A început admiterea în colegii și școli profesionale

A început admiterea în colegii și școli profesionale

Începând de astăzi, absolvenții gimnaziilor și ai liceelor sunt așteptați să depună actele pentru continuarea studiilor în școlile profesionale și colegii. Pentru cele 67 de școli profesionale sunt prevăzute 11564 de locuri, dintre care 10844 cu finanțare bugetară și 720 în bază de contract. Planul de admitere în colegii prevede 9146 de locuri, dintre care 4585 cu finanţare bugetară şi 4561 pe bază de contract, inclusiv 180 de locuri la frecvență redusă, scrie jurnal.md

În colegii vor fi admiși 3910 elevi, absolvenți ai ciclului gimnazial și 675 de elevi deținători ai diplomelor de BAC și absolvenți ai şcolilor medii de cultură generală. Cererile vor fi depuse în perioada 1-31 iulie. Rezultatele vor fi anunțate până pe 3 august. În caz de neacoperire a locurilor, în perioada 4-8 august în colegii va avea loc concursul repetat. Rezultatele acestuia vor fi anunțate până pe 10 august.

În şcolile profesionale depunerea cererilor se va efectua în două etape: 1 iulie – 12 august, cu anunţarea rezultatelor până pe 15 august și în perioada 15 – 20 august, cu anunţarea rezultatelor până pe 25 august.

La solicitarea instituțiilor de învățământ și a agenților economici, planul de înmatriculare în școlile profesionale prevede completări cu opt meserii /profesii noi: asamblor montator profile de aluminiu și geam termopan; confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice; lăcătuș la reparația tractoarelor și a mașinilor rutiere, fierar-betonist; tipăritor tipar plat; asfaltobetonist; cizmar-confecționer încălțăminte ortopedică; operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor.

La concursul de admitere în școlile profesionale și colegii pot participa toţi doritorii indiferent de vîrstă. Potrivit regulamentului, candidații vor depune actele doar într-o singură instituţie de învăţămînt, exclusiv la o specialitate.

Admiterea 2014 se va desfășura în 67 de școli profesionale și de meserii și în 43 de colegii.
foto: studiimoldova.md

Vizualizări: 177

Comentează