24 de milioane de dolari în vânt // CHEIANU

24 de milioane de dolari în vânt // CHEIANU

MAI PE SCURT, astăzi și mâine la Vilnius se întâmplă un eveniment mare pentru noi, moldovenii. Unul pe care ni l-am dorit demult, pe care alte țări ex-sovietice l-au trăit demult și care pentru noi a întârziat un pic. Mi-ar plăcea astăzi să mă pot bucura alături de dvs, dar în locul bucuriei eu simt neliniște și neîncredere. Mai întâi, pentru că nu știm la ce să ne așteptăm din partea Rusiei, după ce Putin a smuls în ultimul moment Ucraina din șirul țărilor ce urma să semneze la Vilnius Acordul de Asociere. În al doilea rând, nu știm la ce să ne așteptăm de la guvernarea noastră, care este una coruptă, capabilă să vândă orice și să se vândă oricui. Una care de patru ani se laudă că face reforme, dar nici una dintre acestea nu funcționează. Și europenii, și americanii îi sprijină, îi încurajează, le dau miliarde, închid ochii la atâtea abuzuri, furturi, iar ei nu ridică un pai pentru reforme.

Domnul Wiliam Mozer, Ambasadorul SUA, a vorbit într-un interviu oferit JURNAL TV despre cele 24 de milioane de dolari pe care țara sa i-a oferit Moldovei pentru reforma justiției. Probabil, nici nu ați auzit de acești bani. Știm că Europa urmează să ne dea 60 de mil. de euro pentru reforma justiției, iar America deja a dat acești bani. Și i-a dat nu pentru o reformă așa, abstractă, ci pentru un lucru foarte concret. Judecătorii, atunci când iau un dosar în lucru, trebuie să facă lucrul acesta aleatoriu, adică „la întâmplare”. Este un principiu practicat în justiția din toate țările civilizate: pentru ca judecătorul să nu se înțeleagă din timp cu cel pe care îl judecă – să se înțeleagă, adică să ia mită – dosarele li se distribuie judecătorilor „la întâmplare”. Ei uite că în lume lucrul acesta, adică distribuirea aleatorie a dosarelor, se face printr-un sistem computerizat: nu judecătorul alege dosarul, ci computerul, și vă dați seama că aici nu e loc de mită. Uite, tocmai un astfel de sistem computerizat ne-a oferit SUA în valoare de 24 de milioane de dolari. Și știți că judecătorii noștri nu folosesc acest sistem?! Legea îi obligă să o facă, iar ei încalcă legea. Domnul Ambasador a spus că numai 12% din dosare sunt distribuite după acest sistem, în restul de 88% judecătorii continuă să-și aleagă singuri dosarele. Vă dați seama, vedeți ce se întâmplă cu 24 de mil. de dolari pentru reforma justiției? Probabil aceasta va fi și soarta celor 60 de mln de euro pe care ni-i vor da europenii în același scop.

Eu îmi închipui că domnul Mozer spune lucrurile acestea nu doar într-o emisiune, ci le adresează și guvernanților în față. Pentru că e vorba de niște bani luați de la gura contribuabilului american. Și guvernanții noștri probabil îi spun dlui ambasador, „Da, da, da, aveți dreptate, o să facem, o să dregem…” și nu fac nimic.
MAI PE SCURT, cum poți să te bucuri de evenimentul de la Vilnius, când în anul care vine guvernanții noștri ar putea să calce în picioare tot ce vor parafa și vor semna zilele acestea acolo?…

Constantin CHEIANU, Jurnal de Chişinău

Vizualizări: 416

Comentează