De la Şoldăneşti, la Miami // GALERIE FOTO

În urmă cu doi ani, Natalia şi Vasile Ţurcan au câştigat „green card”-ul, document care permite şederea legală pe teritoriul SUA. Pe atunci proaspăt căsătoriţi, cei doi au ales să plece la Miami în luna de miere. Oraşul i-a cucerit din prima, aşa că au decis să se stabilească cu traiul acolo definitiv. Astăzi, basarabeanul originar din Şoldăneşti poate fi mândru de realizările sale, căci gestionează cu succes două afaceri profitabile, el fiind un exemplu demn de urmat pentru tinerii care au de gând să se facă businessmani peste hotarele R.Moldova.

2La doar 26 de ani împliniţi, Vasile Ţurcan are o experienţă de 8 ani în sfera afacerilor. Până a ajunge în America a lucrat ca agent imobiliar în R.Moldova, era chiar partener într-o companie care înregistra realizări frumoase, deşi era încă la început de drum. Îi mergea foarte bine: făcea ce-i plăcea şi tocmai îşi întemeiase o familie. Dar după ce au făcut nunta au câştigat loteria „green card”, aşa că au decis să profite de această şansă şi să petreacă luna de miere la Miami, statul Florida. Aşa au şi făcut. Dar odată ajunşi în America au decis să rămână acolo definitiv. L-am întrebat pe basarabean: de ce? Ne-a răspuns că a simţit din prima că acolo e locul lui, în acea metropolă se simte ca peştele-n apă.

În a şaptea zi avea deja un job

1Sociabil din fire, basarabeanul şi-a găsit un job chiar din prima săptămână de aflare în America.
„În a şaptea zi de aflare pe tărâm american am început să lucrez la un magazin on-line. Cu patronul meu, evreu care a emigrat din Rusia, vorbeam adesea despre marketing şi business. Îmi spunea că magazinul lui nu arată tocmai bine, că ar vrea să schimbe câte ceva, dar nu ştie ce anume, căci nu prea are experienţă în acest domeniu. Apoi mi-a propus să fiu managerul magazinului său. Am acceptat, iar timp de şapte luni am făcut echipă”, ne-a declarat Vasile Ţurcan.

După patru luni şi-a deschis propria afacere

8Din a patra lună de şedere în SUA, soţii Ţurcan au decis să-şi deschidă propria afacere: un magazin virtual de uleiuri pentru îngrijirea pielii, îmbogăţite cu ozon.
„Am renunţat la primul job pentru că-mi doream să mă dedic totalmente afacerii mele. Vreme de vreo două săptămâni am făcut business-plan-ul, am comandat sticluţele pentru ulei şi echipamentul de ozonare. La început de drum, mica fabrică era amplasată în dormitorul nostru. În Moldova e multă birocraţie şi procedura de înregistrare a unei întreprinderi durează mult, aici însă e mult mai simplu să devii om de afaceri cu acte în regulă. Mi-a luat o zi să achit taxa de stat – 125 de dolari, în a doua zi aveam deja numărul de înregistrare la Fisc, iar din a treia zi am putut să activez legal. E foarte simplu, nu?”, ne spune tânărul din Şoldăneşti.
Nu a investit nimic în publicitate, iar primii cumpărători au apărut chiar din a treia zi. O sticluţă de ulei ozonat costă între 16 şi 23 de dolari, depinde de cantitate şi de componentele uleiului dorit. Afacerea soţilor Ţurcan a înregistrat profit în permanenţă, căci nu a trecut nicio zi în care să nu vândă măcar ceva.

E şi director marketing într-o companie imobiliară

5Totuşi, marea sa pasiune rămâne a fi sfera imobiliară şi nu vrea să renunţe la activitatea în acest domeniu. Astăzi, basarabeanul este partener asociat într-o companie imobiliară din Miami, unde deţine şi funcţia de director de marketing. Munceşte foarte mult, iar de cele mai multe ori ziua sa de lucru se încheie pe la miezul nopţii.
Vasile Ţurcan susţine că nu există niciun secret când vine vorba de obţinerea succesului în afaceri. Trebuie doar să dai dovadă de voinţă, răbdare şi multă pasiune.
„Să nu vă gândiţi că mi-a fost uşor de la bun început ori că aici, în State, viaţa e numai lapte şi miere. Vara trecută, de exemplu, am avut ceva probleme de ordin financiar, iar ca să putem rămâne în casa pe care o închiriem pe malul oceanului a trebuit să lucrez în calitate de taximetrist. Am întâlnit suficiente greutăţi până în prezent, vor mai fi şi altele. Însă totul e în mâinile noastre. Nimic nu e imposibil, iar ca să reuşeşti trebuie să ai scopuri foarte bine definite”, susţine basarabeanul.

„Simt că aici e locul meu”

3Nu vrea să revină acasă. Şi nu doar din cauza situaţiei economice şi politice din R.Moldova, ci pentru că Miami este oraşul în care s-a regăsit şi în care vrea să se realizeze din toate punctele de vedere. „Simt că aici e locul meu”, conchide el.
Spune că în America legile sunt mult mai aspre, iar oamenii au încredere în persoanele care activează în domeniul imobiliare.
„Când se vinde un apartament ori o casă, agentul imobiliar trebuie să-i ofere cumpărătorului informaţia completă, în caz contrar riscă privaţiune de libertate de până la cinci ani. În compania noastră activează 53 de agenţi imobiliari. Agenţia cumpără case, le repară, după care le vinde. Îmi place la nebunie să activez în această sferă!”, ne spune cu entuziasm Vasile Ţurcan.

Prietenii săi americani laudă vinul moldovenesc

6Sunt doi ani de când a părăsit R.Moldova, iar de atunci nu a mai dat pe-acasă. Cel mai mult îi este dor de părinţi şi speră ca în septembrie să le facă o vizită.
Tatăl său, ozono-terapeut cu o experienţă de 16 ani, e cel care l-a îndemnat să-şi deschidă o afacere în acest domeniu. Cei doi discută adesea pe Skype, iar părintele său îi dă sfaturi utile.
În America, Vasile Ţurcan a reuşit să-şi facă mulţi prieteni, o bună parte dintre aceştia fiind originari din România.
„Nu prea am timp să gătesc bucate tradiţionale pentru mine şi prietenii mei. Noroc că avem două restaurante româneşti la Miami, iar când ni se face dor de gustul mâncării de acasă, mergem să cinăm acolo. Apropo, prietenii mei de aici laudă gustul vinului moldovenesc”, adaugă el.
Vasile Ţurcan nu a vrut să ne vorbească nimic despre viaţa sa personală. Am aflat doar că acum o lună s-a separat de soţie şi că e în proces de divorţ.

7Lena Negru
Foto: Arhiva personală a lui Vasile Ţurcan