Răul vine iute, binele – încet (1)

Răul vine iute, binele – încet (1)

Suferea că n-a fost în ultimele clipe de viață ale părinţilor săi alături de ei, că la 40 de ani n-are un moștenitor, că și-a trăit viața anapoda

Satul vuia. Auzi tu, se întrebau oamenii unul pe altul, auzi tu, știi că s-a întors Nicu al lui Tufleac acasă? Așa era porecla tatălui băiatului. Nimeni nu mai ține minte astăzi cine i-a pus-o, dar uite că numai așa îl cunoștea satul și toată lumea din împrejurimi.

Nicu o iubeşte la nebunie pe Nastia

Dar că se uimeau de întoarcerea flăcăului avea o explicație. Nicu încă din școală o curta pe o colegă de-a lui de clasă – Nastia. O iubea la nebunie. La numai 18 ani a cerut-o de nevastă. Fata parcă acceptase, dar îi pusese o condiție – se căsătoresc după facultate. El avea de gând să ajungă inginer – să se specializeze în electronică, ea – medic voia să fie. Părinții lor nu aveau nimic împotrivă, Nicu era din familie bună, făcea parte din aristocrația satului – mamă-sa era director de școală, iar tatăl său – director de sovhoz. Părinții Nastii lucrau învățători la școala din sat.
Nimic nu prevestea ceea ce s-a întâmplat mai apoi. Nicu n-a trecut la facultate din primul an și s-a dus la armată. Nu voia să piardă timpul în zadar și zicea c-o să aibă cel puțin armata făcută, iar la facultate o să intre la anul. Firește că toată lumea a rămas uimită că fiul directorului de sovhoz, om care avea relații în cele mai înalte administrații republicane, nu-și scapă copilul de slujba militară. Nicu îi scria Nastii din armată în fiecare zi și tot așa primea de la ea răspunsuri. Dar așa a fost cam vreo jumătate de an. Pe urmă au pornit să se cam rărească răvașele – o dată pe săptămână, apoi o dată pe lună și ultimul timp Nastia nici nu-i mai răspundea lui Nicu.

Îşi bate iubita în ziua nunţii ei cu altul

Vedeți dumneavoastră, băiatul îi scria și-i tot scria cu încăpăţânare, dar fata nu-i mai răspundea. Ajunsese flăcăul să le scrie colegilor de clasă și să-i întrebe ce se întâmplă. Așa a aflat că iubita lui are pe altul și că, într-o lună, mireasă o să fie. L-au anunțat și când e ziua nunţii. Ce face Nicu al nostru? În ziua cu pricina fuge din unitate și apare în sat. Se duce direct la casa fetei, o cheamă în drum și, în genunchi, o roagă să se răzgândească. Oare n-o iubește el, oare n-au avut o înțelegere între ei?! Fata însă o ținea una și bună – că nu-l mai iubește și că ar fi bine s-o lase în pace că uite ea chiar în ziua aceea se mărită! Îi dorește și lui Nicu să-și găsească o pereche potrivită și să fie fericit.
Băiatul prinse pe loc ură pe fosta lui iubită și, în deznădejdea în care era, i-a tras o palmă, apoi încă una și nu s-a mai oprit până n-a văzut-o la pământ. N-a mai trecut pe acasă să-și vadă părinții, s-a întors în unitatea militară de parcă nici nu ar fi fugit de acolo cu patru ore mai devreme. Superiorii au aflat de fapta lui Nicu abia când poliţia a cerut să fie interogat pentru maltratarea unei colege de-a lui de școală. Mare dănănaie a fost – l-au pedepsit și pe Nicu, și pe superiorii lui că n-au luat seama că a dispărut tânărul din unitate. A fost instrumentat și un dosar pe numele lui, dar nu s-a ajuns la judecată căci s-au înțeles părțile între ele.

Nicu revine în sat cu soţia sa irlandeză

Însă de atunci Nicu n-a mai fost în satul lui. Atunci când i-a murit mamă-sa, dar s-a stins femeia în doar jumătate de an, Nicu era în Filipine. Trebuie să vă spun că a reușit bărbatul cel puțin să-și împlinească un vis – a ajuns specialist de înaltă calificare în tehnologii moderne. Și-a făcut studiile la Moscova și a fost observat chiar de pe băncile facultății și invitat să participe la un proiect internațional. Apoi au urmat altele, și acum Nicu consulta mai multe instituții științifice din lume.
A ajuns să nu mai numere banii – conturile lui se suplimentau lunar din onorariile care-i veneau de la diverse organizații și instituții internaționale cu specializare în electronică. Și iată că, după 16 ani de absență, bărbatul se întoarce în sat. Și nu vine singur, îl însoțea nevastă-sa, o frumusețe de femeie de naționalitate irlandeză, pe care a cunoscut-o el în una din multiplele călătorii în țara ei. O brunetă zveltă, cu ochi verzi, expresivă la chip. Deși erau căsătoriți de cinci ani, nu aveau copii. O iubea Nicu la nebunie pentru generozitate și pentru firea ei veselă.

Nastia e medic în sat, are trei copii şi o înşală soţul

Vorbeau între ei în engleză, dar încerca Emmi să învețe și româna. Cuvinte separate, rostite anapoda, dar, pentru că făcea eforturi, cei din familia lui Nicu o îndrăgiseră necondiționat. A treia zi de la sosirea lor în localitate Nicu dă nas în nas și cu iubita lui de odinioară, Nastia. Au întâlnit-o la alimentara din localitate, pe când bărbatul făcea ocolul satului cu nevastă-sa în încercarea de a o face să îndrăgească și ea locurile pe unde a copilărit el odată. Și, Doamne, cât i-a părut de urâtă! Se întreba cum de a putut s-o iubească cu ani în urmă?
Nastia a terminat Universitatea de Medicină și lucra medic de familie în localitate. Măritată era, firește, și trei copii erau rodul iubirii ei pentru cel care i-a luat locul lui Nicu. Spunea lumea că nu se prea înțelegeau soții între dânșii, dar continuau să viețuiască împreună de dragul copiilor. Bărbatul ei lucra în centrul raional Hâncești, era o bucățică de șef în administrația locală. Tot gurile rele i-au suflat lui Nicu la ureche că are bărbatul Nastii și o țiitoare la Hâncești.
Lidia Bobână

Vizualizări: 1448

One Comment

  • =Nastica Unionista dela Ocnita=
    8 iulie 2014 | Permalink |

    Toata Luna lui Cuptor:
    Caravana UNIONISTA „Viitorul ne surâde“:
    300 de tineri vor merge din sat în sat
    să promoveze integrarea europeană a Moldovei prin Re-Unirea cu România !

    În primele cinci zile, autocarul “Tinerilor Moldovei” va porni către sud, până la Cahul. Următoarele tururi vor merge către Ştefan Vodă, Ungheni, Briceni, Soroca şi Rezina, oprindu-se în toate localităţile de pe traseu. Tinerii anunţă că nu se vor limita la discuţii, urmând să desfăşoare mai multe activităţi, cum ar fi donaţii de carte românească, curăţarea de fântâni şi monumente şi alte activităţi sociale.
    / Dinu Plângău, preşedinte/
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    ===== BUCOVINA DE NORD =====
    ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
    —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
    ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
    =====================

Comentează