Barack Obama anunţă că o susţine pe Hillary Clinton

Barack Obama anunţă că o susţine pe Hillary Clinton

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a intrat în campanie joi, anunţându-şi oficial sprijinul pentru Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Sunt cu ea”, a declarat Obama într-un mesaj video difuzat la scurt timp după ce s-a întâlnit cu celălalt candidat democrat, senatorul de Vermont Bernie Sanders, care a refuzat până acum să se retragă din cursă.

„Zeci de milioane de americani şi-au făcut auzite vocile. Astăzi, vreau doar să o adaug pe a mea”, a mai spus Obama.

„Cred că nu a existat niciodată un candidat atât de calificat pentru acest post”, a adăugat al 44-lea preşedinte al SUA în acest scurt mesaj video, la două zile după victoria fostului secretar de stat în alegerile primare democrate.

Deşi era de aşteptat, acest sprijin este un impuls puternic pentru campania fostei prime-doamne. Primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite se bucură de o popularitate de invidiat ce ar putea fi un atu valoros în săptămânile ce vor urma, notează France Presse.

Acest sprijin măreşte de asemenea presiunea asupra rivalului lui Clinton în alegerile primare democrate, senatorul Bernie Sanders, pentru a recunoaşte rezultatele acestei curse astfel încât partidul să se poată concentra pe campania împotriva lui Donald Trump, nominalizarea prezumtivă a Partidului Republican pentru alegerile din 8 noiembrie, notează agenţia Reuters.

„Sunt onorată că sunteţi alături de mine”, a reacţionat imediat Hillary Clinton pe Twitter. „Sunt emoţionată şi gata să merg înainte!”.

Echipa dnei Clinton a anunţat de asemenea un miting de campanie comun ce va avea loc miercurea viitoare în statul Wisconsin.

Determinat să facă totul pentru ca un candidat din tabăra lui să-i succeadă la Casa Albă în 2017, Obama a dorit să se asigure de mai multe zile că democraţii sunt în ordine de luptă în spatele lui Hillary Clinton pentru alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, mai notează France Presse.

Sprijinul lui Obama pentru Clinton era de aşteptat după ce ea a câştigat delegaţi suficienţi în această săptămână pentru a obţine învestitura democrată
şi a deveni prima femeie nominalizată de un mare partid din SUA în cursa pentru Casa Albă.

Obama şi Hillary Clinton au fost rivali în alegerile primare democrate din 2008 câştigate de Obama. Clinton a servit apoi ca secretar de stat al lui Obama în timpul primului său mandat, aminteşte Reuters.

Sanders, care s-a întâlnit cu Obama la Casa Albă mai devreme joi, a anunţat că va lucra cu Clinton pentru a-l învinge pe Trump. Cu toate acestea, el a declarat că va rămâne în cursă până la încheierea alegerilor primare democrate, la Washington D.C., pe 14 iunie.