CAMPANIE JURNAL // Ministerul Sănătăţii interzice carnea procesată în instituţiile de învăţământ

CAMPANIE JURNAL // Ministerul Sănătăţii interzice carnea procesată în instituţiile de învăţământ

Nemulţumirile părinţilor privind alimentaţia din şcoli şi grădiniţe a ajuns şi la urechea Ministerului Sănătăţii. Astăzi un grup de părinţi a fost invitat la minister la un dialog cu ministra Ruxanda Glavan. În cadrul discuţiilor, ministra a menţionat că ştie despre toate nemulţumirile şi că se întreprind de ceva timp mai multe acţiuni.

„Motivele de îngrijorare sunt întemeiate, iar eu, în calitate de ministru, dar și de mamă, nu pot rămâne indiferentă. Aceste nereguli nu mai pot continua întrucât la mijloc se află sănătatea copiilor, sănătatea viitorului nostru. Asigur toate mămicile că întreprind deja măsurile de rigoare privind alimentația copiilor în grădinițe și școli. Avem mai multe petiţii de la părinţi despre nerespectarea condiţiilor de rigoare din grădiniţe. Săptămâna aceasta, voi semna ordinul de interzicere a cărnii procesate în instituţiile de învăţământ”, a promis Ruxanda Glavan.

Ministra ne-a mai comunicat că, zilele trecute, a semnat o dispoziţie prin care toţi responsabilii din sistemul sanitar sunt obligaţi să verifice mecanismul de stabilire a meniului din instituțiile preșcolare și școlare din Republica Moldova.

Un expert OMS vine la Chişinău

Zilele acestea, un expert din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vine în R. Moldova pentru a participa la soluţionarea problemei alimentaţiei din instituţiile de învăţământ. „Am făcut o evaluare şi am înţeles că regulamentul din 2012 privind alimentaţia din instituţiile de stat nu se respectă pur şi simplu. Nu doar voi sunteţi auzite, ne-am sensibilizat, ne-am mişcat, urmează o lună, două până la produsul finit, care se va numi noul regulament de alimentaţie a copiilor din grădiniţe şi şcoli. După care va urma o schimbare de meniuri”, a remarcat ministra.

La capitolul fructe şi legume proaspete, Ruxanda Glavan ne-a promis că va discuta cu reprezentanţi de la Ministerul Agriculturii, ca aceştia să oblige furnizorii să fie prezenţi la achiziţiile publice. „Deoarece primesc subvenţii de la stat, aceştia trebuie să ofere măcar un procent din roadă copiilor”, a adăugat ministra.

În câteva săptămâni, va fi creat un grup de lucru, unde vor fi invitaţi responsabili de la Ministerul Educaţiei, Centrul Naţional şi Municipal de Sănătate Publică, Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Societatea Civilă, pentru a găsi soluţii de rezolvare a problemelor legate de alimentaţia în şcoli şi grădiniţe. „Aşteptăm cu nerăbdare schimbarea lucrurilor de facto şi crearea unui parteneriat sănătos cu părinţii”, accentuează Iulia Nazaria, mamă care a fost prezentă la dialog.

Carolina Chirilescu

Comentează