..

Numai mamă să nu fii! Şi-a pierdut cinci fii în doi ani. Află drama lui Amy Beechey

Numai mamă să nu fii! Şi-a pierdut cinci fii în doi ani. Află drama lui Amy Beechey

Primul Război Mondial a făcut să curgă râuri de lacrimi pe obrajii multor iubite şi mame din întreaga lume. Însă una dintre cele mai triste poveşti este fără îndoială cea a lui Amy Beechey, care şi-a pierdut în doi ani cinci fii în timpul sângeroasei conflagraţii.

În clipa în care Amy Beechey a primit o scrisoare din Franţa, a simţit un gol în stomac. Era datată din 29 decembrie 1917 şi venea de la Rouen, unde fiul ei în vârstă de 36 de ani, Leonard, lupta pe front. I se comunica faptul că băiatul ei fusese rănit grav într-o bătălie în urmă cu o lună şi că a murit în urma rănilor. I se mai aducea la cunoştinţă că va fi înmormântat în Rouen, aşadar departe de casa părintească din Lincolnshire, în care el crescuse, alături de cei şapte fraţi şi cinci surori.

Probabil multe femei au avut de îndurat clipele dramatice ale unei astfel de veşti, însă prea puţine au trecut prin ce a trecut Amy. Leonard era al cincilea fiu plecat pe front, care nu se mai întorcea acasă.

Între 1915 şi 1917 femeia a trăit un altfel de coşmar al războiului. În doi ani, a primit cinci lovituri care au lăsat cicatrice adânci în existenţa ei. Prima a fost în septembrie, la un an după începerea războiului. Bernard Beechey era primul dintre fiii care îşi dădea viaţa pentru ţară, într-o luptă pe frontul din Loos, în Franţa. Bernard era urmat, în noimebrie 1916, în lumea celor drepţi de Frank, după ce a fost rănit de un şrapnel, la Somme, tot în Hexagon.

Harold, care spera când va veni de pe front să-şi construiască o fermă, nu a mai apucat să-şi trăiască visul. În aprilie 1917, la Arras, şi-a pierdut viaţa într-o explozie. În acelaşi an, în otcombrie, Amy mai primea o scrisoare: i se spunea că un alt fiu, Char, a murit în timp ce le ţinea piept nemţilor, în Tanzania.

În aprilie 1918, Amy a fost decorată de Regele George al V-lea, al arii Briatnii şi de Regina Maria pentru uriaşul “sacrificiu”.

“Nu a fost nici un sacrificiu. Nu i-am dat eu de bună voie”, a spus Amy cu amărăciune capetelor încoronate.

Amy a murit pe 26 decembrie 1936, la vârsta de 81 de ani.

Britanicii îşi comemorează azi eroii căzuţi în Primul Război Mondial

Astăzi este Ziua Armistiţului care a intrat în vigoare pe 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, între aliaţi şi nemţi, la Compiegne, în Franţa. Britanicii au pus astă zi mii de cruci în jurul Catedralei Westminster, în memoria eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.
libertatea.ro

Vizualizări: 625

Comentează