’ în ceea ce priveşte dorinţa noastră de a ne apropia de alte state vecine, a declarat şeful executivului european, adăugând că ‘timpul suveranităţii limitate a dispărut în Europa’. Cu toate că respectăm Rusia, în calitatea sa de ‘partener strategic’ al UE, ‘nu vom accepta negocieri în trei’ în acest caz, a spus el, într-o conferinţă de presă.

Cu aceeaşi ocazie, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a apreciat că anumite acţiuni ale Rusiei la adresa foştilor săi sateliţi sovietici sunt ‘incompatibile cu relaţiile internaţionale ale secolului XXI’. Moscova ‘ar trebui să înţeleagă că nu este un joc de sumă nulă. Rusia poate beneficia de urma unor vecini mai puternici’, a explicat el.

Apropierea politică şi economică faţă de fostele republici sovietice este un ‘proces în favoarea a ceva şi nu împotriva cuiva anume’, a asigurat şi Barroso. ‘Este vorba despre un proces pentru democraţie, stabilitate şi prosperitate’, a precizat şeful CE.

În cursul acestei dimineţi, Republica Moldova şi Georgia au parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care îl include şi pe cel de Liber Schimb, în timp ce Ucraina ar fi trebuit să semneze documentul, dar a anunţat săptămâna trecută că suspendă acest proces, sub presiunile venite din partea Rusiei şi pe fondul neînţelegerilor cu Bruxellesul în cazul fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. Decizia Kievului a fost confirmată la summit.
Sursa: AGERPRES
Foto: AP FLUX / Virginia Mayo

Vizualizări: 135

Comentează