„Nu intoxicaţia cu aluminiu l-a omorât pe Nicolae Sulac!”

La începutul lunii curente, pe internet a apărut o informaţie precum că regretatul Nicolae Sulac ar fi murit în urma unei intoxicaţii sistematice cu aluminiu. Textul a fost publicat pe blogul nicolaesulac.wordpress.com, iar autorul pomeneşte şi de o anchetă care, spune el, „nu va fi făcută publică”. Solicitată de JURNAL de Chişinău, Natalia Verban, văduva lui Nicolae Sulac comentează speculaţiile apărute în presă şi vorbeşte despre ultimele zile din viaţa celui alături de care a fost vreme de opt ani.

1

Potrivit blogului sus-menţionat, fiecare dintre cei din anturajul lui Nicolae Sulac a căutat să profite de pe urma regretatului artist, moştenindu-i averea, cântându-i cântecele ori lăudându-se cu amiciţia care i-ar fi legat, însă nimeni nu a vorbit despre moartea „misterioasă” a regretatului artist.

„Sunt două ipoteze care au rămas: otrăvire cu mercur sau cu aluminiu. În cazul de faţă avem o anchetă care nu va fi făcută publică, în care căutăm asasinii lui Nicolae Sulac şi perioada certă când acesta a fost otrăvit”, se arată în material.

Cea de-a patra şi ultima soţie a marelui artist a decis să spună lucrurilor pe nume şi ne-a povestit, cu lux de amănunte, cum a fost ultimele zile din viaţa lui Nicolae Sulac. Natalia Verban dezminte informaţia apărută în presă, însă recunoaşte că în ultimii ani de viaţă artistul a suferit de pe urma unei persoane „din casă”. Mai mult decât atât, în ultima discuţie pe care cei doi au avut-o, Nicolae Sulac şi-a arătat dorinţa de a scrie o carte despre ultimii ani din viaţa sa.

„Fetele tatei, vreţi un ceai?”

3„Nicolae nu a decedat de pe urma unei intoxicaţii cu aluminiu, cum s-a vehiculat. În seara dinaintea internării la spital fusesem amândoi la ziua de naştere a lui Ion Panfilii, fost viceministru. A interpretat doar o melodie, „Pe pământul nostru drag”. A cântat diferit, iar vocea-i era răguşită. Când am ajuns acasă s-a uitat la ceas şi s-a mirat că am plecat de la chef aşa devreme. Tot atunci mi-a zis că ar vrea să facă un concert de adio, iar eu m-am uitat lung la el. ‘Iosif Kobzon a organizat demult un asemenea eveniment şi încă trăieşte! Eu de ce n-aş face la fel?’, mi-a zis el. L-am lăsat cu treburile lui, iar eu şi Doina ne-am dus să ne uităm la serialul nostru preferat. La un moment dat a venit şi ne-a spus: ‘Fetele tatei, vreţi un ceai?’. Nu voiam. Aşa că s-a dus să-l bea de unul singur. Iar peste câteva minute a revenit ca să mă întrebe dacă n-aş vrea să merg cu el la culcare, căci nu poate adormi fără mine”, îşi aminteşte Natalia Verban.

Ultima noapte şi ultima rugăminte a marelui rapsod

2

În acea seară, Nicolae Sulac i-a spus soţiei că în primăvară va căuta un loc la o margine de pădure, unde ei doi s-ar fi putut refugia împreună. Natalia Verban trebuia să-l ajute să-şi aştearnă pe hârtie toate trăirile, căci regretatul interpret de muzică populară avea de gând să scrie o carte despre ultimii săi ani de viaţă, ani care nu au fost tocmai frumoşi.

„A suferit foarte mult şi vroia ca lumea să afle despre asta. În acea seară mi-a spus foarte multe lucruri de la care mi se făcea pielea de găină. L-am cuprins ca pe un copil și am plâns împreună. Lumea nu știe adevărul, însă îl va cunoaşte. Degrabă. Nu vreau să ofer detalii înainte de lansarea cărții, dar vă garantez că atunci veţi rămâne şocaţi de ce veţi afla. Persoana care se face vinovată de cele mai multe suferințe ale lui Nicolae nu e un străin, e din casa lui. În carte îi voi destăinui şi numele”, ne povesteşte văduva artistului.

Natalia Verban ne-a mai spus că în acea noapte, pe la ora două, Nicolae Sulac s-a trezit cu dureri de cap, iar consoarta sa a chemat imediat ambulanţa. În dimineaţa aceleiaşi zile a fost supus unei intervenţii chirurgicale după care nu şi-a mai revenit.

4„Era inconştient, dar eu tot nu-l puteam lăsa singur. În a treia seară după operaţie, stând la spital lângă el, îl rugam să-mi dea un semn, căci eram sigură că mă aude. Şi atunci s-a întâmplat minunea: a ridicat trei degete. Eram atât de bucuroasă!… Peste câteva ore i-am spus că merg acasă să-i fac Doiniţei ceva de mâncare şi revin. La ora şapte dimineaţa, când m-am întors la spital, am descoperit patul gol. De fericire, am început să strig: ‘Şi-a revenit, şi-a revenit!’. Dar bucuria mi-a fost de scurtă durată, căci am auzit-o pe asistenta medicală zicându-i cuiva, în şoaptă: ‘Dar asta ce mai caută aici?’. Am privit-o lung, iar femeia de serviciu s-a apropiat şi mi-a spus că în acea noapte, după plecarea mea, a venit Sveta (n.a. – mama Doinei), care e fostă soră medicală. Nu ştiam cum să reacţionez. Apoi am aflat că Nicolae nu mai e. Nici astăzi nu pot să înţeleg cum de s-a întâmplat aşa, că doar atunci când l-am lăsat era bine, iar după ce l-a vizitat mama Doinei, s-a stins… Chiar nu pot înţelege ce i-ar fi putut spune ori face. La înmormântare am dat cu ochii de ea – venise îmbrăcată într-un palton alb şi îi licăreau ochii de bucurie”, susţine femeia.

„Le dădeam bineţe şi nu-mi răspundeau”

Natalia Verban ni s-a confesat că după moartea lui Nicolae Sulac viaţa ei s-a schimbat radical, ca şi atitudinea faţă de ea a aşa-zişilor prieteni: cei care-i zâmbeau şi-i sărutau mâna cât era alături soţul ei au început s-o trateze, brusc, cu răceală.

„Le dădeam bineţe şi nu-mi răspundeau. Mama Doinei, în loc să vină la mine ca să discutăm despre faptul ca fata să se mute cu ea, prefera să meargă la prietenii lui Nicolae și să le spună tot felul de absurdităţi. Aceste triste evenimente mă demoralizau într-atât încât simţeam că nu mai pot sta în casa în care locuisem cu soţul meu. Aşa că am decis să-mi ridic o căsuţă în apropiere de Străşeni, de unde sunt de baştină. Ca să nu fiu deranjată de nimeni şi nimic. Acum cinci ani am vândut casa în care am locuit cu Nicolae, aveam nevoie de bani să termin filmul despre soţul meu şi să-i remunerez pe cei care au contribuit la realizarea peliculei”, ne mai spune văduva lui Nicolae Sulac.

„Destăinuire” cu surprize

5

De când s-a retras la ţară, a decis să scrie o carte despre marele artist. Consideră că după trecerea în nefiinţă a celui care i-a fost soţ s-au spus şi s-au scris foarte multe neadevăruri, iar lumea trebuie să afle cum au stat, de fapt, lucrurile.

„Ne-a legat o dragoste mare! Am început să locuim împreună când eu aveam 38 de ani, iar la 45 de ani am rămas văduvă. În toţi aceşti ani, Nicolae mi-a făcut multe destăinuiri. De fapt cartea aşa şi se va numi: „Destăinuire”. Şi va fi doldora de surprize. Nu aveţi nici cea mai vagă idee cât de mult a avut de suferit marele Nicolae Sulac”, ne spune Natalia Verban.

Prima parte a cărţii e gata deja, iar acum autoarea lucrează la a doua parte a lucrării.

De ce s-a răcit relaţia ei cu Doina

Deşi vreme de mulţi ani a locuit sub acelaşi acoperiş cu Doina Sulac, mezina regretatului artist, azi Natalia Verban susţine că nu mai are ce vorbi cu aceasta. Picătura care a umplut paharul a constituit-o conferinţa de presă pe care a organizat-o „floarea lui Sulac” şi în cadrul căreia a numit-o pe văduva tatălui ei „escroacă”, învinuind-o că vrea să facă bani de pe urma lui Nicolae Sulac.

„Cum poate să mă numească așa, când la nunta ei mi s-a închinat ca unui părinte? Cum poate să spună despre mine că m-a văzut doar o dată venind la tatăl ei, dar și atunci numai pentru a-i face curăţenie? Ea ştie adevărul, căci a trecut cu traiul în casa noastră pe când era foarte mărunțică şi a plecat când avea 20 de ani! Am dansat la nunta ei, am fost la cumătria Nicoletei şi am ajutat-o să-şi crească fata… Şi fostul ei soţ, împreună cu tatăl lui, au fost în casa noastră”, se revoltă Natalia Verban.

Lena Negru