Asia a pătruns cu petrade şi artificii în Anul Iepurelui

Asia a pătruns cu petrade şi artificii în Anul Iepurelui

De la insulele calde şi umede din sud-est până la stepa îngheţată a Mongoliei, întreaga Asie a sărbătorit miercuri trecerea de la anul Tigrului la Anul Iepurelui prin tradiţionalele petreceri în familie asezonate cu concerte asurzitoare de petarde şi jocuri de artificii, transmite AFP.

Copiii fericiţi au primit, conform tradiţiei, pliculeţe roşii cu bani, iar mulţimi de oameni s-au adunat la temple unde au adus ofrande de tămâie urându-şi prosperitate şi fericire şi închinând cu alcool din orez.

“Pentru noul an doresc să câştig mai mulţi bani şi sper ca familia şi prietenii mei să fie fericiţi”, şi-a mărturisit dorinţa de anul nou Wang Kuang, din faţa Templului Pământului de la Beijing. “Aruncăm cu petarde pentru a-l speria pe ‘nian’, un monstru legendar aducător de ghinion, conform tradiţiei (chineze). Atunci când vede focuri de artificii, nian se sperie şi fuge”, mai explică el.

Printre marile turnuri de birouri din metropolele orientale, traficul a fost neobişnuit de fluid. Toţi ochii au rămas aţintiţi miercuri seară spre cerul luminat de jocurile de artificii, iar zgomotul petardelor s-a auzit până la ziuă.

În capitala chineză, unde pompierii au avut consemn de alertă maximă, nu s-au produs niciun fel de incidente neplăcute. Autorităţile au fost cu atât mai precaute anul acesta, cu cât riscurile de incendii au fost mai ridicate din cauza secetei. De altfel, la Shenyang (nord-estul Chinei) a luat foc un hotel de 5 stele din cauza articolelor pirotehnice. Sinistrul nu a făcut din fericire nicio victimă, conform presei chineze.

La Hong Kong, Shanghai, Taipei sau Singapore, revelionul s-a derulat sub semnul iepurilor, omniprezenţi. Aceste animale sunt asociate Lunii şi simbolizează norocul.

În Vietnam însă a fost sărbătorită trecerea în Anul Pisicii, care a înlocuit Iepurele din motive ce se pierd în istoria complicată a calendarului zodiacal oriental.

“Iepurii sunt micuţi şi drăguţi. Sunt mult mai jucăuşi decât celelalte animale ale zodiacului”, susţine şi Chen Ying, un chinez care a sărbătorit la Beijing schimbarea anului.

În perioada de vacanţe prilejuită de trecerea în anul nou, doar în China se înregistrează peste 2,5 miliarde de deplasări individuale, fiind cel mai numeros exod de populaţie din lume. Numărul călătoriilor pe autostrăzi, căi ferate sau linii aeriene a crescut cu 10% prin comparaţie cu anul trecut.

Acest exod este întâlnit şi în alte ţări ale Asiei, spre exemplu doar în Coreea de Sud, conform estimărilor, 60% din populaţie va călători cu diferite mijloace de transport în această săptămână.

Coreea de Nord, ultimul bastion stalinist din lume, liderul Kim Jong-Il a asistat la un concert de Anul Nou caracterizat drept un “imn adus spiritului eroic şi neîmblânzit” al armatei şi poporului, conform presei nord-coreene. Din “playlist” nu au lipsit hituri precum “Naţiunea coreeană este cea mai bună” sau “Socialism, Noi te iubim”.AGERPRES

Vizualizări: 82

Comentează