Aşa sunteţi înşelaţi la Piaţa Centrală! FOTO

Din 1997 şi până în prezent s-au înregistrat circa 1300 de tentative de înşelătorie a consumatorului cu greutăţi false.

Odată cu creşterea gradului de nemulţumire a consumatorilor din cauza suspecţiilor în privinţa greutăţilor, acum 14 ani administraţia Pieţii Centrale a întreprins un şir de acţiuni de depistare a greutăţilor false de pe piaţă, luând toate măsurile necesare astfel încât consumatorii să nu fie duşi în eroare.

În 1997, atunci când în Piaţa Centrală s-au instalat cântare de control, sute de greutăţi false ale unor vânzători au fost confiscate. Consumatorii erau informaţi prin intermediul radioului ca în caz că depistează erori de greutate a mărfii să se adreseze administraţiei pieţei, iar aceasta ulterior lua măsurile necesare. Anatol Godoroja, membru al administraţiei pieţei, ne-a declarat că atunci când se punea la îndoială greutatea mărfii procurate, consumatorii o puteau verifica la cântarele de control instalate pe teritoriul pieţei. Primul pas efectuat în cazul suspecţilor era verificarea cântarului, care trebuia să fie etalonat şi plombat de Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie. Al doilea pas îl constituia prevenirea vânzătorilor, iar în ceea ce priveşte sancţiunile, acestea erau în vizorul organelor specializate”, menţionează şeful gospodăriei pieţei, Anatol Godoroja.
Cum arată o greutate falsă
La prima vedere, exteriorul acestor greutăţi nu pare a fi suspect, însă în partea de sus şi de jos acestea sunt găurite ori şlefuite. Cea de 1 kg indică 0,870 gr, iar cea de 2 kg – doar 1,970 gr. “Asemenea cazuri erau destul de frecvente în acea perioadă. Atunci când îi prindeam în flagrant, aceşti vânzători găseau mii de scuze: ziceau că sunt săraci, că nu au niciun venit, că au greşit, că nu au observat etc.”, afirmă dl Godoroja. Sancţiunile şi pedepsele însă au fost valabile pentru toţi cei care au încălcat legea. Timp de cinci ani, măsurile întreprinse au fost eficiente, numărul nelegiuirilor fiind în scădere.
Greutăţile false se află în vitrina administraţiei Pieţei Centrale şi pot fi „admirate” de orice negustor.


Diana Burlacu

Vizualizări: 422

Comentează