Interviu EXCLUSIV cu un turist moldovean din Egipt

Interviu EXCLUSIV cu un turist moldovean din Egipt

Circa 80 de moldoveni se afla acum la odihna in Egipt, tara ravasita de proteste violente impotriva puterii. Echipa StireaZilei.md a reusit sa ia legatura cu una dintre familiile aflate in aceasta tara si sa afle care este situatia lor.

Natalia si Vitalie Climovici s-au oprit la o pensiune din orasul turistic Sharm El Sheikh din Egipt, aflat la cateva sute de kilommetri distanta de violentele din Cairo. Am discutat cu ei tocmai in momentul in care incepea excursia pe una dintre insulele egiptene, informează stireazilei.md.

“Vremea este buna. 30 de grade caldura. E o atmosfera atat de linistita aici, incat ai impresia ca protestele din capitala egipteana nu au loc in aceasta tara”, a povestit Vitalie Climovici.

Schimbari in program au avut totusi loc, din cauza evenimentelor ce zguduie tara piramidelor.

“Au fost amanate excursiile in Cairo. In rest, suntem in regula si avem parte de un sejur perfect”, a spus turistul moldovean, fara regrete.

Telefonul familiei Climovici nu inceteaza sa sune – rudele vor sa afle daca sunt in afara oricarui pericol. “Noi suntem la curent cu cele ce se intampla la Cairo. Urmarim, din hotel, evenimentele la posturile TV, care fac transmisiuni in direct”, a precizat el.

Ce fac alti turisti moldoveni nu se stie. Cert este ca doi se odihnesc la fel de bine ca si Natalia cu Vitalie.

“Ieri am intalnit doi moldoveni, din Comrat, Gagauzia. In ziua cand am ajuns aici, la aeroport, am mai vazut vreo 12 persoane cu pasapoarte moldovenesti”, a spus turistul moldovean.

Pe langa moldovenii aflati la odihna, mai exista 20 de functionari care sunt chiar in zona de conflict. Acestia sunt colaboratori ai SIS, ai Centrului Anticoruptie, Serviciului Protectie si Paza de Stat si ai Procuraturii Generale. Ei au plecat de mai bine de doua saptamani la Cairo pentru a participa la un seminar despre combaterea terorismului.

De cateva zile, ei sunt izolati intr-un hotel militar si asteapta calmarea spiritelor, pentru ca sa poata reveni acasa.

Mii de egipteni, manati de foame si saracie, au iesit in strada, cerand demisia presedintelui Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani. Protestele au degenerat in violente in masa intre taberele pro si contra liderului de la Cairo, soldate cu moartea a peste o suta de persoane.

Numai in aceasta dimineata trei persoane au fost impuscate in piata Tahrir din Cairo.

Vizualizări: 274

Comentează