Stati va primi peste 500 milioane dolari de la Kazahstan

Stati va primi peste 500 milioane dolari de la Kazahstan

Republica Kazahstan este impusă să achite firmei Tristan Oil Ltd, ai cărui acționar este familia Stati, 506 milioane dolari plus cheltuielile de judecată în procesul intentat de ultimii împotriva statului Kazahstan, scrie jurnal.md

Tristan Oil Ltd. a câștigat un proces împotriva Republicii Kazahstan pentru încălcarea prevederilor stipulate în tratatul Internațional Cartea Energetică, se menționează într-un comunicat de presă plasat pe site-ul companiei.

Tribunalul care a emis hotărârea, creat sub auspiciile Camerei de Comerț din Stockholm, a decis că Republica Kazahstan nu a tratat investitorii imparțial și echitabil. Reclamanții susțin că în 2010 aceștia le-au preluat afacerile cu petrolul, iar în 2008 au efectuat o serie de controale care au dus, într-un final la preluarea afacerii și inițierea urmării penale împotriva a trei directori Kazpolmunay și Tolkinneftegaz.

În comunicat se mai susține că factorii de decizie din Kazahstan au impus Tristan Oil Ltd. achitarea nerezonabilă, sub formă de impozite, a sute de milioane de dolari.

Familia Stati a ajuns în atenţia opiniei publice şi în urma dosarului Baştovoi. Este vorba despre fostul vicepreşedinte al Ascom Group, condamnat la 9 ani de puşcărie, dar și a fiului său, Valentin, şi a altor doi foşti angajaţi ai companiei, condamnați la câte 8 ani.

Ei au fost învinuiți că ar fi prejudiciat compania lui Anatol Stati cu 180 de mii de dolari și că ar fi pus la cale asasinarea lui Gabriel Stati, fiul multimilionarului, angajând în acest scop un killer din Odesa. Atât rudele acestora, cât şi mai mulţi deputaţi din primul Parlament au afirmat că este vorba despre o condamnare la comandă.

De asemenea, ieri, presa a prezentat fotografii cu castelul pe care familia Stati și l-a construit în apropiere de localitatea Trușeni, în extra-vilanul municipiului Chișinău. Fortăreața în stil medieval în care familia multimilionarului Anatol Stati s-a mutat recent abundă în opulență și lux.
Foto: agentia.org

Vizualizări: 340

Comentează