Gastarbeiterii moldoveni, hărţuiţi de autorităţile ruse

Gastarbeiterii moldoveni, hărţuiţi de autorităţile ruse

Cetăţenii moldoveni din Rusia se confruntă cu probleme majore. Printre acestea s-ar număra imposibilitatea perfectării actelor de şedere, emiterea sau prelungirea termenelor pentru permisele de muncă şi activitate comercială (patente) pe teritoriul statului rus. Totodată, Victor Lutenco, şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora (BRD), nu exclude posibila agravare a relaţiilor bilaterale moldo-ruse în viitorul apropiat, îndemnând totodată la calm şi colaborare.

Preşedintele Congresului diasporei moldoveneşti din Federaţia Rusă, Aleksandr Kalinin, printr-un comunicat de presă publicat şi pe pagina sa de Facebook, a acuzat la finele săptămânii trecute Biroul pentru relaţii cu diaspora de la Chişinău de incompetenţă, inactivitate şi tendinţa de a ascunde faptul că cetăţenii moldoveni se confruntă cu probleme majore în Rusia, precum imposibilitatea perfectării actelor de şedere, emiterea sau prelungirea termenelor pentru permisele de muncă şi activitate comercială (patente) pe teritoriul statului rus etc.

Moldovenii se confruntă cu probleme majore în Rusia

Kalinin a menţionat o serie de cazuri în care cetăţeni moldoveni i-au solicitat sprijin în rezolvarea problemelor cu care se confruntă în Rusia. Bunăoară, la 23 iulie 2014, două cetăţene ale RM, Galina Creangă şi Angela Ciurea, care lucrează mai bine de şase ani în Rusia în calitate de cusătorese, au apelat după ajutor, susţinând că le-au fost respinse actele cu privire la reînnoirea permisului de muncă fără niciun fel de explicaţii. „Dacă aceste femei nu s-ar fi adresat nouă, ar fi fost nevoite să părăsească Federaţia Rusă”, a relevat Kalinin.
Autorităţile ruse i-au întors unui alt cetăţean moldovean, aflat la muncă în Sankt Petersburg, actele cu privire la obţinerea unui permis temporar de şedere pe teritoriul Federaţiei Ruse, depuse acum o lună. Acestuia nu i-a fost explicat motivul refuzului şi nici ce ar urma să facă mai departe. O situaţie similară a fost înregistrată în regiunea Moscova. Serviciul de migraţie din oraşul Himki le-a întors actele pentru obţinerea patentei depuse cu o lună în urmă lui Vasile Fătu, soţiei acestuia şi altor apropiaţi ai lor.

„Trebuie să avem relaţii bune cu toţi vecinii”

Contactat de JURNAL, Aleksandr Kalinin s-a arătat foarte deranjat de faptul că unele partide din RM încearcă să-şi scoată dividende politice pe seama problemelor cu care se confruntă migranţii moldoveni în Rusia. „Aceste partiduţe încearcă să adune voturile moldovenilor din Rusia, dar nu vor trece în parlament cu tot efortul şi concertele lor”, a susţinut preşedintele
Congresului diasporei moldovenilor din Rusia.
În plus, Kalinin a susţinut că numărul moldovenilor care lucrează în Rusia este cu mult mai mare decât cel prezentat de autorităţile moldoveneşti: 125 de mii. „În cazul ultimei catastrofe din metroul din Moscova, din cele 200 de persoane care au avut de suferit, zece au fost cetăţeni ai Republicii Moldova, ceea ce constituie 5%. Şi dacă ţinem cont de faptul că populaţia Moscovei este de 12 milioane, 5% echivalează cu 600 de mii de oameni. Numărul cetăţenilor moldoveni din Rusia, conform datelor neoficiale, e de circa 700–750 de mii. E un număr care nu poate fi neglijat. Autorităţile de la Chişinău urmează să aibă mai multe întâlniri cu cele de la Moscova, să se ocupe de rezolvarea problemelor cetăţenilor moldoveni, atât economice, cât şi sociale. Chestiunile politice să fie lăsate pe planul doi, căci nu ele dictează celor economice, ci invers, cele economice determină contextul politic”, a remarcat Kalinin.

De miercuri, actele se emit în regim obişnuit

Ieri, 31 iulie, în timpul elaborării acestui articol, Aleksandr Kalinin ne-a comunicat că Serviciul federal de migraţiune al Rusiei, din cauza zarvei ridicate în presă de diasporă, a decis să nu complice deocamdată situaţia moldovenilor de acolo. De ieri, actele se emit în regim obişnuit.
Solicitat de JURNAL, Victor Lutenco, şeful Biroului pentru relaţiile cu diaspora, a spus că e la curent cu problemele cu care se confruntă conaţionalii noştri în Rusia şi că, în condițiile în care există deja mai mulți factori care tensionează relațiile bilaterale moldo-ruse, ar fi foarte bine să fie evitate orice declarații sau fapte ce le-ar tensiona și mai mult.
Observatorul politic Anatol Ţăranu a declarat că, după embargoul economic impus R. Moldova, era de aşteptat că vor urma alte lovituri dureroase. „Trebuie să ne aşteptăm la o agravare a problemelor moldovenilor care lucrează în Rusia în preajma alegerilor parlamentare. Chişinăul ar putea foarte puţin să se opună acestor presiuni ale Federaţiei Ruse din cauza pârghiilor insuficiente. Cetăţenii moldoveni care au ales să muncească în Rusia trebuie să înţeleagă că, cu toate dificultăţile pe care le suportă acolo, RM nu poate să renunţe la viitorul său european. Trebuie să trecem peste aceste greutăţi, peste aceste provocări. Aceasta este plata pentru libertate, independenţă şi un viitor mai bun”, a spus Ţăranu.

Examen la limba şi istoria Rusiei

Amintim că mass-media din Federaţia Rusă a anunţat că muncitorii străini, care vor să obţină un loc de muncă şi permis temporar de şedere în Federaţia Rusă, vor fi obligaţi să susţină un examen alcătuit din patru etape. Prima etapă va testa cunoştinţele privind limba rusă, a doua, cunoştinţele din domeniul istoriei Federaţiei Ruse, a treia fază a examenului, considerată şi cea mai dificilă, cunoştinţele privind Constituţia Rusiei şi a patra, cunoştinţele despre dreptul familiei şi muncii.
Din informaţia de care dispunem pe moment, niciun migrant, cetăţean al RM, aflat pe teritoriul Federaţiei Ruse, nu a fost obligat să susţină acest examen.
Nadine CHILIANU
Foto: Nadea Roşcovanu

Vizualizări: 556

Comentează