Secretele piramidelor, desluşite cu ajutorul unei metode inedite

Secretele piramidelor, desluşite cu ajutorul unei metode inedite

O echipă de experți internaționali va avea în 2016 misiunea de a scana piramidele de la Giza, din Egipt. Cercetătorii vor să dezvăluie secretele pe care le ascud blocurile de piatră vechi de 4.500 de ani. Proiectul implică o căutare prin camerele ascunse în interiorul a patru monumente faranoice renumite, utilizând termografia în infraroșu, tehnoligia de scanare 3D.

Arhitecți și oameni de știință din Egipt, Japonia, Canada și Franța vor să facă cercetări pe două piramide de la Giza și cele două piramide de la Dahsur, relatează Historia. Totodată, experții vor să găsească mormântul ascuns al lui Tutankhamon. Scopul proiectului  „Scan Pyramids” este de a descoperi formula care a permis constructorilor din acea perioadă să plaseze uriaşele blocuri de piatră unul peste altul şi să le ridice la aproape 150 de metri înălţime.

Pentru a desluși secrete piramidelor, se vor utiliza tehnici inovatoare și tehnologii de vârf, precum dronele și laserul.  Experții vor folosi și termografia pentru a măsura temperatura și pentru a detecta radiația cu raze infraroșii emisă de sol.

Căldura lemnului este diferită de cea a pietrei şi ambele transmit grade diferite de temperatură. Şi solul le afectează în mod diferit. Acest lucru ne va permite să aflăm ce există în interiorul piramidelor”, a spus Matthieu Klein, unui dintre inițiatorii proiectului.

Operațiunea  „Scan Pyramids” costă un milion de euro și este finanțată de un grup de oameni de afaceri.

Sursa: click.ro
Foto: AP