EXCLUSIV! Nicolae Botgros i-a purtat noroc! GALERIE OTO

EXCLUSIV! Nicolae Botgros i-a purtat noroc! GALERIE OTO

La ai săi 24 de ani, Nicu Mâţă se bucură de celebritate în România, ajungând să colaboreze cu nume mari ale muzicii populare. Cum tânărul este mai cunoscut peste hotare decât acasă, în acest număr am decis să vă spunem povestea lui. Fire receptivă, Nicu a acceptat provocarea noastră şi ne-a povestit cum a început colaborarea cu maestrul Nicolae Botgros, dar şi cum a ajuns să câștige simpatia publicului de peste Prut.

În România, pe Nicu Mâţă l-a primit călduros nu doar publicul spectator, ci şi artiștii de muzică populară. Interpretul ne-a mărturisit că a simțit de nenumărate ori că oamenii au fost receptivi la mesajul cântecelor sale. Se întâmpla la cele mai populare festivaluri: „Strugurele de Aur”, „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, „Maria Tănase” şi lista ar putea continua.
Nicu s-a născut în satul Năvârneţ, r. Făleşti, în familia inginerului Ion Mâţă şi a învăţătoarei Vera Mâţă.
„Părinţii au fost cei care m-au învățat să fiu respectuos, să onorez cântecul, munca – viața în ansamblu. Îi datorez mult şi surorii mele mai mari, Ira, care a contribuit şi ea la creșterea şi formarea mea ca om şi artist. Recunosc, sunt foarte ataşat de familia mea. Acum, cel mai important, răsfățat şi iubit membru al acesteia este nepoţica Sofia, care degrabă va împlini trei anişori. Se spune că moştenim trăsături şi calităţi de la ambii părinţi, într-o măsură mai mare sau mică. Așa s-a întâmplat şi în cazul meu: de la mama am luat glasul şi auzul muzical, iar de la tata am dobândit pasiunea pentru muzica populară, el fiind cel care urmărea toate emisiunile de folclor. În familia mea au mai existat „cântăreți”. De exemplu, bunica, Dumnezeu să o ierte, a cântat în corul bisericii. Avea un glas catifelat şi un timbru cald”, ne povestește cântăreţul de muzică populară.

Festivalul „Nicolae Sulac”, pista sa de lansare

Andrea Marin - O data-n viataNicu Mâţă şi-a făcut debutul pe o scenă profesionistă în 2005, la prima ediţie a Festivalului „Nicolae Sulac”, unde a cântat trei melodii: „Cât a fost vara de lungă”, „Câte păsări codrul are” şi „Într-o iarnă lungă, grea”, toate fiind din repertoriul regretatului bard al neamului românesc. Acest eveniment, de la care s-a ales cu un premiu special, a fost extrem de important pentru tânărul interpret şi asta deoarece festivalul a constituit un punct de pornire şi un imbold pentru cariera sa. Un an mai târziu, Nicu a fost admis la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, iar peste patru ani, la cea de-a treia ediţie a Festivalului „Nicolae Sulac”, lua chiar Marele Premiu.
„Pregătindu-mă pentru acest concurs, m-am îndrăgostit iremediabil de muzica lui Nicolae Sulac. Atunci am simțit pentru prima oară ce înseamnă emoția cu adevărat, am simțit cum se unește cerul cu scena. În primele mele interviuri spuneam că dragostea față de cântecul popular i-o datorez vocii lui Nicolae Sulac, primul interpret ale cărui melodii le-am ascultat. Apoi au urmat cele ale altor interpreţi: Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Zinaida Julea etc. Mai târziu am descoperit și m-am îndrăgostit de muzica Minei Pâslaru și a Sofiei Vicoveanca, dar și a altor mari interpreţi de folclor românesc. Stând mai mult în România, unde am făcut şi un masterat, nu am reușit încă să mă angajez la un ansamblu sau o orchestră. Sunt, deci, liber profesionist şi mă bucur de orice colaborare pe care o am”, mai spune Nicu Mâţă.

Despre colaborarea cu Nicolae Botgros

Lidia si Nicolae Botgros - Filmari RevelionDin 2009, pe când avea 21 de ani, tânărul interpret a început să colaboreze cu maestrul Nicolae Botgros şi „Lăutarii” săi. „Magicianul viorii” i-a purtat noroc şi i-a oferit oportunitatea de a cânta în cadrul celor mai mari spectacole ale sale: „40 de ani ai orchestrei Lăutarii” şi „Ceas aniversar”, cel din urmă fiind dedicat împlinirii a 60 de ani a maestrului Botgros.
„Corneliu, fiul marelui muzician, m-a ajutat să-mi aleg corect repertoriul, a realizat orchestraţiile cântecelor cu care încânt publicul şi mi-a deslușit tainele melosului moldovenesc. Sub bagheta lui dirijorală am înregistrat primele mele cântece. Maestrul Nicolae Botgros îţi dă de fiecare dată o energie pozitivă, vioara lui este liantul între orchestră, pe de o parte, și sufletul și glasul solistului, pe de cealaltă parte”, ne mai povesteşte cântăreţul.
În cadrul spectacolelor la care a participat în România, talentul lui Nicu Mâţă a atras atenţia artiştilor de muzică populară, care ulterior l-au invitat în concretele lor, dându-i şi cele mai bune sfaturi.

Despre colaborările cu artiştii din România

Corneliu Botgros & Nicu Mata

În 2012, basarabeanul nostru a luat Marele Premiu la Festivalul „Ponoare, Ponoare”, iar în urma acestuia s-a ales şi cu două oferte de colaborare venite din partea a doi dintre cei mai îndrăgiți şi apreciați interpreți de muzică populară. Niculina Stoican şi Petrică Mâţu Stoian i-au propus să înregistreze câte o melodie ce va fi inclusă pe albumele lor. Tot în acel an, un alt dar nesperat a venit din partea legendei cântecului românesc, Sofia Vicoveanca. Aceasta l-a invitat, împreună cu alte colege de breaslă, să-i fie alături în cadrul emisiunii „Cântec şi poveste”, de la TVR3.
„Dar, cu siguranţă, cel mai frumos cadou l-a constituit duetul pe care l-am avut cu Sofia Vicoveanca la emisiunea „O dată-n viaţă”, ce a avut loc recent”, a precizat interpretul.

Elise Stan & Nicu Mata
Scopul lui Nicu Mâţă este să-şi bucure publicul cu prestațiile sale şi ca melodiile lui să ajungă la inimile spectatorilor: „Îmi doresc să ajung un bun interpret de muzică populară, să am stilul, publicul și repertoriul meu. La moment muncesc la primul meu album, la care am început să lucrez acum doi ani. Sper să-l pot înregistra cu orchestra „Lăutarii” a maestrului Botgros”.
Basarabeanul impresionează publicul nu doar cu vocea sa deosebită, ci şi cu portul popular. Costumele sale naţionale au fost procurate de la târgurile mănăstirilor ce au loc în Bucovina.
Întrebat în ce ţară şi-ar dori să se stabilească cu traiul, Nicu ne-a răspuns simplu: „În toată România Mare! O parte din suflet să fie la Chişinău, una la Bucureşti, alte două părţi la Făleşti şi Timişoara. Dar cea mai mare parte a sufletului meu aş vrea să rămână acasă, la Năvârneţ”.
Cum stă mai mult la Bucureşti, talentatul interpret planifică să se stabilească cu traiul acolo definitiv.

Iuliana Tudor & Nicu Mata - La ceas aniversar

Niculina Stoican & Nicolae Botgros - Inregistrari

Petrica Matu Stoian & Nicu Mata

Sofia Vicoveanca & Nicu Mata

Spectacolul La ceas aniveras
Lena NEGRU
Foto: Nicu Mâţă

Vizualizări: 2305

7 Comentarii

  • Iulia Javgureanu
    23 octombrie 2013 | Permalink |

    Bravo Nicule, esti un mare talent al neamului! cu respect

  • 23 octombrie 2013 | Permalink |

    Mindru de Nicu :)

  • 23 octombrie 2013 | Permalink |

    Bravo Nicu….

  • iurie emilian
    24 octombrie 2013 | Permalink |

    Ma bucur foarte mult de succesele tale Nicule . BRAVO

  • 30 octombrie 2013 | Permalink |

    Intradevar e un interpret foarte talentat,cu o perspectiva de invidiat pe taramul muzicii populare!Este si va fi mandria neamului moldav pe intregul areal romanesc!Bravo,Nicule!La mai mult si la mai mare!

  • =Pisoiul Unionist=
    31 octombrie 2013 | Permalink |

    CANTECELE RE-UNIRII NOASTRE APROPIATE
    CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !
    —————————————–
    1.
    Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău organizează,
    în colaborare cu Asociația Obștescă “Arată-ți inima” din Chișinău,
    seria de spectacole de muzică folk
    „Și de-ar fi…» susținute de îndrăgitul interpret din România Ducu Bertzi.
    Repertoriul prezentat de artist în cadrul concertelor va conține o selecție din cele mai apreciate hit-uri ale genului, melodii pop-folk sau rock — majoritatea cunoscute și foarte apreciate de publicul din Republica Moldova.

    Programul spectacolelor:
    ————————————

    - 31 octombrie, ora 18.00 — Casa de Cultură din orașul Orhei

    - 1 noiembrie, ora 18.00 – Teatrul «Vasile Alexandri» din orașul Bălți
    - 2 noiembrie, ora 18.00 – Palatul de Cultură din orașul Soroca
    - 3 noiembrie, ora 18.00 – Casa de Cultură din orașul Călărași
    - 4 noiembrie, ora 18.00 – Filarmonica Națională «Serghei Lunchievici» din Chișinău

    Ducu Bertzi s-a născut la 21 septembrie 1955 la Sighetu Marmației. Prima înregistrare radiofonică este realizată în noiembrie 1979 cu piesa «Când s-o împărțit norocul».
    Este prezent permanent pe scenele din țară și din străinătate, numărul spectacolelor realizate depășește 4000. Albumul «Dor de ducă», apărut în 1997, a depășit ca vânzări toate așteptările, revista «Actualitatea Muzicală» conferind autorului în 1998 premiul popularității pentru tirajul de excepție.
    Ultimii 3 ani au însemnat aproximativ 200 de concerte în tări precum Franța, Germania, Belgia etc, interviuri și recitaluri pe frecvențele a peste 25 de posturi de radio, 15 posturi de televiziune și realizarea a 8 videoclipuri.
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
    —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
    DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
    ==============================================
    2.
    Gigi Căciuleanu “România Dance Company”
    va susține pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău,
    pe 2 și 3 noiembrie,
    spectacolul „D’ale noastre”,
    în coregrafia lui Gigi Căciuleanu,
    pornind de la textele marelui prozator român Ion Luca Caragiale.

    Gigi Căciuleanu este unul dintre cei mai importanți coregrafi români,
    de anvergură și recunoaștere internațională.
    Mai mult,
    puțini știu că artistul își are rădăcinile în satul Mășcăuți, Criuleni,
    printre înaintașii lui fiind Ion Sârbu, poet moldovean care a scris fabule în limba româna, cu caractere chirilice.
    Cartea de vizită a lui Căciuleanu este impresionantă.
    Absolvent al Școlii Naționale Superioare de Coregrafie din București, și-a șlefuit talentul la marea școală de balet a Teatrului Balșoi din Moscova. A fost solistul baletului Operei Române,
    a colaborat cu Pina Bausch și Maya Plisetskaya.
    A avut propria companie în Franța și a fost, până de curând,
    directorul Companiei Naționale de Balet „El Banch” din Chile.
    ——————————————————————————–

  • 11 noiembrie 2013 | Permalink |

    superb..

Comentează