Bătrâneţe fără tinereţe

Bătrâneţe fără tinereţe

Pe lumea asta există lucruri pe care nu ne este dat să le înțelegem. Cât de mare e puterea divină? Cum arată viața după moarte? Ce este inexistentul? Și multe altele de felul acesta. Guvernarea proeuropeană de la Chișinău a hotărât să nu rămână în urmă și, la rândul ei, să ne furnizeze o chestiune de neînţeles.

S-a gândit guvernarea cât s-a gândit și și-a spus în cele din urmă: „Ia, hai să ridicăm oleacă nivelul de trai al populaţiei!’. Zis și făcut! Începând cu 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu 10 la sută. Ce trebuie să înţelegem din această sintagmă? Că pensiile vor crește cu 10 la sută? Corect, asta am și înțeles. Dar vă spuneam că există pe lumea asta lucruri a căror esenţă nu ne este dat să o pricepem. Urmărind un reportaj tv, am văzut mai mulți pensionari care s-au plâns că, în loc să crească, pensiile lor au scăzut! E posibil așa ceva? E posibil. La Chișinău e posibil orice.

Care ar fi explicația acestui fenomen? Ei, uite aici pășim pe tărâmul riguros al matematicii superioare, al fizicii nucleare și al chimiei organice (Și mi-au spus profesorii la școală să învăț aceste discipline, că-mi vor prinde bine în viață!). Așadar, până la 1 aprilie, cei care aveau pensia sub 1500 de lei beneficiau de un adaos de 180 de lei. După 1 aprilie, când li s-au indexat pensiile cu 10 la sută, a rezultat o sumă mai mare de 1500 de lei și, astfel, bieții bătrâni au fost lipsiți imediat de adaosul de 180 de lei. Absurd? Bătaie de joc? Da, absurd. Da, bătaie de joc. Dar nici aici dulșele absurd moldav nu are hodină. În cazul foarte multor pensionari, suma rezultată din cele 10 la sută s-a dovedit a fi cu mult mai mică decât adaosul de 180 de lei. Adică, adaosul de care beneficiau bătrânii până la decizia istorică a guvernării proeuropene din 1 aprilie curent, era mai mare decât adaosul de după 1 aprilie.

De ce a fost nevoie de mascarada asta? De ce nu au lăsat neatinşi cei 180 de lei, la care să adauge indexarea de 10 la sută? A, așa ceva nu se poate! S-ar putea să avem prea mulți bogătani și atunci hoții ar putea da buzna în casele pensionarilor. Vă aduceți aminte de argumentul pe care tanti Liuda l-a invocat pronunțându-se împotriva declarațiilor de venituri pe care ar trebui să le depună funcționarii publici? La noi nu e ca în Europa, spunea doamna politician. La noi dacă spui cât ai furat, intră hoții în casă și îți fură ce-ai furat tu.

Bine, în cazul celor de la guvernare, cine știe, poate că tanti Liuda are dreptate. Dar cu ce sunt de vină pensionarii că au muncit toată viața din greu și, pe deasupra, au și îmbătrânit fără să prindă de veste? Într-adevăr, cine i-a pus să îmbătrânească? Să vadă prost, să meargă hârșâindu-şi picioarele, să le tremure mâinile. Să ducă o existenţă mizerabilă cu 1500 de lei și să suporte o guvernare proeuropeană, care le mai și râde-n nas. Cu o mână le adaugă 10 la sută, cu cealaltă le ia 15 la sută.

Asta e o altă chestiune pe care nu ne este dat s-o înţelegem: de ce îmbătrânim fără să fim întrebaţi?

Val BUTNARU

One Comment