Leancă reacţionează la criticile lui Nantoi: „E bine să privești puțin și în propria curte”

Leancă reacţionează la criticile lui Nantoi: „E bine să privești puțin și în propria curte”

Fostul premier Iurie Leancă a afirmat că „Oazu Nantoi ar trebui să privească în propria curte atunci când le dă tuturor lecții de moralitate”. Această replică a fost făcută de către fostul premier în urma declaraţiei făcută de Oazu Nantoi, în cadrul unui interviu acordat Deutsche Welle, potrivit căreia intrarea preşedintelui PPEM „în cârdășie cu Vlad Plahotniuc” va „lovi în ideea candidatului comun al dreptei proeuropene” la alegerile prezidențiale.

Referindu-se la declaraţiile lui Oazu Nantoi, făcute pentru Deutsche Welle, Iurie Leancă, într-un mesaj postat pe Facebook a scris: „Mă bucur că, în sfârșit, Oazu și-a amintit că este vicepreședinte al ‎PPEM, și nu „un simplu” analist politic. Mă întristează însă că, având posibilitatea să discute deschis în cadrul partidului, a ales să-și atace colegii. În rest, atunci când dai tuturor lecții de moralitate, e bine să privești puțin și în propria curte”.

Iurie Leancă a adăugat că „în orice partid politic de tip european, cum este PPEM, atunci când se ia o decizie cu o majoritate de voturi, minoritatea se conformează deciziei. Se pare că dl Nantoi nu știe să accepte această regulă elementară. O spun deschis, așa cum ați văzut cu toții: Oazu Nantoi a fost tot timpul cu un picior în PPEM și cu unul în alt partid. Noi am acceptat însă și acest lucru, am considerat că e o chestiune de opțiune și va veni un moment când va decide unde vrea să rămână. Poate a venit acel moment și trebuie să aibă tăria să aleagă, deoarece PPEM rămâne unit”.

Amintim că Oazu Nantoi a declarat că a fost singurul care, duminică, la ședința Consiliului Național al PPEM, a ieșit la microfon și a spus că va vota împotrivă. „Am spus că în 2015 a fost mare entuziasm legat de lansarea proiectului politic PPEM. Criza proiectului a început după alegeri, când PPEM a avut șansa să se identifice cu spiritele protestatare din societate. Leancă s-a opus acestei direcții a partidului și proiectul politic a intrat în declin. Am spus că, în asemenea situații, partidele europene convoacă congrese, pentru a analiza situația, iar liderii demisionează. Și am mai spus că această ofertă otrăvită de parteneriat venită din partea așa-zisei alianțe de guvernare urmărește scopul de a reduce firavele șanse de consolidare a dreptei în perspectiva alegerilor prezidențiale din 30 octombrie curent”, a declarat comentatorul pentru Deutsche Welle.

oazu nantoi

Deocamdată Nantoi spune că rămâne în PPEM. „Prin decizia Consiliului Național al PPEM, biroul politic permanent al formațiunii, din care fac și eu parte, a obținut mandatul de a negocia acest acord cu puterea, în baza căruia ‚un simplu prim-ministru’, care nu a putut să prevină ‚jaful secolului’ și concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, va deveni atât de important încât, cu două mandate pe care le are, va garanta parcursul european, reformarea justiției, ordinea în sistemul bancar și întoarcerea banilor furați. Eu vreau să văd cum va arăta acel acord cu guvernarea. Nu este vreo problemă în a pleca din PPEM. Problema e să fii eficient. Așa că, deocamdată, nu mă grăbesc cu plecarea. Dar rămân cu poziția mea care nu se schimbă în funcție de apartenența partinică”, a spus Nantoi pentru DW.

Disputa între Iurie Leancă şi Oazu Nantoi vine după ce PPEM, condus de ex-premierul Iurie Leancă, a anunţat că va negocia un acord de parteneriat cu coaliţia majoritară controlată de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. Decizia a fost luată duminică, 24 iulie curent, la în cadrul şedinţei Consiliului Național al PPEM.

Sursa: jc.md

Comentează